4.4.2022

Näyttää suunnan, auttaa matkalla

Kiinteistö- ja rakennusalalla vähennetään päästöjä päätä huimaavalla vauhdilla. Uusia vähähiilisiä ratkaisuja ja toimintamalleja kehitetään kaikkialla ja innovaatiot siirtyvät massojen käyttöön nopeasti. Kiinteistö- ja rakennusala on lunastamassa paikkaansa keskeisenä ilmastonmuutoksen ratkaisijana, eikä kellään ole varaa jäädä sivuun alan kehityksestä. Siinä kehityksessä mukana pysyminen ja virheaskelten välttäminen vaatii entistä systemaattisempaa lähestymistapaa ja laajamittaista olemassa olevan tiedon hyödyntämistä. […]

Kiinteistö- ja rakennusalalla vähennetään päästöjä päätä huimaavalla vauhdilla. Uusia vähähiilisiä ratkaisuja ja toimintamalleja kehitetään kaikkialla ja innovaatiot siirtyvät massojen käyttöön nopeasti. Kiinteistö- ja rakennusala on lunastamassa paikkaansa keskeisenä ilmastonmuutoksen ratkaisijana, eikä kellään ole varaa jäädä sivuun alan kehityksestä.

Siinä kehityksessä mukana pysyminen ja virheaskelten välttäminen vaatii entistä systemaattisempaa lähestymistapaa ja laajamittaista olemassa olevan tiedon hyödyntämistä. Kaikkia keinoja ei onneksi tarvitse keksiä itse.

Lataa käyttöösi #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman päivitetty painos

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma koostuu neljästä osasta. Ensimmäisessä osassa esitetään koko alalle tavoite: Hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035. Toisessa osassa alan ulkopuolelta tulevat muutokset, jotka vaikuttavat alan päästöihin. Kolmannessa osassa esitellään toimijakohtaiset toimenpidetaulut. Neljännessä osiossa esittelemme organisaatioiden omia toimintaohjelmia. Organisaatiokohtaisten toimintaohjelmien on tarkoitus toimia esimerkkeinä Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman soveltamisesta. Tämä on päivitetty, toinen painos. Ensimmäinen painos julkaistiin 8.11.2021.

Eri vaiheissa, mutta matkalla samaan maaliin

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovat kukin eri vaiheessa matkallaan kohti hiilineutraaliutta. Alalla edelläkävijät pohtivat jo tapoja luopua kompensoinnista ja osallistaa koko arvoketju hiilineutraaliustyöhön. Mutta samaan aikaan osalla toimijoista kiristyvät vastuut ja muuttuva markkinatilanne vievät resursseja ja oman hiilineutraaliustoiminnan kehittäminen on jäänyt lähtökuoppiinsa.

Koko toimialan kehitys ja mahdollisuudet saada aikaan todellista muutosta edellyttää sitä, että kaikki voivat osallistua työhön ja löytävät itselleen toimivat keinot päästöjen vähentämiseen. Kaikille eivät sovi samat keinot. Tarvitsemme selkeän, jatkuvasti eteenpäin vievän kehityspolun, jota alan toimijat voivat yhdessä lähteä seuraamaan toisiaan tukien.

Green Building Council Finland ja #BuildingLife tarjoavat alan toimijoille mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa, riippumatta yrityksen lähtötasosta. Meille kaikki ovat tervetulleita hakemaan lisää osaamista ja myös kertomaan omista ratkaisuistaan.

Sitoutukaa hiilineutraaliuteen 2035

Kutsumme kaikkia kiinteistö- ja rakennusalalla toimivia organisaatioita #BuildingLife hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Toimintaohjelman kannattajat sitoutuvat kiinteistö- ja rakennusalan yhteisten tavoitteiden mukaisesti toimimaan kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä 2035. Kannattajat sitoutuvat laatimaan toimintaohjelman, jonka avulla kehittävät liiketoiminnasta hiilineutraalia.

Kertokaa omasta hiilineutraaliustyöstänne

Kutsumme kaikkia lähettämään oman valmiin toimintaohjelmansa meille, ja julkaisemme sen #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmassa. Organisaatiokohtaiset, aidot toimintaohjelmat ja tiekartat toimivat esimerkkeinä laajemman toimintaohjelman soveltamisesta ja kannustavat koko toimialaa laatimaan omansa.

Laadukas hiilineutraaliuteen tähtäävä toimintaohjelma sisältää:

  • Kaikki GHG Protokollan mukaiset Scope 1, 2, ja 3 päästöt.
  • Selkeät päästövähennystavoitteet ja välitavoitteet eri liiketoimintayksiköille/toiminnoille.
  • Tavoitteet ja toimenpiteet kiertotalouteen siirtymiselle.
  • Tavoitteet ja toimenpiteet fossiilisista polttoaineista luopumiselle.
  • Yksiselitteisiä, mitattavia ja saavutettavia tavoitteita tuleville viidelle vuodelle. Myöhempiä toimenpiteitä voidaan tarkentaa jatkossa.

Kiristä kierroksia

Yksityiset toimijat kutsumme asettamaan tavoitteekseen hiilineutraalit rakennushankkeet ja hiilineutraalin energian käytön viimeistään vuonna 2030. Liity kansainväliseen Net Zero Carbon Buildings sitoumukseen.

Julkiset toimijat kannustamme allekirjoittamaan LIFE Level(s) – sitoumuksen ja ottamaan Level(s) -viitekehyksen mukaiset indikaattorit hankintakriteereiksi: elinkaariarvioinnin (LCA), elinkaarikustannusten hallinnan (LCC) ja sisäilman laadun (IAQ). 

Minne nyt?

1. Asettakaa toimintanne ja arvojenne mukaiset tavoitteet

Ilmoittautukaa #BuildingLife hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi.
Toimintaohjelman kannattajat sitoutuvat kiinteistö- ja rakennusalan yhteisten tavoitteiden mukaisesti toimimaan kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä 2035. Kannattajat sitoutuvat laatimaan toimintaohjelman, jonka avulla kehittävät liiketoiminnasta hiilineutraalia.

2. Valitkaa ne sitoumukset ja viitekehykset, joihin sitoudutte.

Yksityiset toimijat

  • Allekirjoita Net Zero Carbon Buildings Commitment – hiilineutraalit rakennukset 2030
    • Sitoudu yleisesti hyväksyttyyn päästöraportointijärjestelmään kuten Science Based Targets.
    • Allekirjoita Kestävän purkamisen Green Deal -sitoumus, edistä materiaalitehokkuutta purkamisessa.

Julkiset toimijat

  • Allekirjoita LIFE Level(s) – sitoumus, hyödynnä Level(s) -viitekehystä hankintakriteerinä
    • Allekirjoita Päästöttömät työmaat – kestävien hankintojen green deal -sopimus, työmaat ovat vuoden 2025 loppuun mennessä fossiilittomia.

3. Luokaa oma hiilineutraaliuden toimintaohjelma

Hyödynnä BuildingLife toimintaohjelmaa oikeiden toimenpiteiden tunnistamisessa.

4. Jakakaa esimerkkejä ja kannustakaa koko toimiala aitoon vähähiilisyyteen.

5 Seuratkaa ja mitatkaa oman toiminnan päästöjen kehitystä ja tarkentakaa tavoitteita sekä toimenpideohjelmaa tarvittaessa.

#BuildingLife hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma on selkeä pohja jokaisen kiinteistö- ja rakennusalalla toimivan organisaation omalle suunnitelmalle. Selkeisiin toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, aihealueittain, aikajanalle asetettuna.

Kiinteistö- ja rakennusala on käymässä läpi syvää systeemistä muutosta kohti vähähiilisyyttä ja aikanaan hiilineutraaliutta.  Kaikkia keinoja ei tarvitse keksiä itse. Tutustu toimintaohjelmaan osoitteessa ja luokaa oman toimintanne hiilineutraaliustiekartta nyt.

Lisätietoja:

Lauri Tähtinen
Kehityspäällikkö
Green Building Council Finland
puh. +358 40 486 5400

Muita julkaisuja ja oppaita

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun