22.9.2021

Maalämpö osana energiariippumattomuutta ja yhteiskuntamme kriisinhallintaa

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Keskustelu tulevaisuuden energiamuodoista käy kuumana kuin öljypannu jopa hallitustasolla asti. Monet eri […]

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta!

Keskustelu tulevaisuuden energiamuodoista käy kuumana kuin öljypannu jopa hallitustasolla asti. Monet eri energiamuodot ovat olleet mukana keskusteluissa ja tulevaisuuden energiaratkaisuna on väläytelty mitä mielenkiintoisempia ratkaisuja. Monet näistä ovat tällä hetkellä kuitenkin vasta ajatuksen tai kehityksen asteella.

Ilmastokriisi koskettaa meitä jokaista jo nyt ja siksi olisikin tärkeää löytää ratkaisuja mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. World Green Building Week nostaakin hienosti esille tänä vuonna teeman #BuildingResilience, joka vaikuttaa meihin kaikkiin. Haluamme yhdessä rakentaa yhteiskuntaa, joka on hyvä ja turvallinen paikka elää meille kaikille.

Meidän kaikkien rakennus-ja energia-alalla on toimittava yhdessä löytääksemme jo nyt toimivia ratkaisuja, joilla lisätään yhteiskuntamme resilienssiä ja turvataan pysyvästi sen häiriötön toiminta. Energiaomavaraisuus omalta osaltaan turvaa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen toimimisen myös kriisitilanteessa.  

Geoenergia (sisältäen maalämmön ja maaviileän) on olemassa olevaa toimivaa teknologiaa, jota on käytetty kiinteistöjen lämmitykseen ja viilennykseen jo vuosikymmeniä. Itse asiassa sen avulla voitaisiin tuottaa puolet koko Helsingin energiantarpeesta jo nyt. Geoenergia on täysin hiilineutraali energiamuoto, jos maalämpöpumpun toimintaan käytetään sähköä uusiutuvasta lähteestä. Ja vaikka geoenergian hyödyntämiseen tarvitaan sähköä, sen lisääntynyt käyttö on itseasiassa vähentänyt sähkön käyttöä ja kantaverkon kuormitusta. Lue lisää SULPUn tiedotteesta.

Geoenergia on monikäyttöistä energiaa

Geoenergia lisää yhteiskuntamme energiariippumattomuutta ja tarjoaa mahdollisuuden energian varastointiin suoraan jalkojesi alla. Kalliohan toimii kuin akku eli se lataa kesällä lämpöä talvella käytettäväksi lämmitykseen. Ja taas talvella kylmää kesällä käytettäväksi viilennykseen. Yhä uudestaan ja uudestaan mahdollistaen lataamisen ja energian kierrätyksen aina.

Tällä hetkellä monien energiamuotojen logistiikkaketju on erittäin haavoittuvainen ja jotta voisimme lisätä resilienssiä, kannattaa meidän hyödyntää energiamuotoa, jonka raaka-aine ei vaadi kuljetusta paikasta toiseen. Geoenergian käyttö lisää myös yhteiskuntamme ja rakennuskantamme resilienssiä kestää esimerkiksi ilmastokriisistä johtuvia myrskyjä ja tulvia ja näiden aiheuttamaa ihmismassojen liikkumisesta johtuvaa infrastruktuurin ylikuormittumista. Kuivuus ja myrskyt eivät myöskään vaikuta geoenergian tuotantoon. Itse asiassa energian tuotannon lisäksi turvataksemme tulevaisuuden ruuan tuotanto voitaisiin geoenergiaa käyttää esimerkiksi kasvihuoneiden lämmitykseen.

Maalämpöratkaisut ja maalämpöpumput ovat kehittyneet valtavaa vauhtia vuosien varrella ja pystymme tarjoamaan maalämpöä yhä suurempiin kohteisiin. Geoenergiakaivoja pystytään poraamaan yhä syvemmälle ja pian myös kustannustehokkaastikin. Näin maalämpö ja maaviileä voidaan tuoda lähemmäksi isojen kaupunkien keskustoja, pienille ja ahtaillekin tonteille.

Geoenergialla voidaan pian myös hoitaa rakentamisen aikainen lämmitys kustannustehokkaasti ja hiilineutraalisti. Hyvällä esiselvityksellä ja suunnittelulla voidaan taata onnistunut ja kannattava maalämpöprojekti niin julkiseen rakennukseen kuin kerrostaloonkin.

Geoenergian suosio on suorastaan räjähtänyt viime vuosien aikana niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorillakin. Eikä syyttä. Geoenergiasta on moneksi ja potentiaalia Suomen kallioperästä kyllä löytyy. Jospa tämä riittäisi osaltaan takaamaan tulevaisuuden energian tarvetta. 

Miksemme siis käyttäisi tätä olemassa olevaa ja hyväksi havaittua teknologiaa enemmän jo nyt?

Jan Herranen, maajohtaja, Rototec Oy

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Green Building Council Finlandin julkaisema kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus paljastaa: kestämättömyys ei kannata.

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun