10.8.2021

Level(s) -viitekehys julkisten hankintojen kriteerit nyt suomeksi

Euroopan unioni panostaa yhä enemmän rakennushankkeiden ympäristövaikutuksiin. Vuoden 2021 lopussa julkaistavan Kestävän rakennetun ympäristön strategian tavoitteena on lisätä materiaalitehokkuutta ja vähentää rakennetun ympäristön ilmastovaikutuksia muun muassa liittämällä Level(s) -viitekehys julkisten hankintojen kriteeriksi ja EU:n kestävän rahoituksen kehykseen. Level(s) -viitekehys parantaa rakennusten ympäristötehokkuuden mitattavuutta ja vertailtavuutta. Viitekehys mahdollistaa hankkeiden kattavan arvioinnin kolmella eri tarkkuustasolla: periaatteiden sopiminen […]

Euroopan unioni panostaa yhä enemmän rakennushankkeiden ympäristövaikutuksiin. Vuoden 2021 lopussa julkaistavan Kestävän rakennetun ympäristön strategian tavoitteena on lisätä materiaalitehokkuutta ja vähentää rakennetun ympäristön ilmastovaikutuksia muun muassa liittämällä Level(s) -viitekehys julkisten hankintojen kriteeriksi ja EU:n kestävän rahoituksen kehykseen.

Level(s) -viitekehys parantaa rakennusten ympäristötehokkuuden mitattavuutta ja vertailtavuutta. Viitekehys mahdollistaa hankkeiden kattavan arvioinnin kolmella eri tarkkuustasolla: periaatteiden sopiminen hankesuunnitteluvaiheessa, yksityiskohtainen arviointi suunnitteluvaiheessa sekä optimointi käyttö- ja ylläpitovaiheessa.

Raportointityökalu ja ohjeet viitekehyksen käytölle julkaistu nyt myös suomeksi

LIFE Level(s) -hankkeessa edistetään EU:n komission Level(s) -viitekehyksen käyttöä rakennetussa ympäristössä. Viitekehyksen avulla voidaan vertailla hankkeiden ympäristövaikutuksia monialaisesti energiankulutuksesta materiaalitehokkuuteen ja elinkaaripäästöistä vedenkulutukseen. Yhteiseurooppalaisen viitekehyksen käyttö parantaa hankkeiden kansainvälistä vertailtavuutta.

Green Building Council Finland julkaisi tänä kesänä ensimmäistä kertaa suomenkieliset ohjeet viitekehyksen käytölle sekä raportointityökalun, jota voi käyttää suunnitteluratkaisujen vertailuun tai oman projektin tulosten todentamiseen.

Maksuttomia koulutuksia julkiselle sektorille

Osana Level(s) -hanketta järjestämme julkisille toimijoille suunnattuja koulutustilaisuuksia viitekehyksen aihealueista. Koulutuksista saat kattavan kuvan rakennetun ympäristön vaikutuksista sekä keinoja parantaa oman kiinteistökannan suorituskykyä. Koulutus on suunnattu erityisesti kiinteistöjohtamisesta, rakennuttamisesta, kaupunkisuunnittelusta ja kaavoituksesta kiinnostuneille.

  • 26.10. 9–12 Sisäilmanlaatu ja rakennusmateriaalien päästöt
  • 2.11. 9–12 Elinkaarilaskenta ja hankkeiden hiilijalanjälki
  • 9.11. 9–12 Elinkaarikustannusten hallinta

Koulutukset ovat ilmaisia kaikille julkisen sektorin toimijoille.
Ilmoittaudu koulutukseen.

LIFE Level(s) -hankkeen toteuttajina ovat kahdeksan eurooppalaista Green Building Councilia Espanjasta, Irlannista, Italiasta, Kroatiasta, Ranskasta, Hollannista, Saksasta ja Suomesta. Hanketta rahoittaa Euroopan Komission LIFE-rahoitusinstrumentti.

Lisätietoja hankkeesta

Miisa Tähkänen, johtava asiantuntija, miisa.tahkanen(at)figbc.fi



Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun