18.9.2021

Viherpesun ja kauniiden puheiden aika on ohi – joukko kiinteistö- ja rakennusalan johtajia vaatii koko alalta nopeita muutoksia – ja tarjoaa siihen myös ohjeet

Lehdistötiedote 18.9.2021 Ilmastonmuutoksen hillinnässä ja muutoksiin sopeutumisessa kiinteistö- ja rakennusalalta vaaditaan entistä parempaa tekemistä. Ala tuottaa noin kolmasosan Suomen päästöistä ja nyt joukko kiinteistö- ja rakennusalan johtajia peräänkuuluttaa nopeita toimia ja yhteistyötä sen pienentämiseksi. Työhön julkaistaan 20.9.2021 avuksi myös selkeä toimintaohjelma, jota kaikki kiinteistö- ja rakennusalan kaikenkokoiset toimijat pystyvät toteuttamaan.  Toimialalla on kaikki edellytykset muutokseen […]

Lehdistötiedote 18.9.2021

Ilmastonmuutoksen hillinnässä ja muutoksiin sopeutumisessa kiinteistö- ja rakennusalalta vaaditaan entistä parempaa tekemistä. Ala tuottaa noin kolmasosan Suomen päästöistä ja nyt joukko kiinteistö- ja rakennusalan johtajia peräänkuuluttaa nopeita toimia ja yhteistyötä sen pienentämiseksi. Työhön julkaistaan 20.9.2021 avuksi myös selkeä toimintaohjelma, jota kaikki kiinteistö- ja rakennusalan kaikenkokoiset toimijat pystyvät toteuttamaan. 

Toimialalla on kaikki edellytykset muutokseen

Kiinteistö- ja rakennusala on osoittanut aiemmin, että se pystyy suuriin muutoksiin. Työturvallisuudesta ja energiatehokkuuden parantamisesta tehtiin rakennushankkeiden arkea 2000-luvulla. Toimialalla siis on kaikki edellytykset muutokseen.

Tilaajat, sijoittajat ja loppukäyttäjät edellyttävät jo kestävän kehityksen mukaista rakennettua ympäristöä. Siihen myös ohjaa jatkuvasti tiukentuva lainsäädäntö sekä Euroopan Unionin että Suomen alueella.

Allekirjoittajat kannustavat toimialaa nopeaan muutokseen. ”Muutos ei ole meille uhka, vaan mahdollisuus hyvään, kasvavaan ja kansainvälistyvään liiketoimintaan.”

Tavoitteena on hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035 mennessä

Hiilineutraali rakennettu ympäristö on moniulotteinen ja jatkuvasti uutta tutkimustietoa tarvitseva tavoite. Muuta suuntaa ei kuitenkaan ole, sillä toimimattomuus ei ole vaihtoehto.

Tavoite hiilineutraaliudesta on jaettava pienempiin osiin, jotka jokainen alan toimija pystyy toteuttamaan.

Green Building Council Finland julkaisee 20.9.2021 Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman. Toimintaohjelma on tuotettu yhteistyössä kiinteistö- ja rakennusalaa laajasti edustavien asiantuntijoiden kanssa ja se antaa jokaiselle toimijalle selkeät suuntaviivat oman toiminnan kehittämiselle vähäpäästöiseksi.

Lähtökohtana on, että jokaisen yrityksen ensimmäinen tehtävä on kartoittaa, mitkä ovat sen oman toiminnan päästölähteet. Jokainen kiinteistö- ja rakennusalan omistaja, päättäjä, asiantuntija ja työntekijä voi tehdä omassa työssään valintoja kohti vähäpäästöisyyttä hankkeiden laadusta tinkimättä.

”Tahto muuttua pitää löytyä kuitenkin organisaatioiden sisältä. Muutoksen tekoon tarvitaan tahtoa, tietoa, rohkeaa johtamista ja aktiivista tekemistä”, muistuttavat allekirjoittajat.

Onnistuminen edellyttää konkreettisia toimia ja yhteistyötä

Mikään yritys ei muuta alaa yksin. Hiilineutraali rakennettu ympäristö tarkoittaa aikaisempaa enemmän ja parempaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Rakennushankkeissa on vaadittava paljon itseltä mutta myös kumppaniyrityksiltä.

Julkilausuman allekirjoittaneiden organisaatiot ovat jo laatineet hiilineutraaliussuunnitelmansa ja kehottavat nyt muita liittymään tähän edelläkävijöiden joukkoon.

Julkilausumassa kannustetaan nopeisiin käytännön toimiin kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä. Tarvitaan radikaalia ja nopeaa muutosta sekä asenteissa että teoissa, että toimintaohjelman tavoitteena oleva hiilineutraali rakennettu ympäristö vuonna 2035 toteutuu. 

Viherpesun ja kauniiden puheiden aika on ohi

Kiinteistö- ja rakennusalalta vaaditaan entistä parempaa tekemistä. Tilaajat, sijoittajat ja loppukäyttäjät edellyttävät kestävän kehityksen mukaista rakennettua ympäristöä, ja siihen ohjaa myös jatkuvasti tiukentuva lainsäädäntö sekä Euroopan Unionin että Suomen alueella. Toimintaympäristömme on valmis muutokseen. Tämä muutos ei ole meille uhka, vaan mahdollisuus hyvään, kasvavaan ja kansainvälistyvään liiketoimintaan.

Hiilineutraali rakennettu ympäristö on moniulotteinen, haastava ja jatkuvasti uutta tutkimustietoa tarvitseva tavoite. Muuta suuntaa ei kuitenkaan ole, sillä ratkaisujen vuosikymmen on käynnissä juuri nyt.

Tämä tavoite on jaettava pienempiin osiin, jotka jokainen alan toimija pystyy toteuttamaan. Ne osat löytyvät Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmasta. Toimintaohjelma auttaa kiinteistö- ja rakennusalan kaikkia ja kaikenkokoisia toimijoita tunnistamaan oman roolinsa alan muutoksen tekijänä.

Toimintaohjelma antaa suuntaviivat oman toiminnan kehittämiselle, mutta tahto muuttua pitää löytyä organisaatioiden sisältä. On lähdettävä liikkeelle ja sitouduttava tavoitteeseen. Jokaisen yrityksen ensimmäinen tehtävä on selvittää, mitkä ovat sen oman toiminnan päästölähteet.

Me pystymme tähän

Kiinteistö- ja rakennusala on osoittanut, että se pystyy suuriin muutoksiin. Työturvallisuudesta ja energiatehokkuuden parantamisesta tehtiin rakennushankkeiden arkea 2000-luvulla. Nyt tarvitaan vielä radikaalimpaa ja nopeampaa muutosta sekä asenteissa että teoissa, ja tavoitteemme hiilineutraali rakennettu ympäristö vuonna 2035 toteutuu. 

Jokainen meistä kiinteistö- ja rakennusalan omistajista, päättäjistä, asiantuntijoista ja työntekijöistä voi tehdä omassa työssään valintoja kohti vähäpäästöisyyttä hankkeiden laadusta tinkimättä.

Mikään yritys ei muuta alaa yksin. Hiilineutraali rakennettu ympäristö tarkoittaa aikaisempaa enemmän ja parempaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Meidän on vaadittava paljon itseltä mutta myös kumppaniyrityksiltä.

Viherpesun ja kauniiden puheiden aika on ohi. Nyt alkavat käytännön toimet kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä. Me allekirjoittaneet olemme jo tarttuneet toimeen ja haluamme sinunkin liittyvän edelläkävijöiden joukkoon. Tulevaisuus on omissa käsissämme.

  • Jan Herranen, Maajohtaja, Rototec Oy
  • Kaisa-Reeta Koskinen, Projektijohtaja, Hiilineutraali Helsinki
  • Panu Pasanen, Toimitusjohtaja, One Click LCA Ltd
  • Jyrki Keinänen, Toimitusjohtaja, A-Insinöörit
  • Olli Nikula, Toimitusjohtaja, Saint-Gobain Finland Oy
  • Juha Kostiainen, Johtaja, Kaupunkikehitys, YIT Oyj
  • Tuomas Särkilahti, Toimitusjohtaja, Skanska Oy
  • Ilkka Tomperi, Johtaja, Kiinteistöt, YIT Oyj
  • Ville Reinikainen, Liiketoiminnan kehitysjohtaja, Granlund Oy
  • Saara Vauramo, Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021
  • Karla Lindahl, Toimitusjohtaja, KONE Suomi ja Baltia
  • Minna Toiviainen, Liiketoimintajohtaja, Realia Management Oy
  • Laura Inha, Kehityspäällikkö, Kestävä Tampere 2030
  • Juha Rämö, Teknologiajohtaja, Consolis Parma
  • Riku Patokoski, Toimitusjohtaja, Bonava Suomi Oy
  • Topi Paananen, Toimitusjohtaja, Peikko Group Oy
  • Niina Nurminen, Rakennuttajapäällikkö, Ilmarinen
  • Pasi Suutari, Kiinteistöjohtaja, SOK

Lisätietoja: 

  • Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, 040 486 5400, lauri.tahtinen(at)figbc.fi 
  • Miisa Tähkänen, johtava asiantuntija, 040 080 3237, miisa.tahkanen(at)figbc.fi 
  • Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, 040 525 8440, mikko.nousiainen(at)figbc.fi 

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yleishyödyllinen yhteistyöverkosto, jonka toiminta ulottuu koko rakennettuun ympäristöön ja sen elinkaareen. Kokoamme kestävän kehityksen osaamista Suomessa, edistämme kestävyysratkaisujen hyödyntämistä ja tuotamme puolueetonta tietoa toimialan hyödyksi. Kuulumme maailmanlaajuiseen World Green Building Council -verkostoon, joka koostuu noin 70 kansallisesta Green Building Councilista. 

#BuildingLife-hanke on kymmenen eurooppalaisen Green Building Councilin projekti, jonka tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeisiksi ilmastotavoitteiksi. Suomessa hankkeen keskeisenä tavoitteena on koota hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, joka antaa kaikille alan toimijoille konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit oman toimintansa kehittämiseksi. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun