24.5.2021

Kutsu pyöreän pöydän ääreen kestävyysosaamisvajeemme poistamiseksi

Rakennustieto ja Green Building Council ovat koonneet nyt kahdesti kiinteistö- ja rakentamisalan (KIRA-alan) täydennyskoulutusta tarjoavat organisaatiot keskustelemaan toimialan keskeisistä ympäristön kestävyyteen ja kestävään rakentamiseen liittyvistä osaamis- ja koulutustarpeista, hahmottamaan tämän päivän kestävän rakentamisen ’koulutustarjotinta’ sekä keskustelemaan koulutuksen kehittämisestä.  Kestävä rakentaminen ja kestävä ylläpito edellyttävät kestävyysosaamista. Jokainen meistä – yksin ja yhdessä ovat suuren haasteen edessä, jonka […]

Rakennustieto ja Green Building Council ovat koonneet nyt kahdesti kiinteistö- ja rakentamisalan (KIRA-alan) täydennyskoulutusta tarjoavat organisaatiot keskustelemaan toimialan keskeisistä ympäristön kestävyyteen ja kestävään rakentamiseen liittyvistä osaamis- ja koulutustarpeista, hahmottamaan tämän päivän kestävän rakentamisen ’koulutustarjotinta’ sekä keskustelemaan koulutuksen kehittämisestä.  Kestävä rakentaminen ja kestävä ylläpito edellyttävät kestävyysosaamista. Jokainen meistä – yksin ja yhdessä ovat suuren haasteen edessä, jonka ratkaiseminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä ja systeemistä muutosta.

Kutsumme verkostoamme pyöreäksi pöydäksi, jonka ympärille kaikki halukkaat jatkokoulutusta KIRA-alalle tarjoavat koulutusorganisaatiot ovat tervetulleita. Pyöreän pöydän äärellä osallistujat ovat olleet yksimielisiä siitä, että tarvitaan koordinaatiota ja tiedon jakamista siitä, mitä kestävyysosaamiseen liittyviä jatkokoulutuksia eri järjestö-ja koulutustahot järjestävät. Tähän haasteeseen Green Building Council Finland on tarttunut kokoamalla nettiin kestävyysosaamisen koulutustarjotinta.  Keskusteluissa on tullut esille, että monet KIRA-alan organisaatiot tuottavat jo valmiiksi yhteisiä koulutuksia. Kestävyys ja elinkaariajattelu ovat teemoja, jotka pitää viedä läpi koko ketjun, suunnittelusta huoltoon ja ylläpitoon.

Törmäyttämistä, muutosjohtamista, jatkuvia oppimispolkuja

Pyöreän pöydän äärellä on keskusteltu myös siitä, että vähähiilisyyden ja kiertotalouden ‘loikassa’ tarvitaan systeemistä muutosta ja muutosjohtamista. Vähähiilisyyden ja kiertotalouden haasteet ovat kompleksia, joissa monet asiat liittyvät toisiinsa. Näitä ei voi ratkaista ’’siiloissa’’ vaan tarvitsemme eri sektoreiden ja ammattilaisten ’’törmäyttämistä’’. Pyöreän pöydän keskusteluissa on nostettu esille myös kysymys, miten uusia ajattelu- ja vuorovaikutustapoja voidaan tuoda osaksi jatkuvaa ja tehokasta oppimista.

Kestävä rakentaminen ja ympäristön kestävyys on saatava luontevaksi osaksi kaikkea KIRA-alan perus- ja jatkokoulutusta. KIRA-alalle on luotava vahvasti digitaalista ekosysteemiä hyödyntävä jatkuva oppimisen polku. Jatkokoulutusorganisaatioiden on luotava paljon tarjontaa kestävyysosaamisvajeen poistamiseksi ja meidän kaikkien KIRA-alalla työskentelevien ammattilaisten on aktiivisesti itse kouluttauduttava. Yritysten kannattaa myös antaa työaikaa osaamisen kehittämiselle jatkokoulutusten kautta – henkilöstön kestävyysosaamiseen panostaminen on investointi tulevaisuuteen.

Pyöreän pöydän III tapaaminen järjestetään syksyllä 2021 – seuraa ilmoitteluamme!

Kestävä rakentaminen ja ympäristön kestävyys osaksi koulutusta

Vajaa vuosi sitten Green Building Council Finlandin ja Rakennustiedon yhdessä järjestämään kyselyyn vastanneista kahdeksan kymmenestä koki, ettei tällä hetkellä tarjolla oleva koulutus riitä vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Joka ikisen vastaajan mielestä koulutusorganisaatioiden yhteistyön kehittäminen oli tarpeellista

Kyselyssä ja pyöreän pöydän työpajoissa ovat nousseet esille seuraavat teemat, joista KIRA-alalla tarvitaan lisää osaamista, koulutusta ja kouluttautumista:

  • Vähähiilisyys, lainsäädännön muutokset, kiertotalous
  • Päästölaskenta ja hiilijalanjäljen laskenta
  • Kaikkeen koulutukseen kestävyysnäkökulma
  • Elinkaariosaaminen – mitkä asiat vaikuttavat kokonaisuuteen, miten optimoidaan kokonaisuutta
  • Hankkeen ohjaus, tilaajaosaaminen, investointilaskenta
  • Rakennusten suunnittelu korjattaviksi, huollettaviksi ja purettaviksi
  • Ilmastonmuutoksen vaikutus rakenneratkaisujen toimivuuteen
  • Paikallinen energiantuotanto ja uusiutuvat energiamuodot ja niiden hyödyntäminen
  • Talotekniikan ratkaisujen rooli ja toiminnan varmistaminen
  • Käytännön ratkaisut työmaalla (työmaiden päästöttömyys, hävikin pienentäminen, hyvä suunnittelu ja tehokkuus), käytännön läheinen koulutus
  • Kestävä kiinteistön ylläpito ja olemassa olevan rakennuskannan ekologisempi käyttö
  • Kestävä aluesuunnittelu ja kaupunkisuunnittelun ilmastovaikutukset
  • Kiertotalous
  • Esteettinen kestävyys
  • Tietomallintaminen.

Jaana Matilainen
Rakennustieto Oy

Muita julkaisuja ja oppaita

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun