Tyypillisesti todetaan, että rakennuksen elinkaaren ilmastovaikutuksista merkittävimmät ovat runkorakenteiden valmistamisen päästöt ja rakennuksen energiankäyttö. Kuitenkin tilatyypistä riippumatta niin hotellit, toimistot, liiketilat kuin asunnot remontoidaan ja päivitetään useaan kertaan rakennuksen elinkaaren aikana. Toistuvat tilamuutokset voivat niin ikään kumuloitua merkittäviksi päästölähteiksi, joita ei tyypillisesti huomioida osana elinkaariarviointia. Tämän takia on tärkeää, että myös tilasuunnittelua ja tilamuutoksia voitaisiin ohjata vähähiiliseksi. Yhtä lailla tärkeää olisi suunnitella ja toteuttaa muutokset niin, että muutossykliä saadaan hidastettua.
Green Building Council Finland on yhdessä jäsenistönsä kanssa tuottanut tilamuutoshankkeiden vähähiilisyyden arviointimenetelmän.
Ohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.
Katso webinaarin tallenne Vimeosta.
Kiitoksemme työryhmälle:
Aisti Corporation Oy, Suunnittelutoimisto Amerikka Oy, Antilooppi Management Oy, Castellum, TR Ekorakenne Oy, Suunnittelutoimisto Fyra Oy, Granlund Oy, Greenled Oy, Realaizer/Haahtela-kehitys Oy, JKMM Arkkitehdit, Kiilto Oy, Kohina Oy, Luomoa Oy, Materialisting Oy, Mint & More Creative, MUUAN Oy, One Click LCA Ltd, Ramboll Finland Oy, Senaatti-kiinteistöt, YIT Oyj, Ylva Palvelut Oy, Noste.io sekä muut työhön osallistuneet.