21.4.2021

Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä

Green Building Council Finland laajentaa asiantuntijaverkostojaan vihreän rahoituksen alalle. Aiemmin energiatehokkaiden ja vihreiden asuntolainojen kehitykseen keskittyneen EeMap -asiantuntijaryhmän perustalle kootaan uusi asiantuntijoiden ryhmä. Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä keskustelee mm. EU:n taksonomian vaikutuksista suomalaisessa toimintaympäristössä. Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 11.11.2021. The Energy Efficient Mortgage Label (EEML) 15.4. 2021 järjestetyssä asiantuntijaryhmän kokouksessa keskusteltiin vilkkaasti helmikuun alussa […]

Green Building Council Finland laajentaa asiantuntijaverkostojaan vihreän rahoituksen alalle. Aiemmin energiatehokkaiden ja vihreiden asuntolainojen kehitykseen keskittyneen EeMap -asiantuntijaryhmän perustalle kootaan uusi asiantuntijoiden ryhmä. Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä keskustelee mm. EU:n taksonomian vaikutuksista suomalaisessa toimintaympäristössä.

Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 11.11.2021.

The Energy Efficient Mortgage Label (EEML)

15.4. 2021 järjestetyssä asiantuntijaryhmän kokouksessa keskusteltiin vilkkaasti helmikuun alussa lanseeratusta EEM Labelista. EEML:n tavoite on lisätä läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta markkinoille myös kansainvälisesti. EEML on todistus asuntolainan vakuuden vihreydestä ja tulee käyttöön vuoden 2021 loppuun mennessä.

Vihreät Asuntolainat webinaari 26.4. klo 15–17, asiantuntijaryhmämme puheenjohtaja Sanna Eriksson, toimitusjohtaja, OP-Asuntoluottopankki Oyj pitää puheenvuoron OP-ryhmän lanseeraamasta Green Covered Bond -viitekehyksestä. Osoitteessa löytyvät myös aiempien webinaarien tallenteet.

Suomessa useilla pankeilla on jo tarjota tuotteita, joissa rakennuksen energiatehokkuus vaikuttaa asuntolainoitukseen. ARA:n järjestelmäpäivityksen yhteydessä avataan pankeille rajapinta, jonka jälkeen myös pientalojen energiatodistukset ovat pankkien saatavilla sähköisesti.

EU:n Taksonomia

Kiinteistösijoittamisen johtaja Miika Kotaniemi, Rakli, kertasi tapaamisessa EU:n kestävän rahoituksen taksonomian viimeisimmät tiedot koskien rakennuksia.

https://vimeo.com/537618925

Uudisrakennusten osalta kohteen primäärienergiankulutuksen edellytetään edelleen olevan 20 % lähes nollaenergiatatason (nZEB) kansallisen määritelmän tason alle. Käytännössä tämä tarkoittaa rakentamismääräysten vaatimustasoa Suomessa ja vastaa esimerkiksi asuinrakennuksille E-lukua 72 kWh/m2/a.

nZEB määritellään uudisrakentamisen vaatimusten kautta. Uudisrakentamisen tasot.

Suurin havaittu muutos liittyi kiinteistöjen hankintaan ja omistamiseen, jossa A-energialuokan energialuokkavaateen lisäksi oli kirjattu, että B-energialuokka täyttää myös kriteerit, jos rakennus edustaa kyseisen EU-maan 15 % energiatehokkuuden parhaimmistoa.

Myös biodiversiteetin ja ekosysteemien suojelun ja ennallistamisen (do no significant harm, DNSH) kriteeriä oli lievennetty. Kriteeri koskisi vain uudisrakentamista (ei ennen 31.12.2020 valmistuneen kannan ostoa tai hallinnointia). Lisäksi metsän määritelmää on tarkennettu: metsään ei saa rakentaa silloin, kun se on inventoitu osana kansallista päästönielujen varantoa TAI täyttää FAO:n määritelmän metsästä.

Vedenkäytön DNSH koskee samaten vain uudisrakennuksia. Kaikkien vesikalusteiden virtaamaa oli aiemmin 6 litraa minuutissa, mutta suihkujen osalta se on nyt nostettu kahdeksaan litraan. Tarkempaa tietoa antavat EU:n määritelmä kestävistä vesikalusteista, Water Label taso 1 ja 2.

World Green Building Council mukana taksonomian määrittelytyössä

Stephen Richardson, WorldGBC Europe, vetää yhtä kuudesta asiantuntijaryhmästä, jotka määrittelevät taksonomian kriteeristöjä.

https://vimeo.com/537618593

Richardson kertoi DNSH:n lisäksi substantial contribution (SC) kriteeristöstä. Uudet kriteerit kiertotalouteen ja biodiversiteettiin liityen tulevat julkiselle lausuntokierrokselle kesäkuussa. Palautetta voi antaa heinä- ja elokuun ajan, jonka jälkeen työryhmä viimeistelee ehdotuksensa ja luovuttaa sen komissiolle.

Taksonomian 1. delegoitu asetus julkaistiin 21.4.2021.

Case Ramboll Village

Tapaamisen päätteeksi Johanna Mero-Petit, Ramboll Finland kertasi taksonomiakriteerien toteutumisesta hankkeissa. Esimerkkinä toimi Ramboll Village.

https://vimeo.com/537618298

Kohde on rakennettu 2019, tarkastelu tehtiin siis takautuvasti. Kohde on Leed v4 Gold sertifioitu, käytön ajalta Green Office – sertifioitu. Hiilijalanjälki laskettiin Level(s)-menetelmän mukaisesti, osana ympäristöministeriön pilottia.

Suurimpana haasteena Mero-Petit kertoi olleen DNSH kriteerien todentamisen vanhasta hankkeesta, josta ei LEED ympäristöserfitioinista huolimatta pystytty varmistamaan kaikkien kriteerien täyttymistä.

Lue lisää Ramboll Villagesta.

Katso myös YLVAn tekemä tarkastelu taksonomian käytöstä.

Lisätietoja

Mikko Nousiainen
puh. +358 40 525 8440

Lauri Tähtinen
puh. +358 40 486 5400

etunimi.sukunimi(at)figbc.fi

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun