21.9.2021

Viisi askelta kohti kaupunkikestävyyttä

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Kestävää kehitystä on jo pitkään pilotoitu erilaisilla kokeiluilla ja tutkimushankkeilla. Nämä ovat […]

Kansainvälinen World Green Building Week (”Week”) on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta!

Kestävää kehitystä on jo pitkään pilotoitu erilaisilla kokeiluilla ja tutkimushankkeilla. Nämä ovat olleet tärkeitä askeleita eteenpäin, mutta nyt kokeiluista on aika siirtyä kohti joka päivästä tekemistä. Poimi talteen vinkit kestävään kaupunkikehitykseen.

YK on nimennyt tämän vuosikymmenen kestävän kehityksen osalta ”Toiminnan vuosikymmeneksi” viitaten ajanjaksoon, joka on jäljellä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Myös vauhdikkaasti etenevä ilmastonmuutos ja biodiversiteettikato vaativat meiltä ripeitä toimia. Kaupunkikehityksen osalta tämä tarkoittaa kestävyystavoitteiden sitomista osaksi kaikkea tekemistä. Mitä suuremmasta hankkeesta on kyse, sitä tärkeämpää se on ja sitä vaikuttavampaa työ on kestävyysmuutoksen näkökulmasta.   

Kun pelissä on paljon euroja, on käytössä myös enemmän resursseja. Suuret hankkeet vaativat eri tekniikan alojen yhteensovittamista, joten niihin kytkeytyy laajasti erilaista asiantuntijuutta.  Kestävyysmuutoksen näkökulmasta tämä tarkoittaa, että pöytä on valmiiksi katettu ja kutsut lähetetty. Olennaista on saada kaikki hankeosapuolet tarttumaan tilaisuuteen ja sitoutumaan vastuulliseen suunnitteluun sekä toteutukseen.
Kuulostaako yksinkertaiselta? Lupaan, että sitä se ei ole.

Pilotoinneista kestävään kaupunkikehitykseen – poimi vinkit talteen!

Vastuullisuustyön hallinta osana monimutkaista hankekokonaisuutta on haastavaa, mutta sitäkin antoisampaa. Olen työssäni nähnyt, kuinka innostunut ja tavoitteisiin virittynyt asiantuntijapooli tuottaa huikeita innovaatiota kestävyysmuutoksen vauhdittamiseksi. Tämä kuitenkin edellyttää, että:

1. Uskalletaan ajatella isosti
2. Rakennetaan siltoja ihmisten välille
3. Ollaan valmiit nostamaan lentokorkeutta
4. Tiedetään mitä tehdään
5. Satsataan vihreään   

Viime vuonna julkaistu väitöstutkimukseni käsitteli vihreän infrastruktuurin yhteistoiminnallista kehittämistä osana kestävää kaupunkisuunnittelua. Olen myös päässyt soveltamaan osaamistani käytäntöön muun muassa Helsingin kaupungin Virtuaalivehreä hankkeessa sekä johtamalla Kalasatamasta Pasilaan -raidehankkeen vastuullisuustyötä.

Kokosin vuosien varrella syntyneet oivallukset viiden askelen tiekartaksi. Tutustu oppaaseen ja poimi talteen vinkit kestävän kaupunkisuunnittelun tueksi.  

Elisa Lähde

Maisema-arkkitehtuurin apulaisprofessori
Aalto-yliopisto / WSP Finland Oy


Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun