21.9.2021

Pelisäännöt hiilineutraaliin energiankäyttöön – Kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijat laativat yhteisen määrittelyn hiilineutraalille energiankäytölle

Lehdistötiedote 21.9.2021 Kiinteistöalalla halu siirtyä hiilineutraaliksi on vahva. Useat merkittävät kiinteistönomistajat ovat sitoutuneet nollahiilisyyteen kiinteistöjen käyttövaiheessa viimeistään vuoteen 2030 mennessä, esimerkiksi allekirjoittamalla World Green Building Councilin (WGBC:n) Net Zero Carbon Buildings (NZCB)-sitoumuksen. Vaikka monet ovat jo tehneet nollahiilisitoumuksensa, pelisäännöt ja keskeiset käsitteet hiilineutraaliuden ja hiilinegatiivisuuden suhteen ovat monelta osin vielä avoimet. Yli sadan rakennusalan ammattilaisen […]

Lehdistötiedote 21.9.2021

Kiinteistöalalla halu siirtyä hiilineutraaliksi on vahva. Useat merkittävät kiinteistönomistajat ovat sitoutuneet nollahiilisyyteen kiinteistöjen käyttövaiheessa viimeistään vuoteen 2030 mennessä, esimerkiksi allekirjoittamalla World Green Building Councilin (WGBC:n) Net Zero Carbon Buildings (NZCB)-sitoumuksen.

Vaikka monet ovat jo tehneet nollahiilisitoumuksensa, pelisäännöt ja keskeiset käsitteet hiilineutraaliuden ja hiilinegatiivisuuden suhteen ovat monelta osin vielä avoimet.

Yli sadan rakennusalan ammattilaisen yhteinen tahto

Green Building Council Finlandin Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikunta julkaisee 21.9.2021 Kiinteistön hiilineutraalin energiankäytön ohjeen, joka on tarkoitettu organisaatioiden oman toiminnan arviointiin ja hiilineutraaliuusväittämän tekemiseen.

Toimikunta koostuu yli 130 rakennusalan ammattilaisesta. Kyseessä on siis merkittävä yhteistyö ja yhteisen tahtotilan ilmaus.

Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikunta julkaisi aiemmin, vuonna 2020, julkaisun Askeleet vähähiiliseen kiinteistöjen energiankäyttöön, jossa esitettiin ammattimaiselle kiinteistön omistajalle periaatteita ja konkreettisia askeleita siirtymässä kohti kestävää energiankäyttöä ja vähähiilisyyttä.

Hiilineutraaliuden määritelmä

Ohje vastaa kiinteistö- ja rakennusalan yleisessä keskustelussa nousseisiin kysymyksiin siitä, mitä hiilineutraalius oikeastaan tarkoittaa, miten se lasketaan ja mitkä ovat tärkeimmät periaatteet siirryttäessä kohti hiilineutraalia kiinteistöliiketoimintaa. Julkaisun keskeinen tavoite on antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Perusperiaatteena on rakennuksen vuosittaisten energiankäytön ilmastopäästöjen ja potentiaalisten ilmastohyötyjen tasapaino, joka saavutetaan

  • selvittämällä rakennuksen energiankäytön päästöt, parantamalla energiatehokkuutta mahdollisimman paljon
  • selvittämällä rakennuksen potentiaaliset ilmastohyödyt ja niiden kasvattaminen
  • ja tarvittaessa loppujen päästöjen kompensoiminen esimerkiksi kansainvälisiä VCS- ja Gold Standard -standardien mukaan sertifioituja päästöyksiköitä ja nieluhyvityksiä, sekä CDM- ja Red Plus -mekanismien mukaisia päästövähennysyksiköitä ja nieluhyvityksiä hyödyntäen.

Hiilineutraaliuden määritelmä

Kiinteistön hiilineutraalin energiankäytön ohjeessa keskitytään olemassa olevan rakennuksen hiilineutraaliin energiankäyttöön vuositasolla. Rakennuksen käytön päästöt koostuvat monesta eri osatekijästä, kuten energiasta, siivouksista, jätehuollosta ja korjauksista. Tämä ohje keskittyy vain näistä merkittävimpään eli kiinteistön energiankäytön päästöihin ja määrittelee, mitä kiinteistön hiilineutraali energiankäyttö tarkoittaa.

Nollapäästöisyys

Suomen ilmastopaneeli on määritellyt hiilineutraaliuden tilaksi, jossa aiheutetut kasvihuonekaasujen nettopäästöt ovat vuosittain nolla. Toisin sanoen kasvihuonekaasupäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran, kuin niitä pystytään sitomaan. Omien päästöjen vähentämisen lisäksi hiilineutraaliuteen liittyy siis usein myös jäljelle jäävien päästöjen kompensointi. Hiilineutraalius on siis eri asia kuin nollapäästöisyys, jossa kasvihuonekaasuja ei synny lainkaan.

Hiilineutraali rakennus

Termi ”hiilineutraali rakennus” puolestaan viittaa koko elinkaarensa aikana hiilineutraaliin rakennukseen. Se sisältää käytetyt materiaalit, rakentamisen, käytön ja purkamisen. Siksi ”hiilineutraali rakennus” -termiä ei voi käyttää, kun puhutaan vain hiilineutraalista energiankäytöstä.

Kompensaatiot ja viherpesun riski

Kompensaatiomarkkinan ja yleisemmin vapaaehtoisen päästökauppamarkkinan volyymin ennakoidaan kasvavan rajusti lähivuosina. Ala on kuitenkin vasta kehittyvä ja monia perusperiaatteita on vielä ratkomatta. Viherpesun riski kompensaatioita hankittaessa on tällä hetkellä erittäin suuri. Alan läpinäkyvyyden parantaminen on yksi keskeisimpiä haasteita, jotta kompensaatiomarkkinan kautta saadaan aitoja ratkaisuja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Tällä hetkellä jopa kansainvälisesti vakiintuneiden standardien puitteissa kaupattavat kompensaatiot tai hiilikrediitit kärsivät useista ongelmista, kuten esimerkiksi lisäisyyden puutteista, ongelmista hiilinielujen pysyvyydessä ja vertailuskenaarioiden epärealistisuudesta. Hankkeissa on todettu myös ihmisoikeusrikkomuksia.  Kiinteistön hiilineutraalin energiankäytön ohjeessa päästökompensaatioiden ovat viimeinen keino päästövähennysten ja ilmastohyötyjen jälkeen.

Kirjoittajaryhmä:
Antti Ruuska, Ylva
Pirjo Jantunen, Helen / Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry.
Lauri Tähtinen, Green Building Council Finland

Lisätietoja:

Lauri Tähtinen, Green Building Council Finland

Green Building Council Finland on Suomen laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yleishyödyllinen ja puolueeton yhteistyöverkosto. Kokoamme kestävän kehityksen osaamista Suomessa. Toimintamme ulottuu koko rakennettuun ympäristöön ja sen elinkaareen. Edistämme kestävään rakennettuun ympäristöön liittyvien, innovatiivisten ratkaisujen hyödyntämistä ja tuotamme puolueetonta tietoa alan hyödyksi. Kuulumme maailmanlaajuiseen World Green Building Council -verkostoon, joka koostuu noin 70 kansallisesta Green Building Councilista.

Toimikunnat ovat jäsentemme edustajista koostuvia monialaisia asiantuntijaverkostoja, joissa verkostoidutaan, jaetaan parhaita käytäntöjä, kehitetään alaa yhdessä. Toimikunnat painottavat yhteistyömahdollisuuksiin tarttumista ja kestävyyden edistämistä.

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun