21.9.2022

Purettavaksi suunnitellut – The Cradle

Osana World Green Building Weekiä 2022 teimme 16.9.2022 virtuaalivisiitin saksalaiselle The Cradlen työmaalle lähtien Keskustakirjasto Oodin Maijansalista. Saksalainen The Cradle on innovatiivinen rakennuskohde. ”The Cradle viittaa sanana kehtoon”, kertoi Ella Lahtinen, FIGBC kiertotalouden asiantuntija. ”Meidän tulisi siis pyrkiä eroon Cradle to Grave -toimintamallista ja siirtyä kehdosta kehtoon -malliin, jossa resurssit kiertävät.” Interboden GmbH puolesta kohdetta […]

Osana World Green Building Weekiä 2022 teimme 16.9.2022 virtuaalivisiitin saksalaiselle The Cradlen työmaalle lähtien Keskustakirjasto Oodin Maijansalista. Saksalainen The Cradle on innovatiivinen rakennuskohde.

”The Cradle viittaa sanana kehtoon”, kertoi Ella Lahtinen, FIGBC kiertotalouden asiantuntija. ”Meidän tulisi siis pyrkiä eroon Cradle to Grave -toimintamallista ja siirtyä kehdosta kehtoon -malliin, jossa resurssit kiertävät.”

Interboden GmbH puolesta kohdetta esitteli Andreas Willms, joka on toiminut The Cradlen projektipäällikkönä vuodesta 2019 alkaen. Hän kertoi, että Interboden GmbH on vuonna 1950 perustettu, perheomisteinen yritysrypäs, joka sekä kehittää että omistaa kiinteistöjä. Hyvinä esimerkkeinä hän esitti Maxfrei, le flair, Kaispeicher, H27 -nimiset kiinteistöt.

Cradle-to-cradle jakaa materiaalit kahteen kiertoon: tekniseen ja biologiseen. Teknisellä puolella ovat materiaalit, joita voimme käyttää ikuisesti: kuten metallit, muovit ja lasit. Biologisessa kierrossa ovat materiaalit, jotka voidaan turvallisesti palauttaa takaisin luontoon. Lähde: EPEA.

Hybridirakenne

The Cradle sijaitsee Düsseldorfissa, Reinin varrella. Rakennustyöt aloitettiin 2020 ja arvioitu valmistumisaika on kesällä 2023. ”The Cradle on pioneerikohde, jota ohjaa paitsi elinkaariajattelu, myös se, että rakennus nähdään materiaalipankkina”, kertoi Andreas Willms. Kohteessa käytetään kierrätettäviä materiaaleja, osa tyypillisesti terästä olevista rakenteista on tehty hirrestä ja myös vuokralaisia ohjataan kestävien ja terveellisten valintojen tekemiseen.

Lyhyesti:

  • Materiaalipassit ja Madaster-alustaan tallennetut komponentti ja materiaalitiedot.
  • Purettavaksi rakennettu ratkaisu.
  • 97 % materiaaleista uudelleenkäytettävissä rakennuksen käytöstä poiston jälkeen.
  • Hybridirakenne, jossa testattu innovatiivisia, uudenlaisia liitoksia.
  • Aurinkosuojaus – eri ilmansuuntiin suunniteltu erilaiset julkisivut.
  • Kasvikatto.
  • Puuta sisätiloissa ja viherseiniä jokaisessa kerroksessa.
  • Muunneltavuus toimistotiloissa.
  • Vettä säästävät vesikalusteet ja kierrätys, esimerkiksi harmaata vettä käytetään viherseinien kasteluun.
  • Sisäilman laatu huomioitu mm. materiaalivalinnoilla.

Digitaalinen materiaalien dokumentointi

”Puusta rakentaminen vähensi merkittävästi hiilijalanjälkeämme”, kertoi Willms. ”Vähennys oli 39 % verraten muihin uusiin rakennuksiin keskimäärin”. Rakennukseen käytettiin kolmea erilaista puulajia, jotka olivat kasvatetuista, pääsääntöisesti paikallisista metsistä.

Yhteistyötä materiaalien ja komponenttien dokumentoinnin kanssa Interboden teki Madaster Germanyn kanssa. ”Madaster on avoin alusta, johon kootaan tiedot materiaaleista ja tuotteista”. Saksan lisäksi Madaster on käytössä Alankomaissa, Belgiassa, Norjassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Willms näki palvelun hyödyntämisen olevan etu myös taksonomian kannalta, sillä onhan kiertotalous niissä kriteerinä.

Vuokralaisten ja käyttäjien ohjaus

The Cradle tarjoaa eniten toimistotiloja ja kestävyyteen on panostettu myös käyttäjien ohjauksella. Vuokralaisille tarjotaan neuvontapalvelua, jossa heitä ohjataan tekemään kestäviä materiaalivalintoja. Käytännössä Interboden yhdistää vuokralaisen keskustelemaan esimerkiksi EPEA GmbH:n kanssa.

Käyttäjille on tarjolla käyttöoppaita ja erillinen sovellus ”The Cradle app”, joka keskittyy käyttäjien hyvinvointiin, kestävään tapaan liikkua ja käyttää tiloja energiatehokkaasti. Kommunikaatioon käyttäjien kanssa on siis panostettu.

Kiinteistössä on ”Mobility Hub”, joka perustuu jakamistalouteen: tarjolla on polkupyöriä ja autoja sekä palvelu, joka ohjaa kestävimpiin reittivalintoihin. Interboden panosti kumppanien etsimiseen pitkään ja palveluidentarjoajiksi valikoituivat NiMo, Regio Mobil, Ecolibro sekä Clever route.

Hyödyt ja näkyvyys

Interboden on panostanut kokonaisvaltaiseen kestävyyteen ja halunnut muuttaa ajattelutapaa niin, että The Cradle on haluttu työpaikka juuri ilmastokestävyytensä vuoksi. Saksalaiset mediat ovatkin huomioineet hankkeen laajasti ja Willms koki, että tämä tavoite oli saavutettu.

Yleisökysymyksiin vastatessaan Willms kertoi The Cradlen ehdottomasti olevan Interbodenin merkittävin ja mittavin C2C-hanke, joka tuskin tulee olemaan skaalattavissa sellaisenaan. Kannustuksena hän kehotti vastaavissa hankkeissa valitsemaan kestävyyteen sitoutuneita yhteistyökumppaneita. Merkittävänä oppina hän koki, että The Cradlen hybridiratkaisut, joissa korvattiin terästä ja betonia, kannustavat kyseenalaistamaan omia olettamuksia – ja rohkeutta korvaamaan perinteisiä ratkaisuja.

Tutustu tarkemmin The Cradleen.

Pikku-Finlandia

The Cradlen esittelyn jälkeen FIGBC järjesti erillisen alan asiantuntijoiden kierros Pikku-Finlandiaan. Pikku-Finlandia on suunniteltu purettavaksi ja siirrettäväksi toisaalle Finlandia-talon perusparannuksen valmistuttua. Kohdetta esitteli arkkitehti Jaakko Torvinen.  Lue lisää kohteesta.

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun