4.1.2022

Osallistu vähähiilisen rakentamisen lainsäädännön kehittämiseen

Kokoamme kunnista, yrityksistä ja järjestöistä kansallista verkostoa, joka auttaa kartoittamaan lainsäädännön hidasteita ja esteitä kunnianhimoiselle tuotesidonnaisten päästöjen vähentämiselle ja biopohjaisten materiaalien käytölle. Hankkeessa luodaan ehdotus, miten suomalaista sääntelyä ja ohjausta voidaan kehittää. Tämä esiselvityksen ja verkoston työpajojen pohjalta säädöskehitykselle luotava ehdotus esitellään päättäjille 2023. Kansallisen verkoston lisäksi kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua osaksi kansainvälistä verkostoa, jossa […]

Kokoamme kunnista, yrityksistä ja järjestöistä kansallista verkostoa, joka auttaa kartoittamaan lainsäädännön hidasteita ja esteitä kunnianhimoiselle tuotesidonnaisten päästöjen vähentämiselle ja biopohjaisten materiaalien käytölle.

Hankkeessa luodaan ehdotus, miten suomalaista sääntelyä ja ohjausta voidaan kehittää. Tämä esiselvityksen ja verkoston työpajojen pohjalta säädöskehitykselle luotava ehdotus esitellään päättäjille 2023.

Kansallisen verkoston lisäksi kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua osaksi kansainvälistä verkostoa, jossa pohditaan EU-lainsäädäntöä.

Työpajat

  • 31.3.2022 klo 9–11 Kansallisen verkoston tapaaminen: Asiantuntijaselvityksen esittely ja kommentointi
  • 13.5.2022 klo 9–11 Kansallisen verkoston työpaja 1
  • 30.5.2022 klo 9–11 Kansallisen verkoston työpaja 2
  • 22.6.2022 klo 9–11 Kansallisen verkoston tapaaminen: Työpajatulosten esittely

Aluksi on tilattu ulkopuolinen selvitys kartoittamaan olemassa olevia ja tulevia sääntelyä. Asiantuntijaselvitykseen perehdytään ensimmäisessä työpajassa. Myöhemmissä työpajoissa säädöskehitysehdotukset viimeistellään. Verkoston toimintaan osallistuminen ei sido osallistujia tukijoiksi, vaan päätöksen tuen antamisesta voi tehdä vasta lopullisen päätöksen säädöskehitysehdotusten valmistuttua.

Dramatically Reducing Embodied Carbon in Europe

Haluamme vaikuttaa kansalliseen ja EU-lainsäädännön kehittämiseen vähähiilisemmän rakentamisen mahdollistamiseksi. Kartoitamme lainsäädännön hidasteita ja esteitä kunnianhimoiselle tuotesidonnaisten päästöjen vähentämiselle ja biopohjaisten materiaalien käytölle. Sen jälkeen luodaan ehdotus, miten sääntelyä ja ohjausta voidaan kehittää edelleen. Tämä esiselvityksen ja verkoston työpajojen pohjalta säädöskehitykselle luotava ehdotus esitellään päättäjille vuonna 2023.

Kaikissa hankkeeseen osallistuvissa maissa luodaan kansallinen verkosto, joka kommentoi ja kehittää ehdotusta, ennen kuin se esitellään päättäjille. Suomessa Kansalliseen verkostoon on kutsuttu kuntien edustajia, yrityksiä ja järjestöjä.

Carbon Neutral Cities Alliance

Green Building Council Finland FIGBC luotsaa vuosina 2022-2023 Carbon Neutral Cities Alliancen Dramatically Reducing Embodied Carbon in Europe -hanketta Suomessa. Euroopan laajuinen projekti edistää hiilineutraaliutta sekä EU- että kansallisilla tasoilla. Lue lisää.

Lisätietoja: Miisa Tähkänen, miisa.tahkanen (at) figbc.fi tai puh. +358 40 080 3237

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun