13.1.2021

Kiinteistö- ja rakentamisalan kiertotalouden osaamiskeskittymän kick- off -webinaari kutsui mukaan tekemään muutosta

Kiinteistö- ja rakentamisalan kiertotalouden osaamiskeskittymä hankkeen kick-off pidettiin 12.1.2021 yli 70 osallistujan seurassa. Kick-offin tavoitteena oli jakaa tietoa hankkeesta ja innostaa toimijoita mukaan. Jos et itse ehtinyt kick-off tilaisuuteen, ei hätää, sillä mukaan toimintaan pääsee vielä helposti mukaan.

Kiinteistö- ja rakentamisalan kiertotalouden osaamiskeskittymä hankkeen kick-off pidettiin 12.1.2021 yli 70 osallistujan seurassa. Kick-offin tavoitteena oli jakaa tietoa hankkeesta ja innostaa toimijoita mukaan. Hankkeen esittelyn lisäksi kuulimme inspiroivat puheenvuorot Nani Pajuselta Sitrasta, Helsingin Kiertotalousklusterin esittelyn Mira Jarkon toimesta, Tampereen Hiedanrannan kuulumiset Saara Melaman kertomina ja CleanTurku hankkeen esittelyn ja Turun seudun kuulumiset Reeta Huhtisen ja Arto Ruotsalaisen toimesta. Kick-offin aineistot ja tallenteet löydät tämän artikkelin lopusta!

Ilmoittaudu mukaan verkostoihin ja tilaisuuksiin sekä seuraa tiedotustamme

Tilaisuuden tavoitteena oli kutsua kuulijat mukaan hankkeen toimintaan. Ilmoittautumisia mukaan suunnittelemaan KIRA-alan kiertotalouden kaupunkiseminaareja ja teematapaamisia kertyikin runsaasti. Jos et itse ehtinyt kick-off tilaisuuteen, ei hätää, sillä mukaan toimintaan pääsee vielä helposti – alla on listattuna tapoja osallistua. Jos sinulla on jokin muu idea, joka hankkeessa pitäisi toteuttaa, laita viesti allekirjoittaneille.

Näin pääset mukaan toimintaan

1. Ilmoittaudu mukaan kaupunkitapaamisiin verkottumaan ja edistämään alueellisia kiertotaloustavoitteita. Kaupunkitapaamisissa tavoitteena on tuoda yhteen alueen KIRA-alan kiertotaloustoimijat. Tilaisuuksissa nostetaan esiin kyseisen alueen kiertotaloustavoitteet ja suunnitelmat sekä tarjotaan tarvittaessa koulutusta. Tapaamisissa on tilaisuus käydä markkinavuoropuhelua alueen toimijoiden kesken. Kaupunkitapaamisten tuloksena syntyy paikallinen kiertotaloustoimijoiden verkosto, jossa kynnys ottaa yhteyttä on matala. Hankkeen sivuille kootaan paikallisia KIRA-alan kiertotalouden yhteyshenkilöitä, jotka haluavat olla paikallisia kiertotalousagentteja. Suunniteltujen kaupunkitapaamisten aikataulu täsmentyy tammikuun aikana – alla esitetty alustava aikataulu.

2. Ilmoittaudu mukaan teematapaamisiin verkostoitumaan eri kiertotalousteemojen ympärille. Teematapaamisten tavoite on tuoda yhteen tietyn kiertotalousteemaan, oli se sitten purkaminen tai uusiotuotteiden käyttö, ympärillä toimivat tahot ja muodostaa tämän teeman ympärille edelläkävijä- ja asiantuntijaverkosto. Teematapaamisten aikataulu ja teemat on esitetty kuvassa 2.

3. Tilaa uutiskirje ja seuraa sosiaalista mediaa. Hankeen uutiskirje ilmestyy noin kerran kuussa ja sen voit tilata hankesivumme lopusta. Sosiaalisen median kanavina käytetään twitterissä tilejä @FIGBC_ ja erityisesti KIRA-alan kiertotalouteen liittyvissä uutisissa @KRKiertotalous tiliä. Lisäksi hanke tiedottaa LinkedInissä ja facebookissa. Aihetunnisteena käytetään #KIRAKiertotalous.

4. Tuo kiertotalouden case-kohteesi, julkaisusi tai tuotteesi/palvelusi kiertotalouden tietopankkiimme. FIGBC:n kotisivuilta löytyy referenssipankki, jonne on kerätty kestävän rakennetun ympäristön parhaita case-esimerkkejä. Sinne kaivataan lisää kiertotalouteen liittyviä kohteita alan tietoisuuteen. Keräämme myös KIRA-alan kiertotalouteen liittyviä tuotteita ja palveluja, niistä voit laittaa viestiä allekirjoittaneille.

5. Jos tiedät hyvää koulutusta aiheeseen liittyen tai hankkeen, jota emme ole vielä tunnistaneet, kerro siitä meille! Kasaamme kiertotalouden täydennyskoulutuspaletin alan ammattilaisille käytettäväksi ja muodostamme tilannekuvaa, mitä tutkimus- ja kehityshankkeita kira-alan kiertotalouteen liittyen on käynnissä.

Lisätietoja hankkeen toiminnasta ja sen aikataulusta löydät hankkeen kotisivuilta.

Kick-offin ohjelma ja esitysmateriaalit:

Kiertotalouskuva vuonna 2021 – Nani Pajunen, Sitra – Katso tallenne (vimeo.com)

Kiinteistö- ja rakentamisalan osaamiskeskittymän esittely – Jessica Karhu & Visa Kivisaari, FIGBC – Lataa esityskalvot (.pdf) – Katso tallenne (vimeo.com)

Helsingin kiertotalousklusteri – Mira Jarkko, Helsingin kaupunki – Katso tallenne (vimeo.com)

Kiertotalous Tampereen Hiedanrannassa -Saara Melama, Hiedanrannan kehitys Oy – ) – Katso tallenne (vimeo.com) ajassa 1:04:45

Kiertotalousnäkymät Turun seudulla – Reeta Huhtinen, CleanTurku – Katso tallenne (vimeo.com) ajassa 1:19:20

Lisätiedot:

Jessica Karhu, Senior Sustainability Specialist

etunimi.sukunimi@figbc.fi, 040 675 8899

Visa Kivisaari, Kestävän kehityksen asiantuntija

etunimi.sukunimi@figbc.fi, 046 921 1230

Muita julkaisuja ja oppaita

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun