Visiona maapallon kantokyvyn rajoissa menestyvä kiinteistö- ja rakennusala

Visionamme on planeetan rajoissa menestyvä kiinteistö- ja rakennusala. Tavoittelemme  muutosta neljässä eri teemassa: ilmasto, luonto, kiertotalous ja energiamurros.
FIGBC:n missiona on johtaa kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymää yhdessä jäsentemme kanssa.

Toteutamme missiota:
1)  johtamalla verkostoa
2)  lisäämällä kestävyysosaamista
3)  edistämällä toimien vaikuttavuutta
4)  ja varmistamalla onnistumisemme.

Tavoitteet on asetettu jokaiselle näistä neljästä toiminnanmuodosta. Kerromme myös  tarkemmin, kuinka toiminta tukee strategiaamme ja millaisia vaikutuksia toiminnalla pyritään saamaan aikaan. Jokaisen osion lopuksi kerromme vielä tarkemmalla tasolla konkreettisista  toimenpiteistä.

Tutustu FIGBC:n strategisiin tavoitteisiin.

Vuoden 2025 toimintaa suunnitellessa olemme huomioineet toimintaympäristön ajankohtaiset haasteet ja alan haastavan suhdannetilanteen. Haluamme panostaa jäsenille suunnattuihin  tapahtumiin ja antaa heille konkreettisia mahdollisuuksia toimintansa kehittämiseen. Vuoden painopisteenä kaikessa toiminnassa 2025 on kestävyysmuutoksen edistäminen verkoston voimalla. Vuoden aikana keskitymme luomaan kestävyysmuutosta edistäviä  kohtaamisia ja arvoa tuottavaa tekemistä jäsenillemme.

Toimintasuunnitelma on hyväksytty yhdistyksen syyskokouksessa 26.11.2024.

Johdamme kestävyysverkostoa

Kokoamme yhteen alan kestävyysosaamista ja parhaita käytäntöjä eri puolilta arvoketjua, jotta  alalla toimivat pääsevät nopeammin ja helpommin uuden tiedon lähteille ja laajentamaan omia verkostojaan. Luomme yhdessä yhteistä ymmärrystä viheliäisten ja systeemisten ongelmien  ratkaisemiseksi. Verkoston yhteistyötä johtamalla varmistamme käytänteiden ketterämmän  kehittymisen ja uudenlaisten, kestävien liiketoimintamallien syntymisen.

Vuoden 2025 painopisteenä on lisätä verkostosta arvoa saavien ja sille arvoa tuottavien, aktiivisten jäsenten määrää laadukkaiden ja fasilitoitujen kohtaamisten kautta.

1.1  Jäsenverkostotoiminnan fasilitointi

Tavoitellut vaikutukset: Jäsenet voivat luoda ja ylläpitää verkostojaan ja parantavat sitä kautta organisaatioidensa  liiketoimintaedellytyksiä.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Jäsenverkostotoimintaa toteutamme pääasiassa jäsenfoorumeiden ja niiden jäsentapahtumien kautta. Jäsenfoorumitoiminnan tarkoitus on jakaa tietoa jäsenille sekä mahdollistaa  kohtaamiset ja vuoropuhelu jäsenten kesken. Jäsenfoorumeita on kuusi: talonrakentaminen,  kiinteistöt, infrarakentaminen, kaupunkikehitys, vastuullisuusjohtaminen ja viestintä. Osa  toiminnasta on suunnattu useammalle foorumille yhteisesti, jolloin toimijat myös arvoketjujen  eri kohdista voivat kohdata.

Jäsenfoorumeille järjestetään yhteisiä tapahtumia verkostoitumista ja tiedonvaihtoa varten, ja tapahtumissa käsitellään ajankohtaisia aiheita. Lähetämme jäsenfoorumeille sähköisiä  jäsenkirjeitä, joissa jaamme tietoa uusista ja ajankohtaisista asioista sekä tulevista  tapahtumista.

Järjestämme jäsenillemme myös työpajoja ja klinikoita, joissa autamme ratkaisemaan jäsenten kestävän liiketoiminnan kannalta olennaisia haasteita tai ongelmia. Klinikoiden keskiössä on fasilitoitu keskustelu ja oivalluttaminen vertaisten kesken. Vuonna 2025 järjestämme ainakin  Kiertotalouden Green Dealiin sitoutuneiden työpajoja ja vertaisklinikoita sekä BuildingLife- ja  luontotiekarttatyöpajoja.

Vuonna 2025 haluamme keskittyä erityisesti verkostojohtamisen ja fasilitoinnin toimintamallien ja osaamisen kehittämiseen, jotta kykenemme tarjoamaan jäsenistöllemme mahdollisimman  vaikuttavat puitteet ratkaista yhteisiä alan haasteita verkoston avulla.

Vuoden 2025 lopulla valitaan jäsenverkostosta myös uudet ohjausryhmät ja niiden jäsenet seuraavalle toimikaudelle. Ohjausryhmien tarkoituksena on tuoda osaamista ja näkemystä FIGBC:n strategian toteuttamiseen ohjausryhmän tehtäväkuvauksen mukaisesti.

Ohjausryhmien jäsenet valitsee yhdistyksen hallitus.

1.2  Jäsenyhteydenpito ja jäsenhankinta

Tavoitellut vaikutukset: Kaikista KIRA-alan yrityssegmenteistä on merkittävä edustus FIGBC:n jäsenistössä, painottaen  järjestön vaikuttavuuden kannalta merkittäviä organisaatioita. Jäsenverkostomme kattaa  merkittäviltä osin kaikki KIRA-alan arvoketjujen osat.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Aktivoimme jäsenverkostoamme säännöllisillä jäsentapaamisilla, joiden painopisteenä on  jäsenymmärryksen kerryttäminen sekä toiminnan ja palveluiden parempi kohdentaminen eri  jäsenryhmille. Tapaamme aktiivisesti myös potentiaalisia uusia jäseniä, joiden sitouttaminen  mukaan toimintaan toisi arvoa koko verkostolle. Uusille jäsenille ja jäsenyydestä kiinnostuneille järjestämme säännöllisiä jäseninfoja.

Jäsenyyttä ja sen tuomia hyötyjä markkinoimme tapaamisten lisäksi verkkosivuilla,  sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeemme ja esitemateriaalimme avulla sekä erilaisissa kohtaamisissa alan tapahtumissa. Uusien jäsenten tavoittamiseksi kehitämme  verkkopalveluidemme hakukoneoptimointia ja somemarkkinointia.

Jäsenyyksien hallinnan tueksi uudistamme jäsenistölle suunnattuja infomateriaaleja ja jäsentiedon hallinnan käytänteitä.

1.3  Muut jäsenpalvelut

Tavoitellut vaikutukset: Tuottamamme palvelut vastaavat jäsenten todelliseen tarpeeseen ja auttavat heitä  menestymään maapallon kantokyvyn rajoissa.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Tarjoamme jäsenistölle verkostotoiminnan ohella mahdollisuuksien mukaan erilaisia  täydentäviä palveluita, kuten neuvontaa (puhelut, sähköpostit, muut kohtaamiset) ja  ajankohtaisinfoja. Pyrimme myös varmistamaan, että verkoston jäsenyys lisää jäsenten julkista näkyvyyttä alan kestävyyden edistäjinä nostamalla esiin hyviä esimerkkejä ja uutisoimalla  uusista jäsenistä.

Tuotamme jäsenistöllemme lisäksi erilaisia tieto- ja koulutuspalveluita, jotka on kuvattu tarkemmin luvussa 2.

Lisäämme kestävyysosaamista

Tiivistämme kestävän kehityksen informaatiotulvasta olennaisen, kokoamme tietoa ja teemme sitä ymmärrettäväksi. Yhdessä tuotamme alan kestävyyden kehittämiseksi tietoa ja ohjeita, jotka auttavat alalla toimivia löytämään sopivia ratkaisuja kestävyystavoitteisiinsa ja soveltamaan niitä entistäkin nopeammin omassa toiminnassaan.

Vuonna 2025 painopisteenä on tuottaa tietoa ja osaamista myös niin sanotun kestävyyskuplan ulkopuolelle markkinamuutoksen edistämiseksi.

2.1 Tiedon ymmärrettäväksi tekeminen, sekä uuden tiedon ja ohjeiden tuottaminen

Tavoitellut vaikutukset: Alan toimijoilla on käytettävissään tarvittavat ohjeet ja määritelmät liiketoiminnan harjoittamiseksi maapallon kantokyvyn rajoissa. Jäsenorganisaatiot kykenevät hyödyntämään viimeisimmän kestävyystiedon omassa toiminnassaan.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Seuraamme aktiivisesti alan kestävyysmuutoksen etenemistä ja julkaisemme päivitetyn Kestävyyden kuntotarkastus -raportin. Raportti lisää alan yhteistä ymmärrystä ilmasto-, luonto-, energia- ja kiertotaloustoimien riittävyydestä kiinteistö- ja rakennusalalla.

Ilmastoteemassa jatkamme jäsenistölle tarjottavia tiekarttatyöpajoja sekä julkaisemme erillisen ohjeen tiekarttojen tekemisestä. Tarkastamme ja arvioimme aiemmin julkaistujen hiilineutraaliusväittämien päivitystarpeet, etenkin suhteessa tulevaan viherpesua koskevaan EU-sääntelyyn.

Luontoteemassa julkaisemme suositukset alueellisen viherkertoimen laskennasta ja käytöstä. Lisäksi pilotoimme jäsenistölle luontotiekarttojen laatimiseen tähtäävää työpajasarjaa ja julkaisemme ohjeen luontotiekarttojen laatimista varten.

Lisäksi selvitämme jäsenistön tarvetta uusille alaa eteenpäin vieville ohjeille ja tulkinnoille. Järjestämme tarvittaessa myös työpajoja tai työryhmiä. Mahdollisia aiheita oppaille ovat esimerkiksi EU-taksonomian ja CSRD-raportointidirektiivin soveltamisohjeet ja tulkinnat. Kestävyysosaamisen ohjausryhmä tuottaa asiantuntijanäkemystä priorisoitavista aiheista.

2.2 Koulutusmahdollisuuksien lisääminen

Tavoitellut vaikutukset: Jäsenorganisaatioissa on tarvittava osaaminen kestävyysmuutoksen aikaansaamiseksi.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Tuemme jäsenorganisaatioiden työntekijöiden jatkuvaa oppimista ylläpitämällä ja markkinoimalla olemassa olevia vähähiilisyyden ja kiertotalouden verkkokoulutuksiamme. Lisäksi tuotamme luontoteemasta verkkokoulutuksen, joka tarjoaa perusoppimäärän alan toimijoille biodiversiteettivaikutuksista.

Lisäksi kehitämme järjestön verkkosivuja tarjoamaan kestävyysteemoista perustason tietoa kaikille helposti saavutettavassa ja ymmärrettävässä muodossa.
Syvällisemmistä aiheista voidaan järjestää työpajamuotoisia vertaisoppimistilaisuuksia jäsenistön kanssa.

Edistämme kestävyystoimien vaikuttavuutta

Tuemme ja kannustamme alaa liittymään tiedepohjaisiin sitoumuksiin ja saavuttamaan niiden mukaiset tavoitteet. Yhdessä tuotamme näkemyksen parhaista mahdollisista ratkaisuista päätöksenteon tueksi niin yksityiselle ja julkiselle sektorille kuin lainsäätäjillekin.

Vuoden 2025 painopisteenä on löytää verkoston yhteinen ääni ja kehittää tapoja saada se kuuluviin toimialan muutoksen vauhdittamiseksi. Teemme vaikuttamistyötä alan tilannekuvan perusteella valituissa aiheissa ja pyrimme löytämään ja hyödyntämään työssä verkostomme vahvuuksia.

3.1 Toimialan muutoksen edistäminen

Tavoitellut vaikutukset: Alan toimijat toteuttavat aktiivisesti tieteeseen perustuvia tiekarttoja ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitsemiseksi.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Toimialan muutoksen edistämisen keskeisinä työkaluina toimivat BuildingLife- ja Kiertotalouden green deal -sitoumukset. Sitoumuksia markkinoidaan uusille sitoutujille, sparrataan niiden syntymistä työpajoissa sekä viestitään sitoutuneista aktiivisesti. Vaikuttamistyötä tehdään myös valituilla julkisilla puheenvuoroilla ja koulutuksilla.
Toteutamme ensimmäistä kertaa alan kestävyysbarometrin. Barometri on säännöllisesti toteutettava kyselytutkimus jäsenille, jolla kartoitetaan kestävyystoimien tilannetta yrityksissä, kerätään tietoa kestävyysmurroksen esteistä, sekä vaikuttamistarpeista ja -tavoitteista. Kestävyysbarometri on jäsentapaamisten ohella keskeinen tapa löytää verkoston yhteinen ääni kestävyysmurroksen edistämisessä.

3.2 Poliittinen vaikuttaminen

Tavoitellut vaikutukset: Sääntely tukee vihreää siirtymää mahdollistavien ja vauhdittavien innovaatioiden syntymistä ja käyttöönottoa.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Toteutamme vaikuttamistyötä vuonna 2024 laaditun vaikuttamissuunnitelman pohjalta. Lainsäädäntövaikuttamisen priorisointia tehdään vaikuttamisen ohjausryhmässä. Verkoston äänen löytämiseksi luomme politiikkasuosituksia, joihin haetaan pohjaa kestävyysbarometrin sekä vaikuttamisen ohjausryhmän työskentelyn avulla.
Lainsäädäntövaikuttamisemme fokuksessa on erityisesti rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) kansallinen valmistelu. Lisäksi seuraamme ja pyrimme vaikuttamaan esimerkiksi hiilijalanjäljen raja-arvosta annettavaan asetukseen sekä kiertotalouslakiin.

Pyrimme vaikuttamaan myös tulevaisuuden päättäjiin sekä kunnissa, kaupungeissa että valtakunnan tasolla lisäämällä tietoutta kestävyysmuutosta edistävistä ratkaisuista. Keväällä 2025 painotamme kuntavaaleja, syksyllä aloitamme valmistautumisen vuoden 2027 eduskuntavaaleihin.

Seuraamme EU-tason sääntelykehitystä osallistumalla WorldGBC:n vaikuttamisen työryhmiin. Kansainvälisen yhteistyön tavoitteena on ennakoida tulevaa säädöskehitystä ja hakea Suomelle hyödyllisiä esimerkkejä EU-tasolta sekä pohjoismaista.

3.3 Kestävyyskeskustelun johtaminen ja sidosryhmät

Tavoitellut vaikutukset: Ala uudelleenarvioi liiketoimintansa kestävyyden planeetan kantokyvyn näkökulmasta.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Pyrimme löytämään verkoston yhteisen äänen ja saamaan sen kuuluviin markkinamuutoksen vauhdittamiseksi. Vahvistamme vuoropuhelua kiinteistö- ja rakennusalan järjestöjen ja energiateollisuuden kanssa järjestämällä pyöreän pöydän tapaamisia kestävyysmurroksen tiimoilta.

Kestävyyskeskustelun johtamiseksi järjestämme joukon suurempia tapahtumia vuoden aikana. Lajinsa ensimmäinen kestävyystapahtuma maaliskuussa, Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari toukokuussa, World Green Building Week ja Kestävyyden kuntotarkastuksen julkistus syyskuussa sekä Kiertotalouden ajankohtaispäivät loppuvuodesta muodostavat kestävyysmurroksen tekijöitä yhteen tuovien suurtapahtumien sarjan. Niitä tukevat vuonna 2025 järjestettävät kaupunkivihreän seminaarien sekä KIRAilmasto -tapahtumat.

Viestimme kestävyysmurroksen teemoista aiempaa rohkeammin kiinteistö- ja rakentamisalan medioissa sekä muissa medioissa. Tässä hyödynnämme kuntotarkastusraporttimme tuloksia, ja omien asiantuntijoidemme lisäksi verkoston asiantuntijoita ja ajatusjohtajia. Viestinnän osalta myös verkkosivujen ja FIGBC:n sosiaalisen median kanavien ylläpito luovat perustan tekemiselle.

Onnistumisen varmistaminen

Vahvistamme kykyämme vastata muuttuviin jäsentarpeisiin. Lisäämme toiminnan  vaikuttavuutta tietoon perustuvalla johtamisella, ja panostamme toiminnassa mukana olevien ihmisten jaksamiseen ja hyvinvointiin.

2025 painopisteenä on kohdentaa rajalliset resurssit viisaasti, mitata tuloksia ja kehittää tiedolla johtamista.

4.1  Kehittäminen

Tavoitellut vaikutukset: Toiminta kehittyy ja uudistuu ennakoivasti asiakastarpeiden ja toimintaympäristön muutoksen mukana.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Kehitystyömme painopisteenä on tiedolla johtaminen ja verkostojohtaminen. Tähän liittyviä  kyvykkyyksiä kehitetään etenkin hyödyntämällä asiakkuudenhallintajärjestelmää (CRM)  paremmin jäsenorganisaatioiden aktiivisuuden seuraamisessa. Kokoamalla parempaa  ymmärrystä käytetyistä jäsenpalveluista ja tapahtumien onnistumisesta, voimme paremmin  vastata jäsenistön tarpeisiin myös tulevaisuudessa.

Kehitämme sisäisiä prosesseja erityisesti uusien projektien valmisteluun ja ennakointityöhön liittyen. Tavoitteenamme on löytää toimintamallit, jolla voimme vuosittain tunnistaa,  valmistella ja löytää rahoitusta yhdelle uudelle projektille, joka tukee järjestön strategisia  tavoitteita ja tuottaa arvoa laajasti jäsenistölle.

Lisäksi päivitämme HR-käsikirjan ja hybridityön pelikirjan vastaamaan nykyisiä järjestön toimintamalleja.

4.2  Järjestön toiminnan johtaminen

Tavoitellut vaikutukset: Järjestön kyvykkyys luoda ja toteuttaa strategiaa paranee.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Alkuvuodesta tunnistamme uusia projektimahdollisuuksia ja pyrimme hakemaan rahoitusta  vuoden 2026 projekteille. Projektien valmisteluun hyödynnämme myös WorldGBC:n Project taskforce -verkostoa.

Ohjaamme järjestön toimintaa systemaattisesti toistuvilla viikko-, kuukausi- ja  kvartaalikokouksilla, sekä syksyllä järjestettävillä kehityspäivillä. Lisäksi järjestämme projektikohtaisesti tarpeen mukaisia seurantapalavereita.

Osa järjestön toiminnasta rahoitetaan ja toteutetaan kansallisten ja kansainvälisten projektien kautta. Projektit valitaan niin, että ne tukevat strategian tavoitteiden toteutumista ja tuottavat jäsenille arvoa. Vuonna 2025 toimintaa tukevat BuildingLife ja ARVO -projektit.

Osallistumme WorldGBC:n toimintaan European Regional Network (ERN) verkoston kautta mm. toimitusjohtajatapaamisissa sekä erilaisissa teemaryhmissä.

4.3  Järjestön hallinto

Tavoitellut vaikutukset: Järjestön toimintatavat, talous ja henkilöstö mahdollistavat toiminnan systemaattisen  kehittämisen ja kasvun.

Vuoden 2025 toimenpiteet

Yhdistyksen kokouksia järjestetään sääntömääräisesti kaksi kappaletta vuodessa, ensimmäinen keväällä, toinen syksyllä. Yhdistyksen kokouksissa jäsenten edustajat valitsevat yhdistyksen  hallituksen ja sen puheenjohtajan sekä vaalitoimikunnan. Yhdistyksen kokous myös vahvistaa  vuosittain toimintasuunnitelman, budjetin ja tilinpäätöksen sekä myöntää vastuuvapauden ja  hyväksyy sääntömuutokset.

Hallitus johtaa yhdistyksen toimintaa yhdistyksen kokousten päätösten mukaisesti, huolehtii talous- ja hallintoasioiden asianmukaisesta hoitamisesta sekä hyväksyy ja erottaa jäsenet.  Hallituksen jäsenet valitaan tehtäväänsä kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Vaalitoimikunta  valmistelee yhdistyksen kokouksen henkilövalinnat ehdotukseksi yhdistyksen kokouksiin.

FIGBC on yleishyödyllinen yhdistys, emmekä tavoittele toiminnalla voittoa. Kaikki varamme ohjautuvat yhdistyksen säännöissä määrätyn tarkoituksen mukaiseen toimintaan. Pääosan  tuloistamme saamme jäsenmaksuista. Lisäksi rahoitamme toimintaamme myös julkisen  sektorin avustuksilla ja ostoilla, yksityisten säätiöiden hankerahoituksella sekä  osallistumismaksuilla ja sijoitustuotoilla.

Toimistollamme työskentelee noin 10 työntekijää. Olemme vastuullinen työnantaja, joka  välittää työntekijöistään. Tarjoamme työntekijöille joustavat työajat ja laajat  etätyömahdollisuudet, jotka takaavat hyvän tasapainon työn ja muun elämän välillä.  Panostamme työntekijöiden hyvinvointiin yksilöllisillä joustoilla, työsuhde-eduilla,  huolehtimalla työilmapiiristä ja mahdollistamalla omaan työnkuvaan vaikuttamisen. Tuemme työntekijöiden osaamisen kehittymistä ja urapolkuja henkilökohtaisten suunnitelmien kautta.

Mittaamme ja alennamme toimintamme päästöjä aktiivisilla toimilla ja pyrimme estämään omia päästöjä vastaavan määrän hankkimalla päästöoikeuksia päästökauppamarkkinalta.

Ota yhteyttä

Antti johtaa Green Building Council Finlandin toimintaa yhteistyössä FIGBC:n hallituksen kanssa. Hän vastaa sidosryhmäsuhteista ja edustaa Green Building Council Finlandia julkisessa keskustelussa.

Arto Bäckström

Järjestöpäällikkö

arto.backstrom@figbc.fi

+358 40 524 2402

Arto vastaa yhdistyshallinnon organisoinnista, taloussuunnittelusta ja -seurannasta sekä sisäisten tukipalveluiden organisoinnista. Arto toimii lisäksi henkilöstö- ja työsuojelupäällikkönä.

Lauri Tähtinen

Strategia- ja kehitysjohtaja

lauri.tahtinen@figbc.fi

+358 40 486 5400

Lauri ohjaa FIGBC:n kehitystyötä, projekteja ja toiminnan suunnittelua. Lauri toimii myös asiantuntijana energiamurroksen ja vastuullisuusjohtamisen teemoissa.

Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun