11.12.2024

Rakentamisen luontosanakirja selkeyttämään alan luontosanastoa

Kiinteistö- ja rakennusalalle laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Lataa käyttöösi ja ota termit haltuun!

Luonnon monimuotoisuus vähenee kaikkialla maailmassa. On elintärkeää, että me kaikki ryhdymme toimiin sen lisäämiseksi ja ekosysteemien – tai elinympäristöjen – ennallistamiseksi, joissa luonnon monimuotoisuus kukoistaa. Rakentaminen on historiallisesti ollut merkittävä syy luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen, ja ala tunnistaa tärkeän roolinsa tämän köyhtymisen taustalla olevien ongelmien ratkaisemisessa. Kiinteistö- ja rakennusalan organisaatiot myös Suomessa ovat alkaneet luoda luonto- tai luonnon monimuotoisuuden tiekarttoja hiilitiekarttojen ohelle tai niiden sateenvarjoksi.

Lue ja lataa Rakentamisen luontosanakirja
FIGBC:n julkaisupankista!

Maankäytön suunnittelussa ympäristön suunnitteluun ja toteutukseen liittyvät luonto- ja viheraiheet ovat jo arkipäivää. Nyt olemme kuitenkin pisteessä, jossa koko rakentamisen arvoketjun tulee ymmärtää luonnon ja sen monimuotoisuuden arvo rakennetussa ympäristössä. Tämä kiinteistö- ja rakennusalan biodiversiteettikäänne pitäisi tehdä nopeasti, sillä luonto tarvitsee aikaa kasvaakseen meidän, kaupunkiemme ja rakennustemme tarvitsemaksi tulevaisuuden turvaksi ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Yhteisen muutoksen toteuttamiseksi meidän tulee ymmärtää toisiamme ja tietää mistä puhumme.

Selkeyttä ja yhteistä ymmärrystä

Rakentamisen luontosanakirja on tehty kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille, jotta pystymme toimissamme ymmärtämään ja puhumaan samaa kieltä. Esimerkiksi hankeneuvotteluita helpottaa, kun osapuolet ymmärtävät mitä kullakin termillä todellisuudessa tarkoitetaan.

Sanakirjan tarkoituksena on selkeyttää rakennusalan luontosanastoa, tehdä tunnetuksi luonto- ja biodiversiteettiteeman konsepteja, ja karsia pois mahdollisia väärinymmärryksiä. Termien määritelmät on koottu useista lähteistä, ja useita sanoja on ensi kertaa tuotu rakennus- ja kiinteistöalan kontekstiin. Tulemme myös päivittämään sanakirjaa tarpeen mukaan.

Rakentamisen luontosanakirjaa on työstetty jäsenistömme luontoasiantuntijoiden sekä viheralan asiantuntijoiden kanssa. Sanakirjan on toimittanut Ella Lahtinen, Green Building Council Finland.

Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneille!

Katso myös nämä julkaisut!

Rakentamisen kiertotalouden sanakirja

Rakentamisen kiertotalouden sanakirjan tavoitteena on yhdenmukaistaa termejä ja siten edistää niiden vakiintumista. Sanakirja ei kuitenkaan ole virallinen suositus. Määritelmiä on työstetty useiden kiertotalouden asiantuntijoiden sekä ympäristöministeriön kanssa sekä pilotoitu Helsingin kiertotalousklusterin ja Tampereen Kissanmaan kiertotaloustalon projekteissa.

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Biodiversiteetin huomioiminen rakentamisessa

On arvioitu, että biodiversiteettikato on yhtä vakava uhka kuin ilmastonmuutos ja yksi niistä planetaarisista ympäristörajoista, joiden osalta kriittinen raja on jo ylitetty. Rakennusalan merkittävimmät vaikutukset liittyvät rakennuspaikkaan, rakennusmateriaalien tuotantoon liittyvään luonnonvarojen kulutukseen sekä rakennusalan tuottamiin päästöihin.
Green Building Council Finlandin Rakentaminen -toimikunta on koonnut kattavan linkkilistan ja lähtötiedot biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen rakennus- ja kiinteistöalalla.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun