20.4.2021

Ministeri Krista Mikkonen #BuildingLife -lähettilääksi: ”On aika tehdä rakentamisesta tärkeä osa ilmastoratkaisua”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen on lupautunut hiilineutraalin rakennetun ympäristön puolestapuhujaksi. Hän liittyy laajaan kiinteistö- ja rakennusalaa edustavien #BuildingLife -lähettiläiden joukkoon johtamaan alan nopeaa siirtymää sanoista tekoihin. ”On aika tehdä rakentamisesta tärkeä osa ilmastoratkaisua. Kutsun kaikki rakentamisen ammattilaiset mukaan talkoisiin: tarttumaan jo tuntemiimme vähähiilisen rakentamisen ratkaisuihin sekä kehittämään uusia tapoja pienentää päästöjä. Rakentaminen on aivan […]

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen on lupautunut hiilineutraalin rakennetun ympäristön puolestapuhujaksi. Hän liittyy laajaan kiinteistö- ja rakennusalaa edustavien #BuildingLife -lähettiläiden joukkoon johtamaan alan nopeaa siirtymää sanoista tekoihin.

”On aika tehdä rakentamisesta tärkeä osa ilmastoratkaisua. Kutsun kaikki rakentamisen ammattilaiset mukaan talkoisiin: tarttumaan jo tuntemiimme vähähiilisen rakentamisen ratkaisuihin sekä kehittämään uusia tapoja pienentää päästöjä. Rakentaminen on aivan keskeisessä asemassa matkallamme kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

BuildingLife on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin hanke, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n keskeiseksi ilmastotavoitteeksi.

Suomessa Green Building Council Finland kokoaa Kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden toimintaohjelman, jonka avulla kaikki alan organisaatiot voivat kehittää toimintaansa hiilineutraaliksi.

Hankkeen lähettiläinä toimii edelläkävijöiden ryhmä: joukko johtajia ja asiantuntijoita, joiden organisaatiot ovat jo täydellä vauhdilla siirtymässä vähähiiliseen tai täysin hiilineutraaliin toimintaan.
Lähettiläät kannustavat koko rakennusalaa tunnistamaan rakennetun ympäristön päästöjä vähentävät keinot sekä ottamaan ne nopeasti käyttöön.

Sekä EU:n lainsäädännölle laadittava tiekartta että eri Green Building Councilien laatimat toimintaohjelmat esitellään YK:n ilmastokokouksessa marraskuussa 2021.

Hankkeen selvityksistä voidaan hakea myös suuntia EU:n elvytysrahoitukselle

Suomen #BuildingLife -hankkeessa julkaistaan kaksi selvitystä. Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan julkaistiin ympäristöministeriön ja Green Building Council Finlandin yhteisessä Vähähiilisen rakentamisen vuosiwebinaarissa 20.4.

”Nykytilakartoituksessa valaistaan minkälaisia onnistumia alalla on ja missä kohden meillä on vielä aukkoja”, toteaa johtava asiantuntija Miisa Tähkänen, Green Building Council Finland.

Suomi ohjaa merkittävän osan EU:n elvytysrahasta vihreään siirtymään. Miisa Tähkäsen mielestä tätä rahaa tulisi ohjata kiinteistö- ja rakennusalalla sellaisiin ratkaisuihin, jotka mahdollistavat saman elämisen ja asumisen laadun vähemmillä päästöillä.

”Merkittävä päästövähennyspotentiaali on saavutettavissa esimerkiksi työmaiden sähköistämistä tukemalla, purkumateriaalin ja asennushukan saattamisella takaisin rakennustuoteteollisuuden raaka-aineeksi, sekä tukemalla vaihtoehtoisten betonireseptien tutkimusta ja koekäyttöä. Toisaalta hybridirakentamisrakentamisratkaisut, joissa yhdistellään materiaaleja ja järjestelmiä, ovat mahdollisia myös olemassa olevalla teknologialla, mutta käytännön kokeiluja tarvitaan lisää.”

Seuraavaksi laaditaan Kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden toimintaohjelma. Toimintaohjelma tulee olemaan alan yhteinen ponnistus nykytilakartoituksen tavoin. Hankkeen työryhmiin on osallistunut asiantuntijoita laajasti läpi koko toimialan.

”Seuraavaksi pyydämme palautetta nykytilakartoituksesta”, kertoo projektipäällikkö Lauri Tähtinen, Green Building Council Finland. ”Kesäkuussa jatkamme työpajoilla, joissa määritellään toimenpiteet alan eri toimijoille yhteisen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi.”

Ilmoittaudu mukaan työpajoihin. Hankkeen tuloksia esitellään seuraavan kerran Leaders’ Forum -tilaisuudessa 7.9.2021.

BuildingLife -hankkeen lähettiläät

  • Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen
  • MEP Sirpa Pietikäinen
  • Kiinteistösijoituksista vastaava johtaja Ilkka Tomperi, Varma
  • Maajohtaja Jan Herranen, Rototec Oy
  • Johtaja Juha Kostiainen, YIT
  • Toimitusjohtaja Jyrki Keinänen, A-Insinöörit
  • Projektijohtaja Kaisa-Reeta Koskinen, Hiilineutraali Helsinki
  • Toimitusjohtaja Karla Lindahl, KONE Suomi ja Baltia
  • Kehityspäällikkö Laura Inha, Kestävä Tampere 2030
  • Liiketoimintajohtaja Minna Toiviainen, Realia Management Oy
  • Toimitusjohtaja Olli Nikula, Saint-Gobain Finland Oy
  • CEO Panu Pasanen, Bionova
  • Ohjelmajohtaja Saara Vauramo, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
  • Toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti, Skanska Oy
  • Liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Reinikainen, Granlund Oy

BuildingLife -hanketta koordinoi World Green Building Council (WorldGBC) ja sen mahdollistavat IKEA Foundation ja Laudes Foundation.

Lisätietoja:

Timo Juurikkala
Ministerin erityisavustaja
Ympäristöministeriö
p. 0295 250 109
timo.juurikkala(at)ym.fi

Mikko Nousiainen
Toimitusjohtaja
Green Building Council Finland
puh. +358 40 525 8440

Miisa Tähkänen
Johtava asiantuntija
Green Building Council Finland
puh. +358 40 080 3237

Lauri Tähtinen
Kehityspäällikkö
Green Building Council Finland
puh. +358 40 486 5400

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun