17.2.2022

Ohje vastuulliseen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan kiinteistö- ja rakennusalalla

Lehdistötiedote 17.2. Embargo 9:00 Green Building Council Finland julkaisee 17.2.2022 Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla – ohjeen, jonka tavoitteena on koota yhteen ajantasainen tieto vapaaehtoisista päästökompensaatiomarkkinoista ja niiden kehityksestä Suomessa. Lisäksi ohje tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen päästökompensaatioiden hankintaan. Niin kauan, kuin organisaatioiden toiminta ei ole täysin päästötöntä, kiihdyttävät toiminnan synnyttämät […]

Lehdistötiedote 17.2. Embargo 9:00

Green Building Council Finland julkaisee 17.2.2022 Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla – ohjeen, jonka tavoitteena on koota yhteen ajantasainen tieto vapaaehtoisista päästökompensaatiomarkkinoista ja niiden kehityksestä Suomessa. Lisäksi ohje tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen päästökompensaatioiden hankintaan.

Niin kauan, kuin organisaatioiden toiminta ei ole täysin päästötöntä, kiihdyttävät toiminnan synnyttämät kasvihuonekaasupäästöt ilmastonmuutosta joka vuosi. Ilmastonmuutoksen kannalta paras ratkaisu olisi vähentää päästöt nollaan. Useimmille organisaatioille toiminnan muuttaminen täysin päästöttömäksi ei ole kuitenkaan mahdollista – ainakaan toistaiseksi.

Sen sijaan päästövähennysmahdollisuuksien tunnistaminen ja päästöjen kunnianhimoinen, asteittainen vähentäminen on täysin mahdollista. Tässä tilanteessa luotettavasti todennetun kompensoinnin avulla organisaatio pystyy myös kantamaan täyden vastuun jäljelle jäävistä päästöistään.

Vastuullinen päästövähennys on todennettavissa

Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden kasvun voidaan ennustaa jatkuvan tulevina vuosina niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. On tärkeää, että toiminta pohjautuu yhteisiin perusperiaatteisiin ja sekä kompensaatioiden ostaja että myyjä tuntevat omat vastuunsa. Mitä tahansa ilmastohyötyjä tuottavaa toimintaa ei voi kutsua kompensaatioksi tai markkinoida kompensaationa.

Kompensaatiotoiminnan ydin kiteytyy siihen, että kompensointikäyttöön hankittu, yhtä hiilidioksiditonnia edustava päästövähennys tai poisto todella syntyy ja pystytään todentamaan. Myös kompensaatiota ja hiilineutraaliutta koskevan viestinnän on oltava totuudenmukaista ja läpinäkyvää.

Green Building Council Finlandin julkaisema opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan. Oppaan kirjoituksesta on vastannut Granlund Oy.

Lisätietoja
Lauri Tähtinen
Kehityspäällikkö
puh. +358 40 486 5400
lauri.tahtinen(at)figbc.fi

Green Building Council Finlandin ylläpitämä Asiantuntijapankki tarjoaa hyviä vinkkejä haastateltavista, kun haluat kuulla lisää rakennetun ympäristön kestävistä ratkaisuista. Katso lisää figbc.fi/asiantuntijat.

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun