15.4.2025

Green Building Council Finland uutiskirje huhtikuu 2025

Uutiskirjeestämme saat ajankohtaista tietoa kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymään liittyvistä uutisista ja tapahtumista.

Liity Green Building Council Finlandin uutiskirjeen tilaajaksi ja pysy ajan tasalla kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymän uusimmista uutisista ja tapahtumista!

KITA-lehden blogi: Ihana kamala CSRD

”Vaikka CSRD:n soveltamisala ja sisältö olennaisesti muuttuisivatkin, vapaaehtoinen ilmasto- ja vastuullisuustyö sekä siitä avoimesti viestiminen säilyvät tärkeänä osana yritysten kestävyyttä ja kilpailuetua tulevaisuudessakin. Kiinteistö- ja rakennusalalla vapaaehtoinen vastuullisuustyö ja siitä raportoiminen on mahdollisuus parantaa yrityksen mainetta, kilpailukykyä ja pitkän aikavälin kestävyyttä.”

Lue FIGBC:n kestävyysosaamisen ohjausryhmän jäsenen ja Senaatti-kiinteistön vastuullisuuspäällikön Hanna Luhtion kirjoittama blogiartikkeli KITA-lehdestä.

FIGBC valmistelee lausuntoa kansallisista hiilijalanjäljen raja-arvoista 

Suomessa kansallinen hiilijalanjäljen raja-arvoasetus on lausunnoilla 5.5. asti. FIGBC on valmistellut lausuntoa asiasta tiiviissä yhteistyössä vaikuttamisen ohjausryhmän kanssa.  
 
Lausuntoluonnoksen pääviestit ovat: 

  • Raja-arvosääntely on hyödyllinen keino ohjata rakennetun ympäristön päästöjä. On tärkeää, että raja-arvot asetetaan ja saadaan voimaan. 
  • ⁠Vaikuttavuus nyt ehdotetuilla raja-arvoilla ja kattavuudella jää vain pieneksi. Jos rakentamisen päästöjä halutaan alentaa sääntelyllä, tulee raja-arvoja jatkossa kiristää merkittävästi. 
  • Kiinteistö- ja rakennusalan yrityksillä on hyvät edellytykset saavuttaa kireämpi taso jo ehdotuksessa suunniteltua nopeammalla tahdilla.  

Kannustamme myös yrityksiä ja organisaatioita tekemään omia lausuntojaan – näin kira-alan vähähiilisyyttä edistävien toimijoiden ääni tulee voimakkaammin esiin. Lisätietoa lausunnoista saat yhteiskuntasuhdepäälliköltämme Liina Länsiluodolta

Liina Länsiluoto
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
liina.lansiluoto@figbc.fi
+358 40 835 4900

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari 2025

Aika: 16.5. klo 9–16
Hybridi: Otaniemen kampus, Kandidaattikeskuksen B-sali ja striimi

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarissa kuulemme Euroopan unionin säädöskehityksestä, vähähiilisen rakentamisen säätelystä Suomessa sekä mielenkiintoisia paneelikeskusteluita aiheesta: Ovatko kannusteet kunnossa kestävyysmurroksen toteutumiselle?

Rakennamme-lehti: Rakennusalan menestyjät sopeutuvat vähähiiliseen todellisuuteen

Yhteiskuntasuhdepäällikkömme Liina Länsiluoto kertoo Rakennamme-lehden haastattelussa, että paras kilpailukyky on niillä yrityksillä, jotka pystyvät sopeutumaan uuteen vähähiiliseen todellisuuteen. 

Länsiluoto nostaa esille keskustelut kiinteistösijoittajien kanssa ja toteaa, että päivänpoliittiset myrskyt eivät muuta ilmastonmuutosta tukevia tieteellisiä faktoja. 

”Keskusteluissa on käynyt selkeästi ilmi, että paras myyntiarvo tulevaisuudessa on kestävästi rakennetuilla kiinteistöillä. Kaikki kyltit näyttävät kohti vähähiilisempää, energiatehokkaampaa ja kiertotaloutta hyödyntävää rakentamista ja meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta on tärkeää pitää tämä suunta kirkkaana.”

Jäsenfoorumi: Mikä infran kestävää kehitystä hidastaa ja miten haasteet ratkaistaan?

Aika: 20.5. klo 13–15
Webinaari

Tervetuloa Infrarakentaminen-jäsenfoorumin etätyöpajaan keskustelemaan onnistuneista projekteista tai kohtaamistasi kimuranteista haasteista. Alustuksena työpajasessioille kuullaan lyhyet case-esimerkit sekä tilaajalta että urakoitsijalta.

Tämä tapahtuma on jäsenorganisaatioidemme henkilökunnalle, jotka ovat mukana Infrarakentaminen-jäsenfoorumissa. Voit liittyä jäsenfoorumiin ilmoittautumalla tilaisuuteen. 

Jäsen! Liity jäsenfoorumeihin ja ole osa ammatillista verkostoa!

Tervetuloa jäsenfoorumeihimme! Green Building Council Finlandin jäsenfoorumit ovat kohtaamispaikka jäsenorganisaatioidemme kaikille työntekijöille. Valitse 1–4 foorumia, joiden aiheet kiinnostavat sinua. Olet tervetullut jäseneksi vaikka kaikkiin neljään jäsenfoorumiimme:

  • Talot: aiheita ovat rakennusmateriaalien valmistus, suunnittelu, uudis- ja korjausrakentaminen, käyttö ja ylläpito, omistaminen, sijoittaminen ja vihreä rahoitus.
  • Infrarakentaminen: aiheita ovat infrarakentaminen, uusiomaarakentaminen, omaisuuden hallinta ja ylläpito, sekä suunnittelu- ja hankintatehtävät.
  • Kaupunkikehitys: aiheita ovat aluekehittäminen, kaavoitus, tontinluovutus, hankekehitys, kaupunkisuunnittelu ja kaupunkien viherrakenteet.
  • Viestintä: aiheita ovat kiinteistö- ja rakennusalan kestävyysmurroksen vaikutukset viestintään sekä FIGBC-verkoston yhteinen viestintä murroksen edistämiseksi.

Liity jäsenfoorumeihin ja hyödynnä edut! Jokainen foorumi tarjoaa useita ajankohtaisia tapahtumia ja verkostoitumistilaisuuksia, joissa voit vaihtaa tietoa vastuullisuustyön parhaista käytännöistä. Lisäksi saat neljä kertaa vuodessa jäsenkirjeen, jonka sisältö on tarkoin räätälöity juuri sinun foorumisi aiheisiin. 

Uudet #BuildingLife-kannattajat Rakennusliike Lapti Oy ja Balder Finland

Uudet jäsenemme Balder Finland ja Rakennusliike Lapti Oy hyödynsivät jäsenyyttään heti osallistumalla #BuildingLife-työpajoihin.

”Kiinteistö- ja rakennusala on toimiala, jolla on kokonaisuutena iso vaikutus hiilipäästöihin. Jäsenyydellä haluamme sekä tuoda näkyväksi tekemämme työn, että sitoutua aktiivisesti kehittämään toimintaamme ja palveluitamme edelleen kohti hiilineutraaliutta”, kertoo Rakennusliike Laptin aluejohtaja Noora Sokero.

”Ensimmäinen hiilitiekarttatyöpaja on sopiva yhdistelmä konkretiaa ja sparrausta kiinteistöalan toimijoiden kanssa. Näillä eväillä on mukava viimeistellä hiilitiekarttaamme”, kertoo Balder Finlandin kiinteistöjohtaja Tobias Höglund.

Seuraava työpajasarja starttaa syksyllä, joten nyt on juuri oikea aika liittyä mukaan #BuildingLife -kannattajaksi. Lue lisää ja katso ohjeet liittymiseen.

Jäsenistämme Väylävirasto ja Tampereen kaupunki ovat liittyneet Kiertotalouden green dealiin

Green dealiin sitoutuneiden organisaatioiden tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta ja edistävää vähähiilistä kiertotaloutta.

Tampereen kaupungin sitoumus koskee infrarakentamista ja talonrakentamista.  Sitoumuksessa asetetaan tavoitteeksi käyttää kiertotalouskriteerejä 50 prosentissa infrarakentamisen hankinnoista vuoteen 2035 mennessä nykyisen arviolta 20 prosentin sijaan. Kaupunki lisää uusio- ja kierrätysmateriaalien käyttöä kaupungin investointisuunnitelman mukaisissa infrarakentamisen kohteissa nykyisestä 20 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Talonrakennuksessa tavoitteena on kehittää rakennusosien ja -materiaalien uudelleenkäyttöä. 

Väyläviraston tavoitteena on puolestaan, että kiertotalouskoordinaatio on mukana kaikissa investointihankkeissa vuoteen 2035 mennessä. Väylävirasto aikoo vahvistaa kiertotalousnäkökohtia infrahankkeidensa kaikissa suunnitteluvaiheissa ja kaikissa suunnitteluhankkeissa. Väylänpidossa kehitetään ja lisätään materiaalien ohjaamista uudelleenkäyttöön sekä lisätään maa- ja kiviainesten ja purkumassojen hyödyntämistä. Väylävirasto kehittää massakoordinaatiota omissa hankkeissOlen uusi otsikkoaan ja muiden toimijoiden välillä. 

Kiertotalouden green deal on yritysten, kuntien, maakuntien, järjestöjen ja valtion yhteinen vapaaehtoisuuteen perustuva strateginen sitoumus, jonka on tähän mennessä tehnyt 18 organisaatiota. Sitoutuneet organisaatiot saavat tukea, tietoa ja sparrausta sekä ministeriöiltä että ”kotipesiltä”, joita ovat Kiertotalous-Suomi ja FIGBC. 

Prointerior-lehden blogi: Kiertotaloudessa kannattaa vain aloittaa

”Usein ajatellaan, että muutoksen pitäisi tapahtua kerrasta. Tämä voi ajaa tilanteeseen, jossa odotellaan uusien toimintatapojen yleistymistä, ja että ne voisi sitten valmiina pakettina vain integroida omaan liiketoimintaan. Kiertotalouden kanssa tämä ei onnistu. Jotta toiminta käy rullaamaan, on toimijoiden kehitettävä kiertotaloutta yhdessä ja yhtäaikaisesti. Aloittaa voi matalan tason toiminnasta, jota kokemuksen karttuessa laajentaa. Tärkeintä on aloittaa. Konkreettinen apu oman liiketoiminnan kehittämiseen ja yhteistyökumppanuuksien sopimiseen on Kiertotalouden green deal -sitoumus.”

Lue kestävän kehityksen asiantuntijamme ja Kiertotalouden green dealin sparrina toimivan Salla Saukkoriipin blogikirjoitus Prointerior-lehdestä.

Kutsu käy Kiertotalouden green dealin virtuaaliklinikalle!

Aika: 29.4.2025 klo 9–11 
Webinaari

Tervetuloa virtuaaliklinikalle, jonka ohjelmassa mm. ohjeet sitoumuksen laatimiseen, esittelyssä Kiertotalouden green dealin muutosalueet sekä puheenvuorot sitoumusprosessissa mukana olevilta tahoilta: Sweco, Väylävirasto ja Tampere.

Ilmoittaudu mukaan 25.4.2025 mennessä.

Jäsentarina: Helsingin kaupunki ja FIGBC ovat tehneet yhteistyötä maapallon puolestapuhujina jo 15 vuoden ajan

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala on ollut Green Building Council Finlandin (FIGBC) jäsen yhdistyksen perustamisvuodesta 2010 lähtien. Pitkäaikaisen kumppanuuden aikana yhteistyö on keskittynyt energiamurroksen ja ilmastotyön haasteiden ratkomiseen. Nyt yhteinen huomio on ilmastonmuutokseen sopeutumisessa – monimuotoisen kaupunkiluonnon avulla.

Uusin yhteinen hanke on Viherrakenteen arviointi ja vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa eli ARVO, jota Helsingin kaupunki koordinoi. 

”FIGBC on meille haluttu hankekumppani, jonka tekemisen tapa on ketterää ja kunnianhimoista. Toiminta ei jää kädenlämpöiseksi eikä yritä miellyttää kaikkia. Yhteistyömme etuna on, että FIGBC tuntee kiinteistö- ja rakennusalan toimijakentän ja näkee läheltä, millaista muutosta kentällä vaaditaan – ja kirittää kaikkia kohti yhteisiä tavoitteita”, kehuu ARVO-hankkeen projektipäällikkö Maija Bergström.

Ehdota ratkaisua luonnon monimuotoisuuden KIRA-haasteeseen 

Jäsenistämme kiinteistönomistajat A-Kruunu, Lahden kaupunki ja VAV etsivät KIRA-innovaatiohaasteella uusia ratkaisuja rakennetun ympäristön luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Hakuaika on käynnissä 25.4.2025 saakka.

A-Kruunu: Luonnon monimuotoisuuden ratkaisut pysäköintialueelle

”A-Kruunu rakennuttaa ja omistaa kerrostalo- ja rivitalokohteita pääkaupunkiseudulla ja muilla suurilla kasvuseuduilla. Useissa kiinteistöissä on maanvarainen pysäköinti, joka vie suuren osan vapaasta piha-alueesta. Esimerkkikohteina haasteessamme on kaksi erilaista kohdetta, jotka edustavat tyypillisiä A-Kruunun pihoja. Tavoitteena on löytää luonnon monimuotoisuutta edistäviä ratkaisuja, jotka toimivat erityyppisillä pysäköintialueilla.”

Lahden kaupunki: Viherrakenne päiväkoti- tai koulurakennuksen pihaan

”Tavoitteena on luoda varjostavia rakenteita, joiden avulla voidaan luoda uudenlaisia ja tarpeenmukaisia ulkotiloja. Rakenteen tulisi sopia sekä uudis- että korjausrakentamiskohteeseen ja sen tulisi olla hyödyllinen – esim. toiminnallinen, turvallinen ja elämyksellinen – kiinteistön eri käyttäjäryhmien näkökulmista. Samoin modulaarisuus ja materiaalien uusiokäyttö ovat tärkeitä arvoja. Ratkaisu voidaan tuottaa erilaisilla hankinta- ja palvelumalleilla.”

VAV-konserni: Kerros/rivitalopihan luonnon monimuotoisuutta lisäävät ratkaisut asukkaat ja ylläpito huomioiden

”VAV rakennuttaa ja omistaa 235 vuokratalokohdetta Vantaalla. Asuintalojen piha-alueilla halutaan edistää luonnon monimuotoisuutta ja lisätä monimuotoista viherpinta-alaa. Uusien luontoratkaisujen ylläpitonäkökulman varmistaminen on tärkeää. Lisäksi asukkaiden osallisuuden huomiointia kannattaa pohtia, sillä erityisesti asukaspihakohteissa asukkaiden osallisuus on yksi onnistumisen elementti. Esimerkkikohteita haasteessamme on kolme, kaikki edustavat asuinkannastamme eri vuosikymmeniä. Haluamme haastaa yritykset suunnittelemaan erilaisia luonnon monimuotoisuutta edistäviä ja viheralaa lisääviä ratkaisuja, joiden suunnittelussa huomioidaan toimiva ylläpito ja asukkaiden viihtyminen.”

Lue myös: Fiksu kiinteistöomistaja turvaa omaisuutensa monimuotoisen kaupunkiluonnon avulla

FIGBC:n kevätkokous ja CSRD-kokemuksia

FIGBC:n vuosikokouksessa 11.4. kerrattiin kulunutta vuotta 2024 ja valittiin vaalitoimikunnan jäsenet. Julkaisemme kevätkokouksen päätökset myöhemmin.

Kokouksen jälkeen jäsentilaisuudessa kuulimme kokemuksia CSRD:n mukaisesta kestävyysraportoinnista. Heidi Melkas, Milttonilta kertoi, että Omnibusin myötä ’Stop the clock’ näyttää, että velvoite siirtyy muutamalla vuodella.

Kojamo olisi ollut velvoitteen piirissä vasta seuraavassa vaiheessa, kertoi Elina Ekelund. Mutta ”vaikka CSRD on vähän auki, ei tarve läpinäkyvälle, hyvälle raportoinnille ole kadonnut”, totesi Elina.

Arvoketjulle terveisiä lähetti Wilhelm Ehrnrooth, YIT. ”CSRD ei ole mikään peikko. Kunhan tekee omat työnsä vastuullisesti, se on sillä hyvä.”

Siispä faktapohjaista tarinankerrontaa, yritykselle olennaisista asioista ja paperille laitettuna, tiivisti Antti Ruuska, Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja.

Jäsentilaisuus jatkui hyvillä keskusteluilla ja osallistujien kesken verkostoituen.

Sustainability Summit 2025 -seminaarin kooste

Sustainability Summit 2025 kokosi yhteen lähes kaksi sataa rakennusalan edustajaa keskustelemaan alan suurimmista kestävyyshaasteista. Seminaarin keskeinen viesti oli selkeä: nyt sanoista tekoihin – kykyä ja ratkaisuja kyllä on.

Koosteessa:

Tapahtumat

Jäsenfoorumeille järjestämämme tapahtumat:

  • 28.4. klo 8:30–11. Jäsenfoorumi: Mistä on kestävän rakentamisen ajatusjohtajat tehty? Ajatusjohtajaksi brändäytyminen edellyttää näkemyksellisyyttä ja joskus rohkeita irtiottoja. Työntekijälähettiläät voivat olla parhaimmillaan todellinen viestijän unelma. Kuinka vastuullisuusraportointi, viherpesudirektiivi ja ajatusjohtajuus linkittyvät toisiinsa? Tilaisuus on suunnattu viestintä-foorumin jäsenille.
  • 4.6. klo 13–16. Jäsenfoorumi: Sääntelyn muutokset kohti kestävämpiä kaupunkeja. Keskitymme tässä jäsenfoorumin tapaamisessa erityisesti rakentamisen tuotesidonnaisten päästöjen vähentämisen sekä kaupunkiluonnon eli kaupunkien viherrakenteen vahvistamisen näkökulmiin. Kuulemme ajankohtaisen lainsäädäntökatsauksen sekä case-esimerkkejä kaupungeilta. Tilaisuus on suunnattu kaupunkikehitys-foorumin jäsenille.

Muut meidän järjestämät tapahtumat:

  • 16.5. klo 9–16. Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari 2025. Ohjelmassa Euroopan unionin säädöskehityksestä, vähähiilisen rakentamisen säätelystä Suomessa sekä mielenkiintoisia paneelikeskusteluita. Perehdymme lisäksi Aalto-yliopiston uusimpiin tutkimuksiin. Taukojen aikana esillä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman, eli KIRA­ilmaston hankkeita – näyttelyssä esitteillä vähähiilisyyttä vauhdittavia ratkaisuja! Järjestäjät: ympäristöministeriö, Aalto-yliopisto ja Green Building Council Finland.
  • 15.8. klo 9–10. Tutustu Green Building Council Finlandiin ja World Green Building Weekiin! Kaikille avoin webinaari! 

Verkostomme järjestämät tapahtumat:

Kuulumisia kestävän rakentamisen verkostostamme

Kehitä kestävysosaamistasi

Meidän järjestämät koulutukset:

Järjestämämme verkkokurssit ovat jäsenorganisaatioidemme työntekijöille maksuttomia. Muille hinta on 200 €/hlö (alv. 0 %).

Verkostomme järjestämät koulutukset:

  • Decarbonized construction training package. Kaikille avoin ja ilmainen verkkokoulutus vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta. Koulutus on englanninkielinen, ja se on suunnattu kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille koko Euroopan alueella. Julkaisija: Ympäristöministeriö.
  • Koulutussarja: Työkaluja kokeilevaan kaupunkikehittämiseen. Koulutussarja tarjoaa käytännönläheisiä näkökulmia ja työkaluja innovatiivisten hankintojen kehittämiseen. Sarja on suunnattu kaikille, jotka haluavat kehittää ketterämpiä hankintakäytäntöjä ja kokeilla uusia lähestymistapoja kaupunkikehittämiseen erityisesti liittyen viher- ja ympäristörakentamiseen. Kouluttaja: Forum Virium Helsinki.
  • Kiertotalous osana vähähiilistä infrarakentamista. Verkkokoulutuksessa käsitellään infrarakentamisen hankintojen kiertotalouskriteerejä, päästölaskentaa, uusiomateriaalien käyttökohteita ja materiaalivalintoja, viranomaiskäytäntöjä sekä kelpoisuuden osoittamista. Järjestäjä: Tampereen yliopisto.

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Green Building Council Finlandin julkaisema kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus paljastaa: kestämättömyys ei kannata.

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun