26.8.2022

Ota kiertotalouden ideakortit mukaan työtilojen suunnittelussa

Koronapandemia vaikutti useilla eri tavoilla työelämään ja siten työtiloihimme. Organisaatioilla on vaihtelevat käytännöt etätöiden suhteen, mutta kautta linjan voi todeta työtilojen käyttöasteen pienentyneen entisestään. Nopeasti käyttöönotettavien ja pienten vetäytymistilojen tarve on räjähtänyt etäkokousten yleistyttyä. Samalla käyttäjät ja tilaajat edellyttävät yhä kestävämpiä, terveellisempiä ja turvallisempia ratkaisuja. Tulevaisuuden toimitila Hiilineutraalia rakennettua ympäristöä tavoiteltaessa on tärkeää huomioida kestävät […]

Koronapandemia vaikutti useilla eri tavoilla työelämään ja siten työtiloihimme. Organisaatioilla on vaihtelevat käytännöt etätöiden suhteen, mutta kautta linjan voi todeta työtilojen käyttöasteen pienentyneen entisestään. Nopeasti käyttöönotettavien ja pienten vetäytymistilojen tarve on räjähtänyt etäkokousten yleistyttyä. Samalla käyttäjät ja tilaajat edellyttävät yhä kestävämpiä, terveellisempiä ja turvallisempia ratkaisuja.

Tulevaisuuden toimitila

  • Mukautuu eri käyttäjien tarpeisiin ilman pintojen uusimista.
  • On monikäyttöinen ja muuntautuva.
  • Kannustaa yhteisöllisyyteen ja vuorovaikutukseen.
  • Ohjaa käyttäjää vastuulliseen toimintaan.
  • Tukee uusia työnteon tarpeita.
  • Edistää käyttäjien hyvinvointia.

Hiilineutraalia rakennettua ympäristöä tavoiteltaessa on tärkeää huomioida kestävät ratkaisut myös tilasuunnittelussa.  Rakennuksen käyttöaikana tilasuunnitelmia saatetaan laatia 5–15 vuoden välein ja kalusteiden käyttöikä voi olla lyhimmillään vain vuoden.

Lataa käyttöösi päivitetyt ideakortit

Green Building Council Finland on päivittänyt yhdessä jäsenorganisaatioiden Kohinan, Fyran Kakadu/Silvanan, Profit Interiorin ja Orient Occidentin asiantuntijoiden kanssa Kiertotalouden ideakorteista uudet versiot kiertotalouden tarkistuslistaksi uutta toimitilaa etsiville ja tarjoaville sekä ideakortiksi työtilojen suunnitteluun ja konseptointiin.

Ideakortti: kiertotalous työtilojen suunnittelussa ja konseptoinnissa

Työympäristöjä suunniteltaessa kiertotalous täytyy ottaa mukaan suunnitteluun heti alusta alkaen ja sitouttaa kaikki osapuolet, kuten suunnittelijat, tilaajat ja tulevat käyttäjät siihen, että kiertotalous on osa tulevaa työympäristöä. Hiilineutraalia rakennettua ympäristöä tavoiteltaessa on tärkeää huomioida kestävät ratkaisut myös tilasuunnittelussa. Lataa julkaisu FIGBC julkaisupankista.

Ideakortti: kiertotalouden tarkistuslista uutta toimitilaa etsiville ja tarjoaville

Mitä tehdä kun tilat eivät täytä toiminnan tarpeita? Tämä kiertotalouden tarkistuslista ohjaa energiatehokkaan, muuntojoustavan moni- ja yhteiskäyttöisen toimitilan hankintaan. Lataa julkaisu FIGBC julkaisupankista.

Muita julkaisuja ja oppaita

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun