Tapahtumat

Tilasuunnittelun hiilijalanjäljen arviointiohjeen ja raportointipohjan julkistuswebinaari

keskiviikko 28.2.2024

09:30 - 11:00

Ilmoittaudu webinaariin

Tilamuutosten vaikutusta toimitilarakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeen on tutkittu kasvavassa määrin. Green Building Council Finlandin työryhmä on valmistellut ohjeen ja raportointipohjan alalle avoimesti testattavaksi.

Ohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille. Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille.

Ohjeen ensivaiheen tavoitteena on lisätä vertailtavuutta ja tietoisuutta sekä ohjata valintoja tilamuutoshankkeissa. Ensimmäiset testaukset on tehty työryhmän jäsenyrityksissä ja niistä muutamia case-esimerkkejä myös esitellään tässä webinaarissa.

Työryhmässä ovat toimineet Aisti Corporation, Suunnittelutoimisto Amerikka, Antilooppi, Castellum, Ekorakenne, Fyra, Granlund, GreenLed, Haahtela/ Realaizer, JKMM, Kiilto, Kohina, Luomoa, Materialisting, Mint & More Creative, Muuan, OneClickLCA, Ramboll, Senaatti, YIT, Ylva sekä Noste.io.

Alustava ohjelma

Elina Samila (FIGBC) esittelee Tilasuunnittelun hiilijalanjäljen arviointiohjeen ja raportointipohjan

Kuulemme case-esimerkkejä työryhmän jäseniltä:

Lindström Talo (Mint & More Creative Oy ja Castellum Oy)

Lindström Talo on vuonna 1902 rakennettu punatiilinen teollisuuskiinteistö, joka on alueen vanhimpia ja muutettu Lindströmin pesulasta toimistotaloksi vuonna 2003. Mint & More Creative esittelee muutoshankkeen, jonka tavoitteena on uudistaa aula-, ravintola- ja neuvottelutilojen tilailme kokonaisvaltaisesti mahdollisimman kestävillä ratkaisuilla. Muutosalueen pinta-ala on yhteensä noin 1018m2. Kohteessa pilotoidaan useita kiertotalousratkaisuja ja testataan uusia menetelmiä yhdessä Spolian ja Zupplyn kanssa osana Helsingin kiertotalousklusterin innovaatiohaastetta.

Salmisaarenaukio 1 (Partners at Noste Oy ja Castellum Oy)

Noste.io esittelee pilotin, jossa muutoskohteeksi valikoitui kokonaisvaltainen vuokralaismuutoshanke (605,5 m2)Hankkeen suunnittelulle ja johtamiselle asetettiin tavoitteet kestävän kehityksen osalta ja kohteen hiilijalanjälki on arvioitu jo vuokralaiskartoituksen aikana. Tilamuutos valmistuu kesän 2024 aikana.

Lappeenrannan virastotalo (Senaatti-kiinteistöt ja Granlund Oy)

Lappeenrannan virastotalo muunnetaan valtion toimijoiden yhteiseksi työympäristöksi, jossa on eri käyttäjäryhmille yhteisiä monitilaympäristön työskentelyalueita. Nykyaikaiset työtilaratkaisut ja yhteiskäyttö parantavat tilankäytön tehokkuutta, mikä pienentää hiilijalanjälkeä ja tuo kustannussäästöjä. Senaatti-kiinteistöt esittelee hankkeen, jonka toimenpideala on noin 7 100 m2. Kohteen hiilijalanjälki on laskettu ympäristöministeriön ohjeen mukaanHanke valmistuu kokonaisuudessaan keväällä 2024.

KOY Sörnäistenkatu 1, Amerikan uusi toimisto (Suunnittelutoimisto Amerikka Oy ja Antilooppi Management Oy)

Amerikan uusi toimisto osoitteessa Sörnäistenkatu 1 suunnitellaan ja toteutetaan oman suunnitteluvision puitteissa mahdollisimman kestävästi, materiaalien ja tilojen osalta myös priorisoiden kiinteistöstä käytettävissä olevia elementtejä. Kohteen laskennassa hyödynnetään FIGBC:n uutta tilasuunnittelun laskentaohjeistusta, joka sekä toimii suunnittelun tukena materiaalien ja valmistajien valinnassa että todentavasti toimiston valmistuessa. Muutoksen laajuus 395 m2 kattaa koko tulevan toimistoalueen. Suunnittelutoimisto Amerikka esittelee hankkeen, jonka toteutuspiirustukset saadaan valmiiksi kevään 2024 aikana.

Tutustu myös

Ideakortti: kiertotalous työtilojen suunnittelussa ja konseptoinnissa

Hiilineutraalia rakennettua ympäristöä tavoiteltaessa on tärkeää huomioida kestävät ratkaisut myös tilasuunnittelussa. Työympäristöjä suunniteltaessa kiertotalous täytyy ottaa mukaan suunnitteluun heti alusta alkaen.

Ideakortti: Tarkistuslista uutta toimitilaa etsiville ja tarjoaville

Tämä tarkistuslista ohjaa energiatehokkaan, muuntojoustavan moni- ja yhteiskäyttöisen toimitilan hankintaan.

Ohje luotettavan hiilineutraaliusväittämän tekemiseen – Hiilineutraalin rakennuksen ohje

Hiilineutraali rakennus -ohjeen tavoitteena on, että sidosryhmien on mahdollista ymmärtää mihin hiilineutraaliusväite perustuu ja varmistua sen uskottavuudesta. Siksi hiilineutraaliusväitteen esittäjän on aina perusteltava väitteensä riittävästi ja avattava läpinäkyvästi sitä, mihin väite perustuu.

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun