21.9.2022

Purettavaksi suunnitellut – The Cradle

Osana World Green Building Weekiä 2022 teimme 16.9.2022 virtuaalivisiitin saksalaiselle The Cradlen työmaalle lähtien Keskustakirjasto Oodin Maijansalista. Saksalainen The Cradle on innovatiivinen rakennuskohde. ”The Cradle viittaa sanana kehtoon”, kertoi Ella Lahtinen, FIGBC kiertotalouden asiantuntija. ”Meidän tulisi siis pyrkiä eroon Cradle to Grave -toimintamallista ja siirtyä kehdosta kehtoon -malliin, jossa resurssit kiertävät.” Interboden GmbH puolesta kohdetta […]

Osana World Green Building Weekiä 2022 teimme 16.9.2022 virtuaalivisiitin saksalaiselle The Cradlen työmaalle lähtien Keskustakirjasto Oodin Maijansalista. Saksalainen The Cradle on innovatiivinen rakennuskohde.

”The Cradle viittaa sanana kehtoon”, kertoi Ella Lahtinen, FIGBC kiertotalouden asiantuntija. ”Meidän tulisi siis pyrkiä eroon Cradle to Grave -toimintamallista ja siirtyä kehdosta kehtoon -malliin, jossa resurssit kiertävät.”

Interboden GmbH puolesta kohdetta esitteli Andreas Willms, joka on toiminut The Cradlen projektipäällikkönä vuodesta 2019 alkaen. Hän kertoi, että Interboden GmbH on vuonna 1950 perustettu, perheomisteinen yritysrypäs, joka sekä kehittää että omistaa kiinteistöjä. Hyvinä esimerkkeinä hän esitti Maxfrei, le flair, Kaispeicher, H27 -nimiset kiinteistöt.

Cradle-to-cradle jakaa materiaalit kahteen kiertoon: tekniseen ja biologiseen. Teknisellä puolella ovat materiaalit, joita voimme käyttää ikuisesti: kuten metallit, muovit ja lasit. Biologisessa kierrossa ovat materiaalit, jotka voidaan turvallisesti palauttaa takaisin luontoon. Lähde: EPEA.

Hybridirakenne

The Cradle sijaitsee Düsseldorfissa, Reinin varrella. Rakennustyöt aloitettiin 2020 ja arvioitu valmistumisaika on kesällä 2023. ”The Cradle on pioneerikohde, jota ohjaa paitsi elinkaariajattelu, myös se, että rakennus nähdään materiaalipankkina”, kertoi Andreas Willms. Kohteessa käytetään kierrätettäviä materiaaleja, osa tyypillisesti terästä olevista rakenteista on tehty hirrestä ja myös vuokralaisia ohjataan kestävien ja terveellisten valintojen tekemiseen.

Lyhyesti:

  • Materiaalipassit ja Madaster-alustaan tallennetut komponentti ja materiaalitiedot.
  • Purettavaksi rakennettu ratkaisu.
  • 97 % materiaaleista uudelleenkäytettävissä rakennuksen käytöstä poiston jälkeen.
  • Hybridirakenne, jossa testattu innovatiivisia, uudenlaisia liitoksia.
  • Aurinkosuojaus – eri ilmansuuntiin suunniteltu erilaiset julkisivut.
  • Kasvikatto.
  • Puuta sisätiloissa ja viherseiniä jokaisessa kerroksessa.
  • Muunneltavuus toimistotiloissa.
  • Vettä säästävät vesikalusteet ja kierrätys, esimerkiksi harmaata vettä käytetään viherseinien kasteluun.
  • Sisäilman laatu huomioitu mm. materiaalivalinnoilla.

Digitaalinen materiaalien dokumentointi

”Puusta rakentaminen vähensi merkittävästi hiilijalanjälkeämme”, kertoi Willms. ”Vähennys oli 39 % verraten muihin uusiin rakennuksiin keskimäärin”. Rakennukseen käytettiin kolmea erilaista puulajia, jotka olivat kasvatetuista, pääsääntöisesti paikallisista metsistä.

Yhteistyötä materiaalien ja komponenttien dokumentoinnin kanssa Interboden teki Madaster Germanyn kanssa. ”Madaster on avoin alusta, johon kootaan tiedot materiaaleista ja tuotteista”. Saksan lisäksi Madaster on käytössä Alankomaissa, Belgiassa, Norjassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Willms näki palvelun hyödyntämisen olevan etu myös taksonomian kannalta, sillä onhan kiertotalous niissä kriteerinä.

Vuokralaisten ja käyttäjien ohjaus

The Cradle tarjoaa eniten toimistotiloja ja kestävyyteen on panostettu myös käyttäjien ohjauksella. Vuokralaisille tarjotaan neuvontapalvelua, jossa heitä ohjataan tekemään kestäviä materiaalivalintoja. Käytännössä Interboden yhdistää vuokralaisen keskustelemaan esimerkiksi EPEA GmbH:n kanssa.

Käyttäjille on tarjolla käyttöoppaita ja erillinen sovellus ”The Cradle app”, joka keskittyy käyttäjien hyvinvointiin, kestävään tapaan liikkua ja käyttää tiloja energiatehokkaasti. Kommunikaatioon käyttäjien kanssa on siis panostettu.

Kiinteistössä on ”Mobility Hub”, joka perustuu jakamistalouteen: tarjolla on polkupyöriä ja autoja sekä palvelu, joka ohjaa kestävimpiin reittivalintoihin. Interboden panosti kumppanien etsimiseen pitkään ja palveluidentarjoajiksi valikoituivat NiMo, Regio Mobil, Ecolibro sekä Clever route.

Hyödyt ja näkyvyys

Interboden on panostanut kokonaisvaltaiseen kestävyyteen ja halunnut muuttaa ajattelutapaa niin, että The Cradle on haluttu työpaikka juuri ilmastokestävyytensä vuoksi. Saksalaiset mediat ovatkin huomioineet hankkeen laajasti ja Willms koki, että tämä tavoite oli saavutettu.

Yleisökysymyksiin vastatessaan Willms kertoi The Cradlen ehdottomasti olevan Interbodenin merkittävin ja mittavin C2C-hanke, joka tuskin tulee olemaan skaalattavissa sellaisenaan. Kannustuksena hän kehotti vastaavissa hankkeissa valitsemaan kestävyyteen sitoutuneita yhteistyökumppaneita. Merkittävänä oppina hän koki, että The Cradlen hybridiratkaisut, joissa korvattiin terästä ja betonia, kannustavat kyseenalaistamaan omia olettamuksia – ja rohkeutta korvaamaan perinteisiä ratkaisuja.

Tutustu tarkemmin The Cradleen.

Pikku-Finlandia

The Cradlen esittelyn jälkeen FIGBC järjesti erillisen alan asiantuntijoiden kierros Pikku-Finlandiaan. Pikku-Finlandia on suunniteltu purettavaksi ja siirrettäväksi toisaalle Finlandia-talon perusparannuksen valmistuttua. Kohdetta esitteli arkkitehti Jaakko Torvinen.  Lue lisää kohteesta.

Muita julkaisuja ja oppaita

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun