21.9.2021

Viisi askelta kohti kaupunkikestävyyttä

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Kestävää kehitystä on jo pitkään pilotoitu erilaisilla kokeiluilla ja tutkimushankkeilla. Nämä ovat […]

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta!

Kestävää kehitystä on jo pitkään pilotoitu erilaisilla kokeiluilla ja tutkimushankkeilla. Nämä ovat olleet tärkeitä askeleita eteenpäin, mutta nyt kokeiluista on aika siirtyä kohti joka päivästä tekemistä. Poimi talteen vinkit kestävään kaupunkikehitykseen.

YK on nimennyt tämän vuosikymmenen kestävän kehityksen osalta ”Toiminnan vuosikymmeneksi” viitaten ajanjaksoon, joka on jäljellä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Myös vauhdikkaasti etenevä ilmastonmuutos ja biodiversiteettikato vaativat meiltä ripeitä toimia. Kaupunkikehityksen osalta tämä tarkoittaa kestävyystavoitteiden sitomista osaksi kaikkea tekemistä. Mitä suuremmasta hankkeesta on kyse, sitä tärkeämpää se on ja sitä vaikuttavampaa työ on kestävyysmuutoksen näkökulmasta.   

Kun pelissä on paljon euroja, on käytössä myös enemmän resursseja. Suuret hankkeet vaativat eri tekniikan alojen yhteensovittamista, joten niihin kytkeytyy laajasti erilaista asiantuntijuutta.  Kestävyysmuutoksen näkökulmasta tämä tarkoittaa, että pöytä on valmiiksi katettu ja kutsut lähetetty. Olennaista on saada kaikki hankeosapuolet tarttumaan tilaisuuteen ja sitoutumaan vastuulliseen suunnitteluun sekä toteutukseen.
Kuulostaako yksinkertaiselta? Lupaan, että sitä se ei ole.

Pilotoinneista kestävään kaupunkikehitykseen – poimi vinkit talteen!

Vastuullisuustyön hallinta osana monimutkaista hankekokonaisuutta on haastavaa, mutta sitäkin antoisampaa. Olen työssäni nähnyt, kuinka innostunut ja tavoitteisiin virittynyt asiantuntijapooli tuottaa huikeita innovaatiota kestävyysmuutoksen vauhdittamiseksi. Tämä kuitenkin edellyttää, että:

1. Uskalletaan ajatella isosti
2. Rakennetaan siltoja ihmisten välille
3. Ollaan valmiit nostamaan lentokorkeutta
4. Tiedetään mitä tehdään
5. Satsataan vihreään   

Viime vuonna julkaistu väitöstutkimukseni käsitteli vihreän infrastruktuurin yhteistoiminnallista kehittämistä osana kestävää kaupunkisuunnittelua. Olen myös päässyt soveltamaan osaamistani käytäntöön muun muassa Helsingin kaupungin Virtuaalivehreä hankkeessa sekä johtamalla Kalasatamasta Pasilaan -raidehankkeen vastuullisuustyötä.

Kokosin vuosien varrella syntyneet oivallukset viiden askelen tiekartaksi. Tutustu oppaaseen ja poimi talteen vinkit kestävän kaupunkisuunnittelun tueksi.  

Elisa Lähde

Maisema-arkkitehtuurin apulaisprofessori
Aalto-yliopisto / WSP Finland Oy


Muita julkaisuja ja oppaita

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun