4.11.2022

Saint-Gobain Finlandin Kaiser: Jälkijunaa ei kannata odottaa

Kansainvälisesti ja paikallisesti toimiva rakennustuotevalmistaja Saint-Gobain-konserni toimii samoin myös Green Building Councilissa.  – Maailmassa on 70 kansallista Green Building Coucilia ja Saint-Gobain on mukana noin 40:ssä. Green Building Council on meidän strateginen kumppani, tärkeä riippumaton toimija, joka edustaa koko arvoketjua, toteaa Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser, joka on myös Green Building Council Finlandin hallituksen puheenjohtaja.  […]

Kansainvälisesti ja paikallisesti toimiva rakennustuotevalmistaja Saint-Gobain-konserni toimii samoin myös Green Building Councilissa. 

– Maailmassa on 70 kansallista Green Building Coucilia ja Saint-Gobain on mukana noin 40:ssä. Green Building Council on meidän strateginen kumppani, tärkeä riippumaton toimija, joka edustaa koko arvoketjua, toteaa Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser, joka on myös Green Building Council Finlandin hallituksen puheenjohtaja. 

Saint-Gobain-konserni on sitoutunut nettonollahiilliseen toimintaan vuonna 2050. Suomessa Saint-Gobain tähtää hiilineutraaliuteen jo vuonna 2035, kansallisten tavoitteiden mukaisesti.  #BuildingLife-tiekartta pitää sisällään lupauksen nettonollahiilisestä toiminnasta vuonna 2050. 

– Varsinainen työ alkoi vuonna 2020 GHG-protokollan mukaisella päästölaskennalla. Nyt tiedämme kokonaispäästömme tarkasti ja ymmärrämme, mistä suurimmat päästövähennykset syntyvät. Yksi osa tätä työtä on #BuildingLife -tiekartta, joka visualisoi lähemmäs 200 yksittäistä toimenpidettä. 

Tavoitteet näkyvät selvästi myös Saint-Gobainin yhteistyökumppaneille.  

– Saint-Gobain on tarkka raaka-aine- ja logistiikkakumppaneistaan. Vaatimuksina on vähähiilisyys, kiertotalous ja dokumentaatio tehdyistä toimista. Olemme käyneet keskusteluja koko arvoketjun kanssa siitä, mitä meillä ja meiltä halutaan. Olemme auttaneet toimijoita tekemään ympäristöselosteita meille ja sparrailleet heitä muutenkin.  

Saint-Gobain on mukana #BuildingLife-ohjelmassa asiantuntijana näyttämässä muille, miten tiekartan voi tehdä. Ilmastotiekartat ovat Kaiserin mukaan hyvin mielenkiintoisia. Niiden tekemiseen tarvitaan kunnianhimoa ja läpinäkyvyyttä. 

– Tiekartat näyttävät erilaisilta erilaisilla toimijoilla. Jokaisella alan toimijalla on joku olennainen osa, mihin on puututtava. #BuildingLife antaa tiekartan tekemiseen osaamista, koulutusta, yhteistyötä ja dokumentaatiota; pienikin yritys pystyy lähtemään mukaan. Voi lähteä liikkeelle varovaisin askelein: mitä ja miksi, mitä nyt ja mitä myöhemmin. 

Kaiserin mukaan Green Building Council on hyvä verkostoitumisalusta, jossa yhdistyy suuri määrä asiantuntemusta ja jossa voi jakaa omaa tietoaan. Tarjolla on monenlaisia työkaluja ja oppaita yritysten toiminnan kehittämiseen. 

– Green Building Council on verkosto myös liiketoimintamahdollisuuksille. 

Anne Kaiser sanoo, että kiinteistö- ja rakennusalan muutos kohti päästötöntä rakennettua ympäristöä on ollut huima viimeisten 10 vuoden aikana ja vauhti kiihtyy, osaksi tulevan regulaation vuoksi ja osaksi vapaaehtoisesti. 

– Nyt yritysten kannattaa lähteä mukaan Green Building Council Finlandin toimintaan hakemaan tietoa, vaikka siihen joutuisi hetken aikaa uhraamaan. Jos tulee mukaan jälkijunassa, on se aina kalliimpaa ja hankalampaa. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun