Tiedote embargo 26.11.2024 klo 15:00
Kiinteistö- ja rakennusalalla piilee kansainvälinen markkinarako tuotteille ja palveluille, jotka auttavat alan yrityksiä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Green Building Council Finlandin (FIGBC) tuore alan kestävyyttä luotaava raportti paljastaa, että alan nykyiset toimet ovat riittämättömiä Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen hiilibudjetin saavuttamiseksi.
Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyysmurros tarjoaa kasvumahdollisuuksia erityisesti älykkäiden tilan- ja energianhallintaratkaisuiden sekä vähähiilisten ja kiertotalouspohjaisten rakennustuotteiden valmistajille.
FIGBC:n toimitusjohtaja Antti Ruuska kertoo, että kyseisten ratkaisujen kysyntä lisääntyy voimakkaasti ympäri maailmaa, koska päästötalkoiden huomio on kääntymässä energiasta tuotesidonnaisiin päästöihin.
”Epämiellyttävä totuus, jota kukaan ei halua sanoa ääneen, on se, että tuotesidonnaiset päästöt estävät meitä pääsemästä ilmastotavoitteisiin. Niiden osuus alan kokonaispäästöistä tulee kasvamaan 30 prosentista jopa 50 prosenttiin seuraavan viiden vuoden aikana”, varoittaa Ruuska.
Alan kehitys tarvitsee uudenlaista yhteistyötä
FIGBC:n raportti antaa kattavan tilannekuvan kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden riskirakenteista. Raportti kertoo, että kokonaisuudessaan alan suunta on oikea, mutta petrattavaa riittää kaikilla kestävyyden osa-alueilla.
”Tällä hetkellä alan kehitys kaatuu valitettavan usein esimerkiksi lainsäädäntöön tai vallitseviin toimintatapoihin, joiden muuttaminen vaatii paljon uudenlaista yhteistyötä alan, lainsäätäjien ja viranomaisten kesken.”, toteaa Ruuska.
Ruuska painottaa, että kiinteistö- ja rakennusalan kestävyysmurros on kuitenkin tehtävissä. Siitä esimerkkinä ovat alan edelläkävijäyritykset, jotka ovat tehneet jo kauan systemaattista työtä vähentääkseen päästöjään sekä energian ja resurssien kulutustaan. Yhä useammat yritykset työstävät jo myös luontojalanjälkeään, joka kuvaa tuotteen, prosessin, palvelun tai yrityksen aiheuttamaa luontohaittaa.
”Siinä missä edelläkävijät näkevät kestävyyden riskienhallintana ja investointina tulevaisuuden kilpailukykyyn, muut näkevät sen valitettavan usein vielä lisäkustannuksena. Käytännössä liiketoiminnan kestävyyden kehittäminen johtaa kuitenkin usein prosessien virtaviivaistumiseen, parempaan kannattavuuteen ja edullisempaan rahoitukseen”, tietää Ruuska.
Kestävyyden kuntotarkastus -raportti on ensimmäinen kiinteistö- ja rakennusalan selvitys, joka antaa tilannekuvan kestävyyden riskirakenteista sekä ilmaston, luonnon, kiertotalouden että energiamurroksen näkökulmasta.