Green Building Council Finlandin vuosikertomus 2024

Olemme voittoa tavoittelematon kiinteistö- ja rakennusalan järjestö, osana maailmanlaajuista World Green Building Councilien verkostoa. Toiminnassamme on mukana yli 310 organisaatiota, jotka edustavat kattavasti rakennetun ympäristön koko arvoketjua.

Johdamme yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymää.
Tavoitteenamme on maapallon kantokyvyn rajoissa menestyvä kiinteistö- ja rakennusala.

Green Building Council Finland

Tiivistelmä vuodesta 2024

Green Building Council Finlandin (FIGBC) toiminta perustuu neljään keskeiseen teemaan:  ilmasto, luonto, kiertotalous ja energiamurros. Näiden teemojen pohjalta Green Building Council Finland pyrkii yhdessä verkostonsa kanssa johtamaan alan kestävyyssiirtymää ja tukemaan jäsenverkostonsa muutosta kolmella päätoiminnalla: kestävyysverkoston  johtaminen, kestävyysosaamisen lisääminen ja kestävyystoimien vaikuttavuuden edistäminen.

Vuoden 2024 aikana FIGBC:n jäsenmäärä kasvoi 26:lla, mutta samaan aikaan 30 jäsentä erosi  muun muassa alan vaikean suhdannetilanteen, kuten konkurssien ja taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Yhdistys teki useita strategisia muutoksia jäsenverkostotoimintaan, muun muassa korvaamalla toimikunnat jäsenfoorumi- ja ohjausryhmätoiminnalla.
Tavoitteena oli myös parantaa jäsenten tyytyväisyyttä, ja saatujen arvioiden mukaan tapahtumat ja koulutukset olivat hyödyllisiä. Verkostoitumismahdollisuuksia toivottiin lisää.

Tärkeänä osana FIGBC:n työtä olivat myös kestävyyteen liittyvät julkaisut ja koulutukset. Vuoden aikana julkaistiin muun muassa ohjeistus tilasuunnitelmien hiilijalanjäljen laskentaan sekä nykytila-arvio kaupunkien viherrakenteen suunnittelusta. Verkkokursseilla koulutettiin  alan ammattilaisia vähähiilisyyden ja kiertotalouden perusasioista, ja palaute oli hyvää. Lisäksi julkaistiin laaja ”Kestävyyden kuntotarkastus” -raportti, joka kartoitti alan tilaa ilmaston, luonnon, kiertotalouden ja energiamurroksen näkökulmista.

Strategian uudistamisen myötä FIGBC keskittyi myös organisaation sisäisten prosessien  kehittämiseen, erityisesti tiedolla johtamisen ja asiakkuudenhallinnan osalta.
Henkilöstön tyytyväisyys nousi vuoden aikana erinomaiselle tasolle.

Yhteenvetona FIGBC:n vuosi 2024 oli muutosten ja uudistusten aikaa.
Organisaatio kehitti uusia yhteistyömuotoja ja paransi jäsenistönsä osallistumismahdollisuuksia, samalla kun se tuotti käytännön työkaluja ja ohjeita kiinteistö- ja rakennusalan kestävyysmuutoksen tueksi.

Vuoden tunnusluvut

  • Green Building Council Finlandilla oli keskimäärin 9 työntekijää.
  • Vuoden 2024 lopussa yhdistykseen kuului 330 jäsentä.
  • Vuoden päätteeksi 26 uutta ja 30 eronnutta jäsentä.
  • Toimintavuoden taloudellinen tulos oli 80575,01 euroa.
  • Vuoden aikana Green Building Council Finlandin tapahtumiin osallistui 2479 henkeä.
  • Jäsenfoorumien toiminnassa mukana yhteensä 1235 jäsentä.
  • Tapahtumiin osallistuneiden antama kouluarvosanana oli lähes kiitettävä: 8.8.
  • Julkaisimme alan osaamisen ja toiminnan kehittämisen tueksi yhteensä 13 julkaisua.
  • 81 henkeä kävi vähähiilisyyden ja rakentamisen kiertotalouden peruskoulutusten verkossa.
  • Jäsenemme julkaisivat kanssamme 12 uutta vähähiilisyyden tiekarttaa.

Toiminnan ympäristövaikutukset

Vuoden 2024 päästöt verraten vuoteen 2023 laskivat alle puoleen. Merkittävin päästöjä alentanut tekijä oli lentomatkustamisen vähentäminen.
Vuoden 2024 aikana työmatkoja tehtiin osittain myös maata pitkin matkustamalla.
Lisäksi toimitiloihin liittyvät päästöt alenivat nollaan ja pilvipalveluiden päästöt puolittuivat.

Yhdistyksen hallinto

Yhdistystoimintaa johtava hallitus, puheenjohtaja ja vaalitoimikunta valitaan vuosittaisissa yhdistyksen kokouksissa. Kokouksissa myös vahvistetaan yhdistyksen toimintasuunnitelma, budjetti ja tilinpäätös sekä myönnetään vastuuvapaus ja hyväksytään sääntömuutokset. Hallitus, joka koostuu 6–12 jäsenestä, valitaan kolmeksi vuodeksi. Hallituksen työvaliokuntaan kuuluvat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja toimitusjohtaja. Yhdistyksen vaalitoimikunta valmistelee henkilövalinnat yhdistyksen kokouksiin.

Hallituksen kokoonpano

Puheenjohtaja Miimu Airaksinen, SRV
Varapuheenjohtaja Jukka Viitanen, Arctia
Hannamari Koivula, Kiinteistöomistaja  Antilooppi
Päivi Tomula, Pontos Group
Mikko Marjalaakso, Peikko Group
Matti Kuittinen, Aalto-yliopisto
Timo Metsälä, Taaleri Oyj
Johanna Pirinen, Stora Enso Wood
Inari Virkkala, Y-Säätiö
Liisa Jäätvuori, A-Insinöörit
Ville Reinikainen, Granlund

Vaalitoimikunnan kokoonpano

Anne Kaiser, Saint-Gobain Finland, puheenjohtaja
Antti Kerppola, Sfääri
Pasi Suutari, SOK
Niina Nurminen, Ilmarinen

Yhdistyksen talouskatsaus

FIGBC on yleishyödyllinen yhdistys, emmekä tavoittele toiminnalla voittoa. Kaikki varamme ohjautuvat yhdistyksen säännöissä määrätyn tarkoituksen mukaiseen toimintaan. Saimme vuonna 2024 pääosan tuloistamme jäsenmaksuista. Lisäksi rahoitimme toimintaamme osin myös julkisen sektorin avustuksilla ja ostoilla, yksityisten säätiöiden hankerahoituksella sekä osallistumismaksuilla.

Odotuksia laajempi projektitoiminta varmisti sen, että kokonaistulot ylittivät budjetin siitäkin huolimatta, että jäsenmaksutuloissa jäätiin selvästi alle arvioidun tuloksen. Lisäksi useat vuoden aikana toteutuneet henkilöstömuutokset johtivat siihen, että henkilöstökulut eivät realisoituneet täysimääräisesti. Kokonaisuudessaan tulos jäi lopulta noin 80 000 euroa ylijäämäiseksi.

Green Building Council Finlandin viestintä

Omassa viestinnässämme aloimme julkaista osallistujien kokemuksista kertovia artikkeleita järjestämistämme työpajoista sekä jäsen- ja uusjäsentarinoita.

Kestävyyden kuntotarkastus – raportin yhteydessä toimme esille jäsenien hyviä case-esimerkkejä.

Jatkoimme mediayhteistyötä Mediaplanetin ja PubliCo Median kanssa. Asiantuntija-artikkeleita kirjoittivat FIGBC:n omien asiantuntijoiden lisäksi yhdistyksen hallituksen ja ohjausryhmien  jäsenet Rakennamme-, Kiinteistö & Talotekniikka- sekä prointerior-lehdissä. Ansaitun median osumat keskittyivät pääasiassa toimialan omiin lehtiin, sekä ARVO-hankkeen myötä ympäristötekniikan lehtiin. Sosiaalisessa mediassa LinkedIn-seuraajien määrä kasvoi 8316 seuraajaan.
Kasvua vuoden aikana syntyi noin 20 %.

World Green Building Week

Kansainvälinen World Green Building Week on vuosittainen, maapallomme laajin kampanja kestävän rakennetun ympäristön puolesta. Kampanjan järjestää World Green Building Council yhdessä yhteistyökumppaneiden, kansallisten Green Building Councilien sekä GBC:iden jäsenten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

World Green Building Week järjestettiin 9.–13.9.2024 teemalla #BuildingTheTransition #WGBW24.
Jatkoimme vuoden 2023 WGBW-teemaa #BuildingTheTransition keskittyen kestävyysiirtymän keinoihin: HOW do we reduce, electrify and adapt. (And what we can’t reduce we need to #decarbonise.)

Kampanjaviikon aikana jäsenemme järjestivät 10 tapahtumaa ja julkaisivat kanssamme 4 asiantuntija-artikkelia. Kansainvälisesti kampanjaan raportoitiin yli 120 tapahtumaa ympäri maapallon. FIGBC järjesti Weekillä Kiertotalouden green dealin lähtölaukausjuhlat, jossa  sitoumuksen ensimmäiset sitoutuneet organisaatiot esiteltiin ja he kertoivat omien sitoumustensa sisällöistä.

Uutinen 18.9.2024 Kiertotalouden green deal -sitoumuksen ensiaallossa neljä FIGBC:n jäsentä

Visiona maapallon kantokyvyn rajoissa menestyvä kiinteistö- ja rakennusala

Energiamurroksen ja kiertotalouden edistäminen ovat ratkaisevia luonnon ja ilmastokriisien ratkaisemiseksi. Tämän systeemisen muutoksen saavuttaminen edellyttää koko arvoketjun yhteistyötä.
Kiinteistö- ja rakennusalan menestys rakennetaan maapallon kantokyvyn rajoissa pysyen.
Siksi Green Building Council Finlandilla keskitymme työssämme neljään eri teemaan:  Ilmasto, Luonto, Kiertotalous ja Energiamurros.

Strategisella tasolla painotamme koko Green Building Council Finlandin jäsenverkoston asemaa.

Yhdessä johdamme kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymää.

Tutustu FIGBC:n strategiaan!

Tuemme verkoston ja samalla koko toimialan muutosta kolmella eri tavalla:

  1. Johdamme kestävyysverkostoa.
  2. Lisäämme kestävyysosaamista.
  3. Edistämme kestävyystoimien vaikuttavuutta.
  4. FIGBC:n onnistumisen varmistaminen keskittyy varmistamaan toteutusedellytykset strategian mukaiselle toiminnalle.

Johdamme kestävyysverkostoa

Tavoitteemme oli kasvattaa toimintaan sitoutuneiden jäsenorganisaatioiden määrää, parantaa jäsenarvoa ja kehittää palveluitamme niin, että yhä useampi jäsenorganisaatioiden henkilö voi osallistua toimintaamme.

Vuoden aikana uusia jäseniä liittyi 26, kun eroavia jäseniä oli 30.
Normaalia suuremman eroamisten määrän taustalla vaikutti kiinteistö- ja rakennusalan vaikea suhdannetilanne, sillä suurin osa eroamisista liittyi konkursseihin, toiminnan lakkaamiseen tai jäsenten heikkoon taloustilanteeseen.

Organisaation sisäisessä työssä selkeytimme keskeiset palvelumme. Uudistimme jäsenverkostotoimintaa perustamalla toimikuntamallin tilalle uusina yhteistyömuotoina jäsenfoorumit, työryhmät ja ohjausryhmät. Vuoden 2024 loppuun mennessä jäsenfoorumeilla oli yhteensä 1235 jäsentä, yksittäisinä henkilöinä 755 henkeä. Ohjausryhmiin valittiin 18 jäsentä Vaikuttamisen ohjausryhmään ja 18 jäsentä Kestävyysosaamisen ryhmään.

Jäsentutkimuksen ja yhteisten työpajojen pohjalta uudistimme toiminnanmuotoja. Toimikuntien työtä jatketaan jäsenfoorumeilla. Toimialan johtavat asiantuntijat puolestaan kokoontuvat johtamaan toimialan kestävyyssiirtymää myöhemmin keväällä perustettaviin ohjausryhmiin. Ja uutta tietoa alalle tuotetaan jatkossa yhdessä työryhmissä.

Uutinen 21.12.2023 Liity FIGBC:n jäsenfoorumeihin ja hae ohjausryhmiin helmikuussa 2024.

Uutinen 22.3.2024 FIGBC Ohjausryhmiin yli 80 hakemusta – katso valitut jäsenet! 

Kartoitimme jäsentemme tyytyväisyyttä läpi vuoden järjestämissämme tapahtumissa sekä marras-joulukuun aikaan puhelinhaastattelulla. Vuoden 2024 tapahtumillemme annettiin keskiarvosanaksi 8,8 (asteikolla 4–10).

Syventävässä jäsentutkimuksessa haastateltiin 131:n eri jäsenen edustajat. Jäsentutkimukseen vastanneista 12 % koki organisaationsa hyötyneen jäsenyydestä paljon, 37 % melko paljon, 36 % vähän ja 15 % ei kokenut saaneensa ollenkaan hyötyä.

Eniten hyötyä kokeneet vastaajat arvostivat erityisesti ajankohtaisen tiedon saantia, koulutuksia ja oppaita. Erityisesti vähähiilisyys ja kiertotalous olivat teemoja, jotka nousivat positiivisesti esiin. Verkostoitumismahdollisuudet ja tapahtumat, kuten #BuildingLife -tiekarttatyöpajat, koettiin hyödyllisiksi. Oma aktiivisuus korreloi vahvasti tyytyväisyyden kanssa.

Jäsenyyteensä vähiten hyödylliseksi kokeneet jäsenet useimmiten kertoivat tyytymättömyyden liittyvän heidän omaan passiivisuuteensa tai siihen, ettei jäsenyyttä ole vielä osattu hyödyntää tai toiminnan pariin löytää. Lisäksi ajan puute koettiin ongelmana.

Vastaajat toivoivat lisää käytännönläheistä tukea, kuten ohjeita hiilijalanjäljen laskentaan sekä toimialakohtaisia koulutuksia ja tapahtumia. Lisää toivottiin myös tallenteita webinaareista ja tapahtumista sekä alueellisia tilaisuuksia Helsingin ulkopuolelle. Jäsenet toivoivat myös enemmän näkyvyyttä ja tukea jäsenyyden konkreettisten hyötyjen hyödyntämiseksi.

Jäsenemme kertoivat arvostavansa FIGBC:n tarjoamaa tietoa, viestintää ja materiaaleja.  Tärkeää oli myös osallistuminen asiantuntijatyöryhmiin ja vaikuttaminen vastuullisuuteen liittyvissä teemoissa. Erityisesti verkostoitumismahdollisuuksia kaivattiin lisää.

Uutinen 30.1.2025 FIGBC:lle yhdeksän pistettä kymmenestä!

Lisäämme kestävyysosaamista

Tavoitteemme oli tuottaa ohjeita ja määritelmiä,  jotka vastaavat jäsenten todellisiin tarpeisiin.
Lisäksi tavoitteemme oli ylläpitää ja kehittää edelleen rakentamisen vähähiilisyyden ja rakentamisen kiertotalouden verkkokursseja, etsiä uusia kumppanuuksia koulutusten järjestämiseen, sekä järjestää täsmäkoulutuksia strategisesti  merkittävistä teemoista.

Lisäksi tavoitteemme oli julkaista alan kestävyyden kehitystä seuraava laaja raportti.

Kestävyysosaamisen ohjausryhmän ohjauksessa toimintasuunnitelmaa muutettiin, ja täsmäkoulutusten järjestämisen sijaan päätettiin keskittyä tuottamaan alalle kestävyyden perustiedon oppimäärää. Sivusto on tarkoitus julkaista 2025.

Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden perusteet -verkkokurssin suoritti 55 henkeä.  Vähähiilisyyden ja elinkaaren hiilijalanjäljen perusteet -verkkokurssin suoritti 26 henkeä.  Kymmenestä annetusta palautteesta 50 % vastauksista kertoi osaamisen lisääntyneen selvästi, ja muillakin osaaminen lisääntyi vähän.

Tästä verkkokurssien tarjontaan!

Vuoden aikana tuotettiin mm. tilasuunnitelman hiilijalanjäljen laskennan arviointiohje, kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsaus sekä rakentamisen luontosanakirja. Lisäksi Nordic Networks for Circular Construction -hankkeen puitteissa julkaistiin suosituksia mm. rakentamisen kiertotalouden mittariston harmonisointiin sekä kiertotalouden huomioimiseen julkisissa hankinnoissa.

Jäsentutkimukseen vastanneet julkaisuihin tutustuneet vastaajat kokivat julkaisumme  useimmiten hyödyllisiksi (keskimääräinen arvosana 3 asteikolla 1–4). Jäsenet arvostivat mahdollisuuksia olla mukana asiantuntijatyöryhmissä ja vaikuttamassa vastuullisuuteen liittyvissä teemoissa.

Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus julkaistiin 26.11.2024 yhdistyksen syyskokouksen yhteydessä. Raportti kuvaa toimialan kestävyyden tilannekuvaa ilmaston,  luonnon, kiertotalouden ja energiamurroksen teemoissa. Julkaisun jokaisessa osiossa esitetään tilannekuva ja tapa, jolla nykytilaa on ryhdytty mittaamaan. Jokaisessa osiossa esitetään riskit ja ratkaisut sekä alalla jo toteutettuja hyviä ratkaisuja. Jokaiselle osiolle on julkaistu myös erillinen taustamuistio perusteluiksi.

Raporttia työstettiin myös yhdessä ohjausryhmien jäsenten kanssa ja se otettiin alalla hyvin vastaan. Sekä organisaatiojäsenet että yksilöt kommentoivat ja jakoivat raporttia edelleen omissa kanavissaan. Raportin myötä saimme myös käynnistettyä alalle tärkeää keskustelua eri toimijoiden kesken.

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata. Tutustu ja lataa raportti.
Lehdistötiedote 26.11.2024 Kiinteistö- ja rakennusalalla piilee markkinarako kestäville innovaatioille.

Edistämme kestävyystoimien vaikuttavuutta

Tavoitteemme oli kirkastaa FIGBC:n vaikuttamistyön tavoitteita ja toimintaa, kannustaa ja tukea jäseniä kunnianhimoisten
sitoumusten laatimisessa, seurata ja tiedottaa olemassa olevista lainsäädäntöhankkeista sekä syventää yhteistyötä toimialajärjestöjen kesken alan kestävyyssiirtymän edistämiseksi.

Syksyn aikana FIGBC:lle laadittiin yhteiskunnallisen vaikuttamisen suunnitelma yhdessä  vaikuttamisen ohjausryhmän ja hallituksen kanssa. Lainsäädäntövaikuttamista tehtiin muun muassa osallistumalla rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD:n kansalliseen valmisteluun.

Tuimme kiinteistö- ja rakennusalaa laatimaan päästövähennyssuunnitelmia erityisesti  eurooppalaisen #BuildingLife -hankkeen kautta. Hankkeessa kutsutaan organisaatioita  liittymään #BuildingLife-kannattajaksi ja sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin. Kannattajat  sitoutuvat laatimaan oman hiilitiekarttansa päästöjen vähentämiseksi. Tiekarttojen työstöön järjestimme mm. tiekarttatyöpajoja. Vuoden 2024 lopussa julkaistuja uusia tiekarttoja oli yhteensä 12.

Lisäksi toimimme Kiertotalouden green dealin kotipesänä Resurssiviisaan rakennetun  ympäristön muutosalueella. Sitoumus lanseerattiin 12.9.2024, jolloin seitsemästä  ensimmäisestä sitoutuneesta neljä oli FIGBC:n jäseniä. Vuoden loppuun mennessä sitoutuneita jäseniä oli kuusi.

Vuoden aikana järjestimme yhdessä ympäristöministeriön kanssa Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin, Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät sekä ARVO-hankkeen  puitteissa kaksi kaupunkivihreän seminaaria.

Uutinen 18.9.2024 Kiertotalouden green deal -sitoumuksen ensiaallossa neljä FIGBC:n jäsentä Tutustu seminaarikoosteisiin.

Tutustu #BuildingLife -hankkeeseen ja liity #BuildingLife -kannattajaksi! 

Onnistumisen varmistaminen

Tavoitteemme oli uudelleenorganisoitua niin, että toimintamme, prosessimme ja henkilöstön kyvykkyys tukee uutta strategiaamme.
Lisäksi halusimme kehittää tiedolla johtamisen prosesseja niin, että voimme tehokkaammin tuottaa arvoa jäsenyydelle, vauhdittaa toimialan kestävyysmuutosta ja ennakoida tulevaisuutta.

Uuden strategian myötä henkilöstö uudelleenorganisoitui vastuualueittain. Organisaatiomallin tavoite on ohjata toimintaa keskittymään strategian saavuttamista vaikuttavimmin tukevaan työhön. Myös jäsenyydenhallinnan järjestelmiä kehitettiin edelleen muun muassa tapahtumahallinnan ja viestinnän osalta.

Vuoden aikana henkilöstön työtyytyväisyyttä ja omaa arviota tiimin kyvykkyydestä toteuttaa strategiaa arvioitiin henkilöstökyselyillä ja aktiivisten keskusteluiden avulla. Henkilöstön tyytyväisyys ja kokemus tiimin suorituskyvystä kasvoivat vuoden aikana erinomaiselle tasolle.

Haluatko kuulla lisää työstämme? Ota yhteyttä!

Antti johtaa Green Building Council Finlandin toimintaa yhteistyössä FIGBC:n hallituksen kanssa. Hän vastaa sidosryhmäsuhteista ja edustaa Green Building Council Finlandia julkisessa keskustelussa.

Arto Bäckström

Järjestöpäällikkö

arto.backstrom@figbc.fi

+358 40 524 2402

Arto vastaa yhdistyshallinnon organisoinnista, taloussuunnittelusta ja -seurannasta sekä sisäisten tukipalveluiden organisoinnista. Arto toimii lisäksi henkilöstö- ja työsuojelupäällikkönä.

Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun