14.11.2022

Rakennushankkeiden ympäristöluokitukset kiinnostavat edelleen

FIGBC Tietoiskussa 14.11.2022 rakennushankkeiden ympäristöluokituksista käytiin tiivis markkinakatsaus käytössä olevista järjestelmistä. Markkinakatsauksen jälkeen perehdyimme eri luokitusten tuoreimpiin uutisiin, joita esittelivät FIGBC-verkoston jäsenet ja yhteistyökumppanit. Myös Suomessa luokitus vaikuttaa merkittävästi kohteiden kiinnostavuuteen kiinteistösijoittajien silmissä. Viime aikoina keskusteluun on nostettu näkökulma siitä, ovatko luokitusten tavoitteet tarpeeksi korkealla vähähiilisyyden, biodiversiteetin ja kiertotalouden kannalta sekä miten luokitukset ja EU-taksonomia […]

FIGBC Tietoiskussa 14.11.2022 rakennushankkeiden ympäristöluokituksista käytiin tiivis markkinakatsaus käytössä olevista järjestelmistä. Markkinakatsauksen jälkeen perehdyimme eri luokitusten tuoreimpiin uutisiin, joita esittelivät FIGBC-verkoston jäsenet ja yhteistyökumppanit.

Myös Suomessa luokitus vaikuttaa merkittävästi kohteiden kiinnostavuuteen kiinteistösijoittajien silmissä. Viime aikoina keskusteluun on nostettu näkökulma siitä, ovatko luokitusten tavoitteet tarpeeksi korkealla vähähiilisyyden, biodiversiteetin ja kiertotalouden kannalta sekä miten luokitukset ja EU-taksonomia suhtautuvat toisiinsa. Näistä kuulemme lisää keväällä. FIGBC:llä on jo suunnitelmissa helmikuulle olemassa olevien kiinteistöjen luokituksiin painottuva tilaisuus ja suunnittelemme asiantuntijaryhmien toiminnan jatkoa.

Käydyssä keskustelussa ja esityksissä todettiin muun muassa:

  • LEED-sertifiointien määrässä per asukas Suomi on neljännellä sijalla Euroopassa, ylittäen juuri hiljattain 300 sertifioinnin rajan.
  • Sertifiointien määrässä nopeimmin kasvaa tällä hetkellä BREEAM In Use.
  • Teollisuuskiinteistöjä on sertifioitu sekä LEEDillä että BREEAMilla, mutta BREEAM on ehkä ollut hienoisessa suosiossa viime aikoina. Maailmalla on käytetty myös WELLiä.
  • Mikään ympäristöluokitus ei ota kovin hyvin huomioon kulttuurisia tai sosiaalisia arvoja. Alueluokituksissa on joitakin niihin liittyviä kriteerejä.
  • BREEAMissa on pakollisia vaatimuksia, joiden tulee täyttyä, mikäli haluaa päästä tietylle luokitustasolle. Korkeammille Excellent- ja Outstanding -tasoille vaatimuksia on enemmän kuin kolme. Alempien luokitustasojen pakollisten vaatimusten lisäksi tulee saavuttaa tietty määrä pisteitä esimerkiksi energiatehokkuudesta ja vesikalusteiden vedenkulutuksesta. Tämän lisäksi Outstanding-tasolle pääsyyn vaaditaan useita pisteitä tai niiden kokonaisuuksia muun muassa jätteiden käsittelystä ja esteettömästä liikkumisesta. Excellent- ja Outstanding -tasojen saavuttamiseksi on myös omat korkeammat vaatimuksensa muun muassa seuraaville pisteille: työmaan ympäristövaikutukset ja käyttäjäopas.
  • BREEAMin vaatimus rakennusjätteiden käsittelystä on käytännössä löyhempi kuin Suomen uusimman jätelain rakentamisen jätteiden keräysvelvoite, sillä hyötykäytöksi lasketaan myös energiahyödyntäminen. BREEAM vaatii muun muassa tietyn hyötykäyttöasteen sekä lajittelun eri jätejakeisiin paikallisten määräysten mukaan, mutta tällä hetkellä pääpaino on vähentää kaatopaikalle menevää jätettä.
  • RTS-ympäristöluokituksen viiden tähden luokitukseen vaaditaan erinomaisen hiilijalanjäljen ja sisäilman todentamisen lisäksi käyttövaiheen arviointi kahden vuoden ajalta. RTS-ympäristöluokituksen kriteerissä työmaan ympäristövaikutuksista on lähtökohtana, että uuden jätelain vaatimukset on täytettävä. Energiahyödyntämistä ei palkita.
  • LEED and EU taxonomy whitepaper on saatavilla ilmaiseksi. BREEAM vastaava taksonomiaopas.
  • LEED tarjoaa vielä vuoden loppuun taksonomiapisteen pilotti- tai alueellisena painotuspisteenä.

FIGBC Tietoisku: Rakennushankkeiden ympäristöluokitukset

Tilaisuuden esitykset ovat nähtävissä Vimeosta.

10:00 – 10:05 FIGBC tervehdys: Elina Samila

10:05-10:20 Markkinakatsaus ympäristöluokituksista, Lassi Heikari, Ramboll

10:20 – 10:30 WELL-sertifioinnit, Konsta Tuokko, Raksystems

10:35-10:50 Uudisrakennushankkeiden BREEAM-sertifioinnit, Emma Väliaho, Granlund.

10:50-11:10 LEED Kay Killman, Managing Director, GBCI Europe, presentation in English.

11:10 – 11:20 RTS-ympäristöluokitus, Jessica Karhu, Rakennustieto Oy

11:20 – 11:30 Joutsenmerkki, Heidi Vaarala, Ympäristömerkintä Suomi Oy

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun