30.3.2021

Kannanottomme Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailuun

FIGBC:n strategisiin tavoitteisiin vuodelle 2021 kuuluu varmistaa, että kaikissa merkittävissä rakennushankkeissa on ymmärretty rakennetun ympäristön vaikutus ilmastonmuutokseen ja kiertotalouden toteutumiseen. Otamme kantaa sekä kilpailutöihin että kilpailuohjelmaan. Kilpailuohjelmassa ei ole mielestämme tarpeeksi selvästi osoitettu, että hankkeiden ilmastokestävyydelle on asetettava kunnianhimoiset tavoitteet. Arvioimme kannanotossamme kunkin kilpailuesityksen erikseen sekä lausumme ilmastokestävyyden sisällyttämisestä jatkosuunnitteluun yleisesti. Albergo Kilpailuehdotuksessa esitetään tavoitteita […]

FIGBC:n strategisiin tavoitteisiin vuodelle 2021 kuuluu varmistaa, että kaikissa merkittävissä rakennushankkeissa on ymmärretty rakennetun ympäristön vaikutus ilmastonmuutokseen ja kiertotalouden toteutumiseen.

Otamme kantaa sekä kilpailutöihin että kilpailuohjelmaan. Kilpailuohjelmassa ei ole mielestämme tarpeeksi selvästi osoitettu, että hankkeiden ilmastokestävyydelle on asetettava kunnianhimoiset tavoitteet. Arvioimme kannanotossamme kunkin kilpailuesityksen erikseen sekä lausumme ilmastokestävyyden sisällyttämisestä jatkosuunnitteluun yleisesti.

Albergo

Kilpailuehdotuksessa esitetään tavoitteita ilmastokestävyydelle, mutta tavoitteille ei esitetä numeerisia arvoja. Kilpailuehdotuksessa esitellään laaja määrä ratkaisuja epämääräisesti.

Materiaaliksi on esitetty matalahiilinen betoni ja puuelementit. Näitä yhdistelemällä on mahdollista saavuttaa matala hiilijalanjälki. Rakennuksen katolla esitetään tuotettavan aurinkoenergiaa.

Näemme, että tämän esityksen perusteella on mahdollista jalostaa vähähiilinen kokonaisuus.

Eliel

Kilpailuehdotuksessa ei ole pohdittu ilmastonäkökulman tärkeyttä, ei lueteltu ympäristötehokkaan rakentamisen periaatteita, eikä kuvailtu hankkeen suunnittelua sen tarkemmin. Sen sijaan kaikki tieto on tiivistetty muutamaan riviin, joissa on selkeät toimenpiteet ilmastovaikutusten hallintaan.

Päämateriaaliksi on esitetty puuta. Rakennuksen julkisivut vuorataan luonnonkivellä ja kuparilla. Näitä yhdistelemällä on mahdollista saavuttaa matala hiilijalanjälki. Rakennuksen katolla esitetään tuotettavan aurinkoenergiaa.

Näemme, että tämän esityksen perusteella on mahdollista jalostaa vähähiilinen kokonaisuus.

Elielinsaaristo

Kilpailuehdotuksessa on mietitty biodiversiteettiä laajasti ja tasokkaasti. Kiertotalouden periaatteita on hyödynnetty. Rakenteiden hiilijalanjälkeä ei olla pyritty minimoimaan.

Rakennuksen rungon voidaan olettaa olevan teräsrakenteinen sen monimutkaisen muodon vuoksi. Välipohjat ja julkisivut tuotetaan betonielementeistä. Julkisivuissa hyödynnetään kierrätettyjä tiiliä, mikä voi osaltaan vähentää rakennuksen ilmastokuormaa.

Emme näe, että tämän esityksen perusteella olisi mahdollista jalostaa vähähiilistä kokonaisuutta.

Klyyga

Kilpailuehdotuksessa esitetään kunnianhimoisia tavoitteita kierrätysmateriaaleista, teollisuuden hukkavirtojen hyödyntämisestä sekä purettavaksi ja kierrätettäväksi suunnittelusta. Ehdotuksessa esitetään myös konkreettisia ratkaisuja tavoitteiden toteuttamiseksi.
Materiaaleiksi on valittu puu ja teräs. Puurakentamisessa luotetaan elementtitekniikkaan ja teräksen osalta on jo määritelty käytettävä palkkirakenne. Julkisivuun on esitetty kunnianhimoinen aurinkokeräinten ja varjostusjärjestelmä.

Näemme, että kilpailuehdotuksen mukaan toteutettu hanke olisi poikkeuksellisen vähähiilinen.

Platta

Kilpailuehdotuksessa käytetään ilmastokestävyyden muotisanastoa, mutta varsinaisten tavoitteiden ja toimenpiteiden esittäminen jää melko ohueksi. Kilpailuehdotuksessa on korvattu laatu määrällä.

Rakennuksen rungon voidaan olettaa olevan teräsrakenteinen sen monimutkaisen muodon vuoksi. Välipohjat ja julkisivut ovat todennäköisesti betonielementeistä. Rakennuksen muoto ei ole ympäristötehokas.

Emme näe, että tämän esityksen pohjalta olisi mahdollista jalostaa vähähiilistä kokonaisuutta.

Jatkosuunnittelussa on kiinnitettävä huomiota ilmastokestävyyteen

Toivomme, että jatkosuunnitteluun valitaan Albergo, Eliel tai Klyyga.
Toivomme, että suunnittelukilpailun tuomaristoon pyydetään rakenteiden elinkaariasiantuntija, joka voisi tarvittaessa sparrata suunnitteluryhmiä jatkosuunnittelussa. Toivomme jatkosuunnittelussa kiinnitettävän erityistä huomioita suunnitteluryhmien sitoutumiseen ja osaamistasoon ilmastokestävyyden suhteen.

Toivomme, että jatkossa tämän tasoisissa kilpailuissa esitetään jo kilpailuohjelmassa selkeät, numeeriset tavoitteet rakentamisen ilmastokestävyydelle ja muille hankkeen kannalta relevanteille planetaarisille rajoille.

Lisätietoja lausunnosta antavat johtava asiantuntija Miisa Tähkänen ja toimitusjohtaja Mikko Nousiainen. Sähköpostisoitteemme ovat etunimi.sukunimi (at) figbc.fi.

Elielinaukion varjoarvostelu – osallistu keskusteluun LinkedInissä.

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun