20.9.2021

Kiinteistö- ja rakennusalan organisaatiot laativat yhteisen toimintaohjelman kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä

Lehdistötiedote 20.9.2021 klo 14:00 IPCC:n tuoreen raportin myötä tarve välittömille ilmastotoimille on tullut entistä selvemmäksi. Meillä on tämä vuosikymmen aikaa muuttaa maailman suunta. Suomen päästöistä kiinteistö- ja rakennusalan toiminta tuottaa noin kolmanneksen, joten alan rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on ratkaiseva.  Green Building Council Finland julkaisee 20.9.2021 Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman luonnoksen. Luonnokseen toivotaan runsaasti palautetta. Lopullinen […]

Lehdistötiedote 20.9.2021 klo 14:00

IPCC:n tuoreen raportin myötä tarve välittömille ilmastotoimille on tullut entistä selvemmäksi. Meillä on tämä vuosikymmen aikaa muuttaa maailman suunta. Suomen päästöistä kiinteistö- ja rakennusalan toiminta tuottaa noin kolmanneksen, joten alan rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa on ratkaiseva. 

Green Building Council Finland julkaisee 20.9.2021 Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman luonnoksen. Luonnokseen toivotaan runsaasti palautetta. Lopullinen versio julkaistaan YK:n ilmastokokouksen yhteydessä, 8.11.2021. 

Suomen kiinteistö- ja rakennusalan on oltava hiilineutraali viimeistään vuonna 2035 – samassa tahdissa Suomen valtion kanssa. Toimintaohjelmassa esitetyillä toimenpiteillä tämä tavoite voidaan saavuttaa. Toimintaohjelma sisältää kahdeksan toimenpidetaulua, jokaiselle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetaulut antavat suuntaviivat omien prosessien kehittämiselle, mutta eivät anna tarkkoja ohjeita siitä, miten liiketoimintaa tulisi muuttaa. 

Ala asettaa itselleen tavoitteet  

Toimintaohjelmassa asetettuja tavoitteita on kommentoinut yli yhdeksänkymmentä asiantuntijaa työpajoissa sekä kymmenet asiantuntijat kyselytutkimuksessa. Työpajojen ja tutkimusten jälkeen on haastateltu alan huippututkijoita tavoitteiden toteutumisen arvioinnissa. Ala on yksimielinen: Suomen kiinteistö- ja rakennusala haluaa olla vähintään yhtä kunnianhimoinen kuin Suomen valtio. Kysymys on vain parhaiden keinojen löytämisestä. 

1. Energiankäytön päästöjä on vähennettävä -90 % vuoteen 2035 mennessä 

Energiankäytön päästöjen vähentäminen on pitkälti energiayhtiöiden aktiivisten toimien varassa.Kiinteistö- ja rakennusalan tehtäväksi painottuu siten käytössä olevien kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen, käytön optimointi ja energiaremonttien toteuttaminen. 

2. Rakennusmateriaalien päästöjä on vähennettävä -50 % 2035 mennessä 

Keskeisin kiinteistö- ja rakennusalan vastuulla ja vaikutusvallassa oleva kysymys on raaka-aineiden käyttö ja rakennusmateriaalien päästöt. Erityisesti se, kuinka paljon ja millaisia sementti- ja terästuotteita käytämme jatkossa, on ratkaiseva kysymys rakennusmateriaalien päästöjä vähennettäessä.   

Alan edelläkävijät näyttävät meille jo suuntaa siitä, että rakennusmateriaalien päästöjen puolittaminen on mahdollista ja nähdään lisäksi hyvänä liiketoimintamahdollisuutena. Rakennusmateriaalien valmistuksen päästöjä on vähennettävä 50 % vuoteen 2035 mennessä. 

3. Työmaiden ja kuljetusten päästöjä on vähennettävä -50 % 2035 mennessä 

Työmaiden ja kuljetusten kehitys kulkee käsi kädessä sähköistymisen ja uusiutuvien polttoaineiden kanssa. Polttoaineiden vaihtaminen vähäpäästöisemmiksi on luultavasti lähivuosien merkittävin teko, mutta vain välivaihe matkalla kohti sähköistä liikennettä. Muutokset on helpompi toteuttaa pienillä talonrakennustyömailla ja kevyissä kuljetuksissa, mutta ottavat enemmän aikaa raskaassa liikenteessä ja laajoilla infratyömailla.  

Ilmastotyössä kilpailijatkin voivat olla samalla puolella 

Rakennetun ympäristön toimialan eri yritykset ovat laajasti pohtineet oman toimintansa päästöjä ja kertoneet ratkaisuista, joilla päästöjä voidaan vähentää kestävällä tavalla. Aikaisemmin huhtikuussa 2021 Green Building Council Finland julkaisi Katsauksen kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan. Katsaukseen kerättiin alan parhaat konkreettiset esimerkit siitä, miten ympäristö- ja ilmastotyötä on jo lähdetty toteuttamaan.  

Nyt julkaistavassa toimintaohjelmassa ehdotetaan malleja konkreettisille teoille. Toimintaohjelman laatimiseen on osallistunut kymmeniä yrityksiä, joilla on aito tarve ja halu vähentää rakentamisen ja rakennusmateriaalien hiilidioksidipäästöjä. 

Yhteiset tavoitteet mahdollistavat alan yhteisen ponnistuksen motivoinnin. Ilmastotyössä kilpailijatkin voivat olla samalla puolella. 

Kahdeksan erilaista toimenpidetaulua 

Jokaisen kiinteistö- ja rakennusalalla toimivan organisaation toiminta on erilaista, joten toimintaohjelmaan on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kullakin kyseisellä toimijaryhmällä on aidosti mahdollisuus vaikuttaa. Toimenpiteet on jaettu organisaation kehittäminen ja tuotannon kehittäminen otsakkeiden alle. 

Organisaation kehittäminen tähtää oman organisaation johtamisen, osaamisen ja viestinnän parantamiseen. Toiminnan kehittäminen puolestaan tähtää yksittäisen rakennushankkeen tai tuotantolaitoksen päästöjen vähentämiseen.  

Toimenpidetaulut antavat suuntaviivat omien prosessien kehittämiselle, mutta eivät anna tarkkoja ohjeita siitä, miten liiketoimintaa tulisi muuttaa. Toimenpidetauluissa esitellään myös vuosiluvut, jolloin kukin toimenpide olisi aloitettava ja valmistuttava. Toimijat voivat kuitenkin omassa toiminnassaan soveltaa annettuja aikaraameja omiin tarpeisiinsa ja asettaa myös kunnianhimoisempia tavoitteita. 

Green Building Council Finland toivoo nyt runsaasti alan yritysten palautetta julkaisuun. Palautteiden perusteella toimintaohjelmaa täydennetään entisestään ja sen lopullinen versio julkaistaan 8.11.2021 YK:n ilmastokokouksen COP26:n yhteydessä. 

Tervetuloa oppimaan lisää Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmasta ja antamaan palautetta

Toimintaohjelman toimenpidetauluja esitellään tarkemmin webinaareissa viikolla 41. Webinaareissa on myös mahdollisuus käydä keskustelua ja antaa palautetta esitetyistä toimenpiteistä.

Webinaarien ajankohdat ja aihealueet

  • Ma 11.10.2021 klo 10-11:30 – Rakennustuoteteollisuus
  • Ti 12.10.2021 klo 10-11:30 – Rakennusliikkeet ja rakennuttajat
  • Ke 13.10.2021 klo 10-11:30 – Infrahankkeiden tilaajat
  • To 14.10.2021 klo 10-11:30 – Kiinteistösijoittajat, suunnittelijat ja muut asiantuntijat
  • Pe 15.10.2021 klo 10-11:30 – Kaupungit, kunnat ja muut julkiset toimijat

Ilmoittautumislinkki: Microsoft Forms

Julkinen palautelomake: Microsoft Forms

Lisätietoja

  • Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, 040 486 5400, lauri.tahtinen(at)figbc.fi 
  • Miisa Tähkänen, johtava asiantuntija, 040 080 3237, miisa.tahkanen(at)figbc.fi 
  • Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, 040 525 8440, mikko.nousiainen(at)figbc.fi 

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yleishyödyllinen yhteistyöverkosto, jonka toiminta ulottuu koko rakennettuun ympäristöön ja sen elinkaareen. Kokoamme kestävän kehityksen osaamista Suomessa, edistämme kestävyysratkaisujen hyödyntämistä ja tuotamme puolueetonta tietoa toimialan hyödyksi. Kuulumme maailmanlaajuiseen World Green Building Council -verkostoon, joka koostuu noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. 

#BuildingLife-hanke on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeisiksi ilmastotavoitteiksi. Suomessa hankkeen keskeisenä tavoitteena on koota hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, joka antaa kaikille alan toimijoille konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit oman toimintansa kehittämiseksi. 

Lue lisää hankkeesta. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun