27.10.2022

Kymmenessä vuodessa kolmensadan jäsenen raja rikki – FIGBC aikoo jatkossakin vauhdittaa toimialan kehitystä 

Suomen Green Building Councilin perusti vuoden 2010 keväällä 29 organisaatiota, jotka näkivät tarpeen uudenlaiselle yhteistyölle toimialamme kestävän kehityksen vauhdittamiseksi.   FIGBC:n perustajajäseniä ovat Asuntosäätiö, Citycon Oyj, CO2.FI Oy, Fimera Oy ERMS, Helsingin seurakuntayhtymä, HYY Kiinteistöt ja Kaivopiha Oy (nyk. Ylva), Insinööritoimisto Villa Real Oy, Inspecta Oy, Intuitive Interiors, Jäävuorenhuippu Oy, Kiinteistöalan Koulutussäätiö, KTI Kiinteistötieto Oy, Lemminkäinen […]

Suomen Green Building Councilin perusti vuoden 2010 keväällä 29 organisaatiota, jotka näkivät tarpeen uudenlaiselle yhteistyölle toimialamme kestävän kehityksen vauhdittamiseksi.  

FIGBC:n perustajajäseniä ovat Asuntosäätiö, Citycon Oyj, CO2.FI Oy, Fimera Oy ERMS, Helsingin seurakuntayhtymä, HYY Kiinteistöt ja Kaivopiha Oy (nyk. Ylva), Insinööritoimisto Villa Real Oy, Inspecta Oy, Intuitive Interiors, Jäävuorenhuippu Oy, Kiinteistöalan Koulutussäätiö, KTI Kiinteistötieto Oy, Lemminkäinen Oyj, Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy, NCC Property Development Oy, Nordea Pankki Suomi Oyj, Peab Oy, Pöyry Building Services Oy, Rakennustietosäätiö RTS, Rapal Oy, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Skanska Oy, Sponda Oyj, Suomen Arkkitehtiliitto ry SAFA, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK), Suomen Talokeskus Oy, Sweco PM Oy, Uponor Oyj ja YIT Oyj.  

Nyt verkostoomme kuuluu 300 jäsenorganisaatiota, kun Purkupiha Oy:stä tuli kolmassadas jäsenemme 26.10.2022. Lue tästä Kati Tuomisen haastattelu

Määrätietoinen ja jäsenkeskeinen

Juha Olkinuora toimi hallituksemme puheenjohtajana, ilman hänen valtavaa panostaan tätä yhdistystä ei olisi perustettu”, kertoo Ilari Aho, Uponor Oyj:n kestävän kehityksen johtaja ja World Green Building Councilin hallituksen puheenjohtaja. Aho toimi perustamisvaiheessa FIGBC:n hallituksen varapuheenjohtajana ja myöhemmin puheenjohtajana. 

Uponor Oyj:n kestävän kehityksen johtaja ja World Green Building Council hallituksen puheenjohtaja Ilari Aho

”Aluksi hallituksessamme oli kourallinen aktiivisia henkilöitä, jotka hoitivat myös kaikki käytännön työt”, muistelee Aho. ”Lisäksi saimme apua Sitralta ja yhdistykseen palkattiin Maija Virta ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi”. 

Ahon hallituskauden aikana yhdistyksen jäsenmäärä kertyi noin sataan organisaatioon ja jätettiin myös jäsenhakemus kansainvälisen World Green Building Councilin jäseneksi. ”WorldGBC:n piirissä sanotaan usein, että olemme mission driven and member focused. Myös yksi FIGBC:n suurimmista arvoista on ehdottomasti toimikuntatyössä ja siinä määrässä ja laadussa, jolla jäsenistömme osallistuu yhteistyöhön. Koen, että FIGBC on aidosti jäsenistönsä ajama organisaatio”. 

Aho kokee myös FIGBC:n arvostuksen kasvaneen. ”Kun nyt katselen asiaa tuolta WorldGBC:n ERN:n, eli Euroopan verkoston suunnalta, on FIGBC:n toiminta arvostettua ja vaikutusmahdollisuutemme merkittävät”. 

Tarvitaan aitoja, mitattavia tekoja

Seuraavaksi Aho kehottaa toimialaa siirtymään sitoumuksista ja julistuksista aidosti mitattaviin vaikutuksiin. 

”GBC:t ovat luoneet hienoja muutokseen sitouttavia ohjelmia, mutta kun katsoo rakennetun ympäristön kestävyyden tilaa globaalisti, liian monet käyrät näyttävät vielä aivan väärään suuntaan. Tässä meillä kaikilla on peiliin katsomisen paikka”, sanoo Aho. 

Kiire on sekä toimialalla että maapallolla. 

Hän toivoo, että jatkossa FIGBC ajaa yhä vahvemmin liiketoimintamallien muutosta alalla. ”Meillä insinöörimielisillä on helposti käsitys, että vaikuttavuus syntyy teknologisista ratkaisuista. Näin ei ole. Vaikuttavuus tulee liiketoimintamallien muutoksista, teknologia on siinä väline.”  

  

Muita julkaisuja ja oppaita

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun