14.4.2021

Kaupungeilla merkittävä rooli rakennusmateriaalien hiilipäästöjen vähennyksessä

One Click LCA/Bionova ja Carbon Neutral Cities Alliance ovat laatineet toimintaohjelman, jonka tavoitteena on ohjata kaupunkeja päästöjen vähentämisessä. Projektissa on tunnistettu toimenpiteitä, joita kaupungit voivat toteuttaa päästöjen vähentämiseksi. Projekti toteutettiin yhteistyössä 11 eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen kaupungin kanssa. Siinä tunnistettiin yhteensä 52 toimenpidettä, joista suurin osa on sovellettavissa Suomeen. Mitkä ohjauskeinot soveltuvat Suomeen? Yksityisen rakentamisen ohjaaminen […]

One Click LCA/Bionova ja Carbon Neutral Cities Alliance ovat laatineet toimintaohjelman, jonka tavoitteena on ohjata kaupunkeja päästöjen vähentämisessä. Projektissa on tunnistettu toimenpiteitä, joita kaupungit voivat toteuttaa päästöjen vähentämiseksi. Projekti toteutettiin yhteistyössä 11 eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen kaupungin kanssa. Siinä tunnistettiin yhteensä 52 toimenpidettä, joista suurin osa on sovellettavissa Suomeen.

Mitkä ohjauskeinot soveltuvat Suomeen?

Yksityisen rakentamisen ohjaaminen on ylivoimaisesti tärkeintä ja tämä pätee myös Suomessa. Jo kaavoituksessa voidaan ohjata useita rakennusten päästöjen kannalta merkittäviä tekijöitä, kuten rakennusten perustusolosuhteet, massoittelu, tietyiltä osin käytettävät materiaalit ja energiaratkaisut. Kaavoituksen tulee edellyttää vähähiilistä rakentamista, ja jo kaavoitusprosessissa on huomioitava sekä päästöt per tuotettu neliö perustilanteessa, sekä asettaa päästötavoitteet kaavoitukselle ja tunnistaa parannuskeinot. Kun eri vaihtoehtojen päästöt tehdään kaavoitusvaiheessa näkyviksi, päästövähennyksiin joudutaan ottamaan kantaa jo alueen varhaisimmissa päätöksentekovaiheissa.

Kaupungit voisivat vaatia uudisrakennuksilta päästölaskentaa jo vuodesta 2022

Kun päästöt on huomioitu kaavoituksessa, seuraavaksi tehokkain toimenpide on päästöohjauksen sisällyttäminen uudisrakennusten vaatimuksiin esimerkiksi tontinluovutuksen tai – vuokrauksen kautta toteutettuna velvoitteena. Kaupungit voisivat asettaa päästörajoja rakennuksille ja näin tonttien haluttavuuden perusteella ohjata hankkeiden päästöjä. Lisäksi julkisessa hankinnassa kaupunkien tulisi asettaa koko rakennuksille päästörajat, sekä erikseen päästörajat tärkeimmille rakennusmateriaaleille. Vertailuarvo voisi olla esimerkiksi kansallisen rakentamisen päästötietokannan keskimääräinen materiaalikohtainen päästö, tai konservatiivinen materiaalikohtainen päästö.

Vaatimusten käyttö on luonteva tapa velvoittaa sekä suunnittelijat että urakoitsija osoittamaan hankkeen hiilijalanjälki. Lisäksi näin voidaan varmistaa että hankkeissa hyödynnetään materiaaleja, joilla on tavanomaista pienemmät päästöt. Kaupunkien on syytä myös varmistaa, että hankkeet noudattavat asetettuja vaatimuksia.

Sitovat raja-arvot ohjaamaan päästövähennyksiin

Suomi pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä, ja uudisrakennusten hiilijalanjäljen rakennustyyppikohtaiset päästörajat ovat valmistelussa. Rakennusten hiilijalanjäljen säädösohjaus on välttämätöntä Suomen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi. Kaupungeilla on kuitenkin merkittävä mahdollisuus tehostaa vaikutusta omilla toimillaan.

Meidän missiomme on edistää vähähiilistä rakentamista sekä vapaaehtoiselta että säädöspohjalta. Yksi vapaaehtoisen päästöjen arvioinnin ja optimoinnin edistämisen keinoistamme on maksuton työkalu One Click LCA Planetary, jolla voi arvioida eri vaihtoehtojen rakennusmateriaalien hiilipäästöjä. Autamme myös esimerkiksi Helsingin kaupunkia kehittämään rakentamisen hiilipäästöjen ohjauskeinojaan. Suurin vaikutus saavutetaan kuitenkin kansallisella säädösohjauksella, jonka käyttöönottoa tulee kiirehtiä ja pyrkiä saamaan se voimaan jo vuonna 2023, seuraten esim. Tanskan toimintamallia.

Panu Pasanen
CEO
Bionova & One Click LCA
#BuildingLife -lähettiläs

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun