21.9.2021

Viisi askelta kohti kaupunkikestävyyttä

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Kestävää kehitystä on jo pitkään pilotoitu erilaisilla kokeiluilla ja tutkimushankkeilla. Nämä ovat […]

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta!

Kestävää kehitystä on jo pitkään pilotoitu erilaisilla kokeiluilla ja tutkimushankkeilla. Nämä ovat olleet tärkeitä askeleita eteenpäin, mutta nyt kokeiluista on aika siirtyä kohti joka päivästä tekemistä. Poimi talteen vinkit kestävään kaupunkikehitykseen.

YK on nimennyt tämän vuosikymmenen kestävän kehityksen osalta ”Toiminnan vuosikymmeneksi” viitaten ajanjaksoon, joka on jäljellä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Myös vauhdikkaasti etenevä ilmastonmuutos ja biodiversiteettikato vaativat meiltä ripeitä toimia. Kaupunkikehityksen osalta tämä tarkoittaa kestävyystavoitteiden sitomista osaksi kaikkea tekemistä. Mitä suuremmasta hankkeesta on kyse, sitä tärkeämpää se on ja sitä vaikuttavampaa työ on kestävyysmuutoksen näkökulmasta.   

Kun pelissä on paljon euroja, on käytössä myös enemmän resursseja. Suuret hankkeet vaativat eri tekniikan alojen yhteensovittamista, joten niihin kytkeytyy laajasti erilaista asiantuntijuutta.  Kestävyysmuutoksen näkökulmasta tämä tarkoittaa, että pöytä on valmiiksi katettu ja kutsut lähetetty. Olennaista on saada kaikki hankeosapuolet tarttumaan tilaisuuteen ja sitoutumaan vastuulliseen suunnitteluun sekä toteutukseen.
Kuulostaako yksinkertaiselta? Lupaan, että sitä se ei ole.

Pilotoinneista kestävään kaupunkikehitykseen – poimi vinkit talteen!

Vastuullisuustyön hallinta osana monimutkaista hankekokonaisuutta on haastavaa, mutta sitäkin antoisampaa. Olen työssäni nähnyt, kuinka innostunut ja tavoitteisiin virittynyt asiantuntijapooli tuottaa huikeita innovaatiota kestävyysmuutoksen vauhdittamiseksi. Tämä kuitenkin edellyttää, että:

1. Uskalletaan ajatella isosti
2. Rakennetaan siltoja ihmisten välille
3. Ollaan valmiit nostamaan lentokorkeutta
4. Tiedetään mitä tehdään
5. Satsataan vihreään   

Viime vuonna julkaistu väitöstutkimukseni käsitteli vihreän infrastruktuurin yhteistoiminnallista kehittämistä osana kestävää kaupunkisuunnittelua. Olen myös päässyt soveltamaan osaamistani käytäntöön muun muassa Helsingin kaupungin Virtuaalivehreä hankkeessa sekä johtamalla Kalasatamasta Pasilaan -raidehankkeen vastuullisuustyötä.

Kokosin vuosien varrella syntyneet oivallukset viiden askelen tiekartaksi. Tutustu oppaaseen ja poimi talteen vinkit kestävän kaupunkisuunnittelun tueksi.  

Elisa Lähde

Maisema-arkkitehtuurin apulaisprofessori
Aalto-yliopisto / WSP Finland Oy


Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun