21.4.2021

Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä

Green Building Council Finland laajentaa asiantuntijaverkostojaan vihreän rahoituksen alalle. Aiemmin energiatehokkaiden ja vihreiden asuntolainojen kehitykseen keskittyneen EeMap -asiantuntijaryhmän perustalle kootaan uusi asiantuntijoiden ryhmä. Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä keskustelee mm. EU:n taksonomian vaikutuksista suomalaisessa toimintaympäristössä. Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 11.11.2021. The Energy Efficient Mortgage Label (EEML) 15.4. 2021 järjestetyssä asiantuntijaryhmän kokouksessa keskusteltiin vilkkaasti helmikuun alussa […]

Green Building Council Finland laajentaa asiantuntijaverkostojaan vihreän rahoituksen alalle. Aiemmin energiatehokkaiden ja vihreiden asuntolainojen kehitykseen keskittyneen EeMap -asiantuntijaryhmän perustalle kootaan uusi asiantuntijoiden ryhmä. Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä keskustelee mm. EU:n taksonomian vaikutuksista suomalaisessa toimintaympäristössä.

Vihreän rahoituksen asiantuntijaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 11.11.2021.

The Energy Efficient Mortgage Label (EEML)

15.4. 2021 järjestetyssä asiantuntijaryhmän kokouksessa keskusteltiin vilkkaasti helmikuun alussa lanseeratusta EEM Labelista. EEML:n tavoite on lisätä läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta markkinoille myös kansainvälisesti. EEML on todistus asuntolainan vakuuden vihreydestä ja tulee käyttöön vuoden 2021 loppuun mennessä.

Vihreät Asuntolainat webinaari 26.4. klo 15–17, asiantuntijaryhmämme puheenjohtaja Sanna Eriksson, toimitusjohtaja, OP-Asuntoluottopankki Oyj pitää puheenvuoron OP-ryhmän lanseeraamasta Green Covered Bond -viitekehyksestä. Osoitteessa löytyvät myös aiempien webinaarien tallenteet.

Suomessa useilla pankeilla on jo tarjota tuotteita, joissa rakennuksen energiatehokkuus vaikuttaa asuntolainoitukseen. ARA:n järjestelmäpäivityksen yhteydessä avataan pankeille rajapinta, jonka jälkeen myös pientalojen energiatodistukset ovat pankkien saatavilla sähköisesti.

EU:n Taksonomia

Kiinteistösijoittamisen johtaja Miika Kotaniemi, Rakli, kertasi tapaamisessa EU:n kestävän rahoituksen taksonomian viimeisimmät tiedot koskien rakennuksia.

https://vimeo.com/537618925

Uudisrakennusten osalta kohteen primäärienergiankulutuksen edellytetään edelleen olevan 20 % lähes nollaenergiatatason (nZEB) kansallisen määritelmän tason alle. Käytännössä tämä tarkoittaa rakentamismääräysten vaatimustasoa Suomessa ja vastaa esimerkiksi asuinrakennuksille E-lukua 72 kWh/m2/a.

nZEB määritellään uudisrakentamisen vaatimusten kautta. Uudisrakentamisen tasot.

Suurin havaittu muutos liittyi kiinteistöjen hankintaan ja omistamiseen, jossa A-energialuokan energialuokkavaateen lisäksi oli kirjattu, että B-energialuokka täyttää myös kriteerit, jos rakennus edustaa kyseisen EU-maan 15 % energiatehokkuuden parhaimmistoa.

Myös biodiversiteetin ja ekosysteemien suojelun ja ennallistamisen (do no significant harm, DNSH) kriteeriä oli lievennetty. Kriteeri koskisi vain uudisrakentamista (ei ennen 31.12.2020 valmistuneen kannan ostoa tai hallinnointia). Lisäksi metsän määritelmää on tarkennettu: metsään ei saa rakentaa silloin, kun se on inventoitu osana kansallista päästönielujen varantoa TAI täyttää FAO:n määritelmän metsästä.

Vedenkäytön DNSH koskee samaten vain uudisrakennuksia. Kaikkien vesikalusteiden virtaamaa oli aiemmin 6 litraa minuutissa, mutta suihkujen osalta se on nyt nostettu kahdeksaan litraan. Tarkempaa tietoa antavat EU:n määritelmä kestävistä vesikalusteista, Water Label taso 1 ja 2.

World Green Building Council mukana taksonomian määrittelytyössä

Stephen Richardson, WorldGBC Europe, vetää yhtä kuudesta asiantuntijaryhmästä, jotka määrittelevät taksonomian kriteeristöjä.

https://vimeo.com/537618593

Richardson kertoi DNSH:n lisäksi substantial contribution (SC) kriteeristöstä. Uudet kriteerit kiertotalouteen ja biodiversiteettiin liityen tulevat julkiselle lausuntokierrokselle kesäkuussa. Palautetta voi antaa heinä- ja elokuun ajan, jonka jälkeen työryhmä viimeistelee ehdotuksensa ja luovuttaa sen komissiolle.

Taksonomian 1. delegoitu asetus julkaistiin 21.4.2021.

Case Ramboll Village

Tapaamisen päätteeksi Johanna Mero-Petit, Ramboll Finland kertasi taksonomiakriteerien toteutumisesta hankkeissa. Esimerkkinä toimi Ramboll Village.

https://vimeo.com/537618298

Kohde on rakennettu 2019, tarkastelu tehtiin siis takautuvasti. Kohde on Leed v4 Gold sertifioitu, käytön ajalta Green Office – sertifioitu. Hiilijalanjälki laskettiin Level(s)-menetelmän mukaisesti, osana ympäristöministeriön pilottia.

Suurimpana haasteena Mero-Petit kertoi olleen DNSH kriteerien todentamisen vanhasta hankkeesta, josta ei LEED ympäristöserfitioinista huolimatta pystytty varmistamaan kaikkien kriteerien täyttymistä.

Lue lisää Ramboll Villagesta.

Katso myös YLVAn tekemä tarkastelu taksonomian käytöstä.

Lisätietoja

Mikko Nousiainen
puh. +358 40 525 8440

Lauri Tähtinen
puh. +358 40 486 5400

etunimi.sukunimi(at)figbc.fi

Muita julkaisuja ja oppaita

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun