Kiertotalouden kehittäminen vaatii usein kaupallisia tai teknillisiä innovaatioita – tai molempia. Kiertotalouden liiketoimintamallit auttavat kehittämään tuotteista ja palveluista kiertotalouden hengen mukaisia. Green Building Council Finlandin vuoden kuudennessa kiertotalouden teematapaamisessa kuultiin vinkkejä liiketoiminnan kiertotaloudellistamiseen KIRA-alalla ja esityksiä parhaista kotimaisista sovellutuksista. Aihe oli kiinnostanut laajasti ja tapahtumaan osallistui ihmisiä laajasti eri puolilta kiinteistö- ja rakentamisalan arvoketjua.
Green Building Council Finland järjestää vuoden 2021 aikana teematapaamisten sarjan kiinteistö- ja rakennusalan eri kiertotalouden teemojen ympärille. Teematapaamisissa kootaan yhteen asiantuntemus ja ratkaisut kyseisen aiheen ympäriltä. Löydät kaikki teematapaamiset sekä muut kiertotaloustapahtumat KIRA-Kioski -hankkeen verkkosivuilta.
Oletko epäilijä vai strateginen johtaja?
Lilli Linkola kestävän kasvun ja kiertotalouden konsulttiotoimisto Ethicalta herätteli yleisöä tunnistamaan organisaatioidensa tämän hetkistä tilannetta sekä tulevia kehitystarpeita suhteessa alan kohtaamiin kestävyyshaasteisiin. Strategisella tasolla organisaatioiden on pohdittava, kuinka ne sopeutuvat nyt jo nähtäviin tulevaisuuden muutoksiin. Arvon luonti ja säilyttäminen ovat olennainen osa kiertotalouden periaatteita, joita jokaisen organisaation tulee käsitellä. Lilli kertoi tapahtumassa kullanarvoisia vinkkejä, kuinka ottaa kiertotalous osaksi palvelu- ja tuotekehitystä. Esityksessä kuultiin myös esimerkki, kuinka Ethica ja YLVA ovat kehittäneet työkaluja kiinteistönomistajalle kiertotalouden edistämiseen yhteistyössä vuokralaisten kanssa.
Katso Lilli Linkolan puheenvuoro.
Kolme edelläkävijää kertoivat kiertotalouden mukaisista palveluistaan ja palvelukehityksestään
Perinteisesti urakoitsijayrityksenä tunnetun YIT:n Outi Vaarala kertoi, kuinka YIT on muuntautunut palveluoperaattoriksi uuden Workery+ -konseptin kautta. YIT:ssä oli ymmärretty, että uusi työ tuli jäädäkseen ja markkinoille tarvitaan uudentyyppisiä toimitilakonsepteja lähi- ja etätyön parhaan yhdistelmän saavuttamiseksi. Vallilassa sijaitsevan ensimmäisen Workery+:n remonttikin toteutettiin mahdollisimman vähillä materiaaleilla: säilytettiin olevaa, käytetiin kiinteistöstä löytyneitä laitteita ja materiaaleja ja uutta hankittiin liisaamalla tai vuokraamalla. Kiertotalouden liiketoimintamalleista Workery+:ssa yhdistyvät jakamistalous ja palvelullistaminen.
Katso Outi Vaaralan puheenvuoro Vimeosta.
Durat Oy lähestyy kiertotaloutta tuote- ja materiaalivalmistajana, jonka komposiittimateriaali sisältää kierrätysraaka-aineita. Yrityksen valmistamia tuotteita voidaan kunnostaa uutta vastaavaan kuntoon niiden ensimmäisen elinkaaren päätteeksi, ja syntyvä jäte voidaan puolestaan käyttää uusien tuotteiden raaka-aineena. Toimitusjohtaja Heikki Karppinen kertoi, että Duratin periaatteena on tuottaa esteettisesti kauniita ja houkuttelevia materiaaleja luonnonvarojen kestävä kulutus huomioiden. Durat on 90-luvulta saakka kiinnittänyt materiaalien säästämiseen huomiota, mutta pitkänkin kiertotaloushistorian omaava yritys oppii jatkuvasti uusia tapoja edistää kiertotaloutta. Durat pyrkii tällä hetkellä muun muassa parantamaan Durat Kierto -konseptinsa toimivuutta, missä Durat maksaa aiemmin myymistään tuotteista korvauksen, kunnostaa ne ja myy uuteen käyttötarkoitukseen uudelle asiakkaalle. Tämä on todellinen esimerkki win-win-win -tilanteesta, missä vältytään jätekustannuksilta, tehdään bisnestä, ja saadaan kestäviä tuotteita järkevään hintaan.
Katso Heikki Karppisen puheenvuoro Vimeosta.
Eerikki Mikkola esitteli Martelan Työympäristö palveluna -mallia, joka mahdollistaa työympäristön uusimisen helposti, joustavasti ja taloudellisesti. Työympäristöön voidaan Martelan kautta hankkia kalusteet palveluna, jolloin niiden omistajuus säilyy Martelalla, joka voi puolestaan huolehtia kalusteiden pitkästä elinkaaresta. Asiakkaat arvostavat palvelun tuomaa joustovaraa, mistä on hyötyä esimerkiksi nyt korona-aikana. Palvelussa on mahdollista tarjota työntekijöille kalusteita myös etätyöskentelyyn. Martela kehittää jatkuvasti palveluitaan, ja tutkii parhaillaan mm. hiilikädenjäljen laskentaa ja toimitilojen käyttöasteen mittarointia asiakkaiden kanssa.
Katso Eerikki Mikkolan puheenvuoro Vimeosta.
Kaikissa kolmessa esimerkissä korostuivat yhteistyö asiakkaiden kanssa. Kaikkia esimerkkejä myös kehitetään jatkuvasti. Kysyntää kiertotalouden mukaisille ratkaisuille on kaikkien puhujien mukaan jatkuvasti enemmän. Nykymaailman epävarmuuden keskellä kiertotalouspalveluiden vahvuudeksi mainittiin myös useasti palveluiden joustavuus asiakkaiden tarpeiden muuttuessa.
Nyt on oikea aika lähteä rohkeasti kokeilemaan tuote- ja palvelukehitystä kiertotalouden näkökulmasta – yhteistyössä asiakkaiden kanssa!
Katso koko tapahtuman tallenne Vimeosta: