4.11.2022

Saint-Gobain Finlandin Kaiser: Jälkijunaa ei kannata odottaa

Kansainvälisesti ja paikallisesti toimiva rakennustuotevalmistaja Saint-Gobain-konserni toimii samoin myös Green Building Councilissa.  – Maailmassa on 70 kansallista Green Building Coucilia ja Saint-Gobain on mukana noin 40:ssä. Green Building Council on meidän strateginen kumppani, tärkeä riippumaton toimija, joka edustaa koko arvoketjua, toteaa Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser, joka on myös Green Building Council Finlandin hallituksen puheenjohtaja.  […]

Kansainvälisesti ja paikallisesti toimiva rakennustuotevalmistaja Saint-Gobain-konserni toimii samoin myös Green Building Councilissa. 

– Maailmassa on 70 kansallista Green Building Coucilia ja Saint-Gobain on mukana noin 40:ssä. Green Building Council on meidän strateginen kumppani, tärkeä riippumaton toimija, joka edustaa koko arvoketjua, toteaa Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser, joka on myös Green Building Council Finlandin hallituksen puheenjohtaja. 

Saint-Gobain-konserni on sitoutunut nettonollahiilliseen toimintaan vuonna 2050. Suomessa Saint-Gobain tähtää hiilineutraaliuteen jo vuonna 2035, kansallisten tavoitteiden mukaisesti.  #BuildingLife-tiekartta pitää sisällään lupauksen nettonollahiilisestä toiminnasta vuonna 2050. 

– Varsinainen työ alkoi vuonna 2020 GHG-protokollan mukaisella päästölaskennalla. Nyt tiedämme kokonaispäästömme tarkasti ja ymmärrämme, mistä suurimmat päästövähennykset syntyvät. Yksi osa tätä työtä on #BuildingLife -tiekartta, joka visualisoi lähemmäs 200 yksittäistä toimenpidettä. 

Tavoitteet näkyvät selvästi myös Saint-Gobainin yhteistyökumppaneille.  

– Saint-Gobain on tarkka raaka-aine- ja logistiikkakumppaneistaan. Vaatimuksina on vähähiilisyys, kiertotalous ja dokumentaatio tehdyistä toimista. Olemme käyneet keskusteluja koko arvoketjun kanssa siitä, mitä meillä ja meiltä halutaan. Olemme auttaneet toimijoita tekemään ympäristöselosteita meille ja sparrailleet heitä muutenkin.  

Saint-Gobain on mukana #BuildingLife-ohjelmassa asiantuntijana näyttämässä muille, miten tiekartan voi tehdä. Ilmastotiekartat ovat Kaiserin mukaan hyvin mielenkiintoisia. Niiden tekemiseen tarvitaan kunnianhimoa ja läpinäkyvyyttä. 

– Tiekartat näyttävät erilaisilta erilaisilla toimijoilla. Jokaisella alan toimijalla on joku olennainen osa, mihin on puututtava. #BuildingLife antaa tiekartan tekemiseen osaamista, koulutusta, yhteistyötä ja dokumentaatiota; pienikin yritys pystyy lähtemään mukaan. Voi lähteä liikkeelle varovaisin askelein: mitä ja miksi, mitä nyt ja mitä myöhemmin. 

Kaiserin mukaan Green Building Council on hyvä verkostoitumisalusta, jossa yhdistyy suuri määrä asiantuntemusta ja jossa voi jakaa omaa tietoaan. Tarjolla on monenlaisia työkaluja ja oppaita yritysten toiminnan kehittämiseen. 

– Green Building Council on verkosto myös liiketoimintamahdollisuuksille. 

Anne Kaiser sanoo, että kiinteistö- ja rakennusalan muutos kohti päästötöntä rakennettua ympäristöä on ollut huima viimeisten 10 vuoden aikana ja vauhti kiihtyy, osaksi tulevan regulaation vuoksi ja osaksi vapaaehtoisesti. 

– Nyt yritysten kannattaa lähteä mukaan Green Building Council Finlandin toimintaan hakemaan tietoa, vaikka siihen joutuisi hetken aikaa uhraamaan. Jos tulee mukaan jälkijunassa, on se aina kalliimpaa ja hankalampaa. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun