24.9.2021

Kiinteistö- ja rakennusala vähentää energiankäytön hiilipäästöjä huimalla vauhdilla

Lehdistötiedote 24.9.2021 Ammattimaisesti omistetusta kiinteistökannasta jo 40 % tähtää hiilineutraaliin energiankäyttöön viimeistään vuonna 2035. Tämä on tärkeä askel kohti koko kiinteistö- ja rakennusalan hiilineutraaliuutta. Moni toimija kertoo tavoittelevansa myös tuotesidonnaisten päästöjen vähentämistä. 10 suurimmasta jo seitsemän tavoittelee hiilineutraalia energiankäyttöä  Green Building Council Finland ja KTI Kiinteistötieto Oy selvittivät keväällä 2021 hiilineutraaliin energiankäyttöön sitoutuneiden kiinteistönomistajien määrän. […]

Lehdistötiedote 24.9.2021

Ammattimaisesti omistetusta kiinteistökannasta jo 40 % tähtää hiilineutraaliin energiankäyttöön viimeistään vuonna 2035. Tämä on tärkeä askel kohti koko kiinteistö- ja rakennusalan hiilineutraaliuutta. Moni toimija kertoo tavoittelevansa myös tuotesidonnaisten päästöjen vähentämistä.

10 suurimmasta jo seitsemän tavoittelee hiilineutraalia energiankäyttöä 

Green Building Council Finland ja KTI Kiinteistötieto Oy selvittivät keväällä 2021 hiilineutraaliin energiankäyttöön sitoutuneiden kiinteistönomistajien määrän. Koko ammattimaisesta kiinteistömarkkinasta tavoitteen on asettanut 40 % kiinteistöistä, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 33 mrd. €.  

Vastuullinen kiinteistöliiketoiminta 2021-katsaus (linkki avautuu uuteen ikkunaan.)

KTI Vastuullisuusbarometrin mukaan kiinteistöalan panostukset ilmastonmuutoksen hillintään kasvavat. Koronapandemia on korostanut myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuun näkökulmia. Keväällä 2021 toteutettuun kyselyyn vastasi 30 organisaatiota. Aikaisempaa useammalla toimijalla on tavoitteet ja aikataulu kiinteistöjen päästövähennyksille. 

Tavoitteista kerrotaan usein allekirjoittamalla julkinen sitoumus 

Useat ammattimaiset kiinteistönomistajat ovat kertoneet julkisesti omista tavoitteistaan. Esimerkiksi Sato, Ilmarinen, Sponda ja Technopolis ovat kertoneet tähtäävänsä hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä.

Sen lisäksi yhdeksän merkittävää kiinteistönomistajaa on allekirjoittanut kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen ja tavoittelevat sen myötä hiilineutraalia energiankäyttöä kiinteistöissään vuoteen 2030 mennessä. Kiinteistöomistukseltaan suurimmat sitoumuksen allekirjoittaneet tahot ovat Kojamo, OP Kiinteistösijoitus, Varma ja Keva. Sitoumuksen taustalla ovat merkittävät kansainväliset päästövähennyksiä edistävät tahot C40-kaupunkiverkosto, World Green Building Council ja The Climate Group.  

Net Zero Carbon Buildings Commitment laajenee kattamaan myös tuotesidonnaiset päästöt 

Net Zero Carbon Buildings -sitoumuksen uusi versio julkaistiin syyskuussa 2021. Jatkossa uuden, päivitetyn sitoumuksen allekirjoittajat tavoittelevat hiilineutraalin energiankäytön lisäksi hiilineutraaleja rakennusmateriaaleja vuoden 2030 jälkeen valmistuvissa uudis- ja peruskorjaushankkeissa.

Net Zero Carbon Buildings -sitoumus laajenee kattamaan sekä uudisrakentamisen että laajojen peruskorjausten ennen käyttöä syntyvien tuotesidonnaiset päästöt kaikissa vuoden 2030 jälkeen valmistuvissa hankkeissa.  Lisäksi kylmäainevuotojen seuranta ja päästöjen laskenta tulee pakolliseksi kaikille, joilla on kylmälaitteita hallinnassaan. 

Ensimmäiset päivitetyn sitoumuksen allekirjoittaneet julkaistaan marraskuussa 2021. Sitoumuksesta kiinnostuneita organisaatiota kehotetaan olemaan yhteydessä Lauri Tähtiseen, Green Building Council Finland.  

Lisätietoja

Vastuullinen kiinteistöliiketoiminta 2021-katsaus
Heidi Lohilahti, puh. 040 727 2265, KTI Kiinteistötieto Oy  
Olli-Pekka Virkola, puh. 050 330 5287, KTI Kiinteistötieto Oy  

Net Zero Carbon Buildings Commitment 
Lauri Tähtinen, puh. 040 486 5400, Green Building Council Finland 

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun