14.4.2021

Kaupungeilla merkittävä rooli rakennusmateriaalien hiilipäästöjen vähennyksessä

One Click LCA/Bionova ja Carbon Neutral Cities Alliance ovat laatineet toimintaohjelman, jonka tavoitteena on ohjata kaupunkeja päästöjen vähentämisessä. Projektissa on tunnistettu toimenpiteitä, joita kaupungit voivat toteuttaa päästöjen vähentämiseksi. Projekti toteutettiin yhteistyössä 11 eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen kaupungin kanssa. Siinä tunnistettiin yhteensä 52 toimenpidettä, joista suurin osa on sovellettavissa Suomeen. Mitkä ohjauskeinot soveltuvat Suomeen? Yksityisen rakentamisen ohjaaminen […]

One Click LCA/Bionova ja Carbon Neutral Cities Alliance ovat laatineet toimintaohjelman, jonka tavoitteena on ohjata kaupunkeja päästöjen vähentämisessä. Projektissa on tunnistettu toimenpiteitä, joita kaupungit voivat toteuttaa päästöjen vähentämiseksi. Projekti toteutettiin yhteistyössä 11 eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen kaupungin kanssa. Siinä tunnistettiin yhteensä 52 toimenpidettä, joista suurin osa on sovellettavissa Suomeen.

Mitkä ohjauskeinot soveltuvat Suomeen?

Yksityisen rakentamisen ohjaaminen on ylivoimaisesti tärkeintä ja tämä pätee myös Suomessa. Jo kaavoituksessa voidaan ohjata useita rakennusten päästöjen kannalta merkittäviä tekijöitä, kuten rakennusten perustusolosuhteet, massoittelu, tietyiltä osin käytettävät materiaalit ja energiaratkaisut. Kaavoituksen tulee edellyttää vähähiilistä rakentamista, ja jo kaavoitusprosessissa on huomioitava sekä päästöt per tuotettu neliö perustilanteessa, sekä asettaa päästötavoitteet kaavoitukselle ja tunnistaa parannuskeinot. Kun eri vaihtoehtojen päästöt tehdään kaavoitusvaiheessa näkyviksi, päästövähennyksiin joudutaan ottamaan kantaa jo alueen varhaisimmissa päätöksentekovaiheissa.

Kaupungit voisivat vaatia uudisrakennuksilta päästölaskentaa jo vuodesta 2022

Kun päästöt on huomioitu kaavoituksessa, seuraavaksi tehokkain toimenpide on päästöohjauksen sisällyttäminen uudisrakennusten vaatimuksiin esimerkiksi tontinluovutuksen tai – vuokrauksen kautta toteutettuna velvoitteena. Kaupungit voisivat asettaa päästörajoja rakennuksille ja näin tonttien haluttavuuden perusteella ohjata hankkeiden päästöjä. Lisäksi julkisessa hankinnassa kaupunkien tulisi asettaa koko rakennuksille päästörajat, sekä erikseen päästörajat tärkeimmille rakennusmateriaaleille. Vertailuarvo voisi olla esimerkiksi kansallisen rakentamisen päästötietokannan keskimääräinen materiaalikohtainen päästö, tai konservatiivinen materiaalikohtainen päästö.

Vaatimusten käyttö on luonteva tapa velvoittaa sekä suunnittelijat että urakoitsija osoittamaan hankkeen hiilijalanjälki. Lisäksi näin voidaan varmistaa että hankkeissa hyödynnetään materiaaleja, joilla on tavanomaista pienemmät päästöt. Kaupunkien on syytä myös varmistaa, että hankkeet noudattavat asetettuja vaatimuksia.

Sitovat raja-arvot ohjaamaan päästövähennyksiin

Suomi pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä, ja uudisrakennusten hiilijalanjäljen rakennustyyppikohtaiset päästörajat ovat valmistelussa. Rakennusten hiilijalanjäljen säädösohjaus on välttämätöntä Suomen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi. Kaupungeilla on kuitenkin merkittävä mahdollisuus tehostaa vaikutusta omilla toimillaan.

Meidän missiomme on edistää vähähiilistä rakentamista sekä vapaaehtoiselta että säädöspohjalta. Yksi vapaaehtoisen päästöjen arvioinnin ja optimoinnin edistämisen keinoistamme on maksuton työkalu One Click LCA Planetary, jolla voi arvioida eri vaihtoehtojen rakennusmateriaalien hiilipäästöjä. Autamme myös esimerkiksi Helsingin kaupunkia kehittämään rakentamisen hiilipäästöjen ohjauskeinojaan. Suurin vaikutus saavutetaan kuitenkin kansallisella säädösohjauksella, jonka käyttöönottoa tulee kiirehtiä ja pyrkiä saamaan se voimaan jo vuonna 2023, seuraten esim. Tanskan toimintamallia.

Panu Pasanen
CEO
Bionova & One Click LCA
#BuildingLife -lähettiläs

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun