12.5.2025

Green Building Council Finland uutiskirje toukokuu 2025

Uutiskirjeestämme saat ajankohtaista tietoa kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymään liittyvistä uutisista ja tapahtumista.

Liity Green Building Council Finlandin uutiskirjeen tilaajaksi ja pysy ajan tasalla kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymän uusimmista uutisista ja tapahtumista!

Lämpimästi tervetuloa mukaan uudet jäsenet

Kestävästi rakennetun ympäristön verkostomme on laajentunut kolmella organisaatiolla:

Tutustu uusiin jäseniimme klikkaamalla juttuihin, joissa toimitusjohtaja Jorma Laakkonen, projektipäällikkö Saara Kemppainen ja vastuullisuusjohtaja Nathalie Clément kertovat, miksi heidän organisaationsa liittyivät FIGBC:n jäseniksi.

Kiinteistö- ja rakennusalan suuret toimijat sitoutuneet päästövähennystavoitteisiin 2035

Kestävyysbarometrimme alustavien tulosten mukaan vastaajista 89 % pitää hyödyllisenä tai erittäin hyödyllisenä sitä, että kansallinen hiilineutraaliustavoite 2035 pidetään voimassa.

Kestävyysbarometrin vastaajista puolestaan 73 % näkee, että hiilijalanjäljen raja-arvojen kiristäminen raja-arvoasetuksessa ehdotettua enemmän vuonna 2028 olisi hyödyllistä tai erittäin hyödyllistä. Vain 5 % pitää kiristystä haitallisena.

Toteutimme kyselyn maalis-huhtikuussa 2025 ja siihen vastasi 94 kiinteistö- ja rakennusalan toimijaa. Vastaajajoukossa on yrityksiä ja organisaatioita koko kiinteistö- ja rakennusalan arvoketjusta.

Julkaisemme barometrin tulokset kokonaisuudessaan syksyllä 2025 osana raporttia, joka antaa suosituksia kestävyysmurroksen vauhdittamiseen Suomessa.

FIGBC valmistelee lausuntoa rakennusten energiatehokkuuslainsäädännön uudistuksista 

EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin uudistus (EPBD) on edennyt kansallisessa valmistelussa lausuntovaiheeseen.  

Tällä hetkellä lausunnoilla 15.6.2025 asti on kolme asetusta: 

1) Luonnos valtioneuvoston asetukseksi rakennuksissa käytettävien energiamuotojen kertoimien lukuarvoista.

2) Luonnos ympäristöministeriön asetukseksi uuden päästöttömän rakennuksen energiatehokkuudesta. 

3) Luonnos ympäristöministeriön asetukseksi rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta päästöttömäksi rakennukseksi korjaus- ja muutostöissä.

EPBD:n pohjalta kansalliseen lainsäädäntöön tehdään useita muutoksia. Lausuntoja on pyydetty jo aiemmin keväällä koskien rakentamislakiin tulevia muutoksia. Lisäksi syksyllä lausunnoille tullee asetuksia koskien muun muassa sähköautojen latauspisteitä. Lausunnoilla olevat materiaalit löytyvät kansallisesta lausuntopalvelusta. Kansalliset lakimuutokset on oltava voimassa viimeistään 29.5.2026. 

Valmistelemme FIGBC:n lausuntoa yhdessä vaikuttamisen ohjausryhmän sekä EPBD-prosessia lähemmin seuranneiden jäsentemme kanssa. Lisätietoa lausunnosta saat yhteiskuntasuhdepäälliköltämme Liina Länsiluodolta, p. 040 835 4900. 

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari 2025

Aika: 16.5. klo 9–16
Ilmoittautuminen liveen on päättynyt.
Ilmoittautuminen webinaariin on auki 14.5. saakka

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarissa kuulemme Euroopan unionin säädöskehityksestä, vähähiilisen rakentamisen säätelystä Suomessa sekä mielenkiintoisia paneelikeskusteluita aiheesta: Ovatko kannusteet kunnossa kestävyysmurroksen toteutumiselle?

Consti otti vauhtia Siirtymäsuunnitelmaan #BuildingLife-tiekarttatyöpajoista

Constin muotoilu- ja vastuullisuuspäällikkö Minna Vierula osallistui FIGBC:n #Buildinglife-tiekarttatyöpajaan kehittääkseen edelleen Constin ilmastotyötä.

”Päästövähennystavoitteiden asetannassa taustatietona käytettiin muun muassa Rakennusteollisuus RT:n Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035 – tiekartan päivitystä ja Green Building Council Finlandin Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmaa. Myös rakennusalan yritysten julkaistut tiekartat toimivat hyvinä esimerkkeinä ja suunnittelun apuna”, viittaa Minna #BuildingLifen verkkosivuilla julkaistuihin organisaatiokohtaisiin tiekarttoihin.

Jäsenemme Skanska ja Väylävirasto palkittiin vapaaehtoisista sitoumuksistaan

Kestävän kehityksen toimikunta, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Ympäristömerkintä Suomi palkitsivat vuoden 2024 parhaat kestävän kehityksen sitoumukset.

Palkittujen joukossa oli kaksi FIGBC:n jäsentä: Väylävirasto ja Skanska.

Väylävirasto on toteuttanut pitkäjänteisesti ja systemaattisesti päästöttömien työmaiden green dealin tavoitteita omilla työmaillaan laajasti eri puolilla Suomea. Tutustu sitoumukseen.

Skanska on osallistunut aktiivisesti Kiertotalouden green deal -mallin kehittämiseen. Yritys on tehnyt oman rakennustuotteiden ehjänä purkamista sekä tuotteiden uudelleenkäytön lisäämistä koskevan sitoumuksensa ensimmäisten joukossa ja on toiminut hyvänä esimerkkinä muille toimijoille. Tutustu sitoumukseen.

Onnea palkituille!

Kaupunkivihreän seminaarissa esiteltiin rakennetun ympäristön luontotyypit – lue tapahtumakooste

Kaupunkivihreän seminaarissa oli aiheena ympäristön luontotyypit ja niiden potentiaali maankäytön suunnittelussa, luontohyötyjen vaalimisessa ja ilmastonkestävässä rakentamisessa.

Lue tapahtumakoosteesta: 

Seminaarin järjestivät ARVO– ja BOOST-hankkeet.

Save the date: ARVO-hankkeen päätösseminaari on 19.11.2025.

Yhdyskuntasuunnittelu-lehti: Kaupunkisuunnittelun biodiversiteettikäänne 2020-luvulla

”Kaupunkisuunnittelun biodiversiteettikäänne haastaa perinteiset ihmiskeskeiset lähestymistavat, korostaen symbioottisemman luontosuhteen merkitystä kestävän kehityksen osana”, kirjoittavat Aalto-yliopiston Elisa Lähde, Merete Kemppainen, Olivia Mahlo ja Teemu Jama sekä FIGBC:n Ella Lahtinen

Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisen kaupunkisuunnittelun tämänhetkisiä käytäntöjä. Kyselyiden ja haastatteluiden kautta ilmenee, että luonnon monimuotoisuus on noussut keskeiseksi teemaksi kaupunkisuunnittelussa.

Jäsen! Liity jäsenfoorumeihin ja ole osa ammatillista verkostoa!

Tervetuloa jäsenfoorumeihimme! Green Building Council Finlandin jäsenfoorumit ovat kohtaamispaikka jäsenorganisaatioidemme kaikille työntekijöille. Valitse 1–4 foorumia, joiden aiheet kiinnostavat sinua. Olet tervetullut jäseneksi vaikka kaikkiin neljään jäsenfoorumiimme:

  • Talot: aiheita ovat rakennusmateriaalien valmistus, suunnittelu, uudis- ja korjausrakentaminen, käyttö ja ylläpito, omistaminen, sijoittaminen ja vihreä rahoitus.
  • Infrarakentaminen: aiheita ovat infrarakentaminen, uusiomaarakentaminen, omaisuuden hallinta ja ylläpito, sekä suunnittelu- ja hankintatehtävät.
  • Kaupunkikehitys: aiheita ovat aluekehittäminen, kaavoitus, tontinluovutus, hankekehitys, kaupunkisuunnittelu ja kaupunkien viherrakenteet.
  • Viestintä: aiheita ovat kiinteistö- ja rakennusalan kestävyysmurroksen vaikutukset viestintään sekä FIGBC-verkoston yhteinen viestintä murroksen edistämiseksi.

Liity jäsenfoorumeihin ja hyödynnä edut! Jokainen foorumi tarjoaa useita ajankohtaisia tapahtumia ja verkostoitumistilaisuuksia, joissa voit vaihtaa tietoa vastuullisuustyön parhaista käytännöistä. Lisäksi saat neljä kertaa vuodessa jäsenkirjeen, jonka sisältö on tarkoin räätälöity juuri sinun foorumisi aiheisiin. 

Tapahtumat

Jäsenfoorumeille järjestämämme tapahtumat:

  • 20.5. klo 13–15. Jäsenfoorumi: Mikä infran kestävää kehitystä hidastaa ja miten haasteet ratkaistaan? Tervetuloa Infrarakentaminen-jäsenfoorumin etätyöpajaan keskustelemaan onnistuneista projekteista tai kohtaamistasi kimuranteista haasteista. Alustuksena työpajasessioille kuullaan lyhyet case-esimerkit sekä tilaajalta että urakoitsijalta. Tilaisuus on suunnattu infrarakentaminen-foorumin jäsenille.
  • 4.6. klo 13–16. Jäsenfoorumi: Sääntelyn muutokset kohti kestävämpiä kaupunkeja. Keskitymme tässä jäsenfoorumin tapaamisessa erityisesti rakentamisen tuotesidonnaisten päästöjen vähentämisen sekä kaupunkiluonnon eli kaupunkien viherrakenteen vahvistamisen näkökulmiin. Kuulemme ajankohtaisen lainsäädäntökatsauksen sekä case-esimerkkejä kaupungeilta. Tilaisuus on suunnattu kaupunkikehitys-foorumin jäsenille.
  • 5.6. klo 14.30–15.30. Jäsenfoorumi: Ansaittu julkisuus kestävyystyölle. Jaakko Kilpeläisen Ansaittu julkisuus – kaikki olennainen mediaviestinnästä on Suomen laajin opaskirja mediahuomion eli ansaitun julkisuuden hankkimiseen. Tässä webinaarissa Jaakko jakaa oppejaan kira-alan kestävyystyön ansaitun julkisuuden hankkimiseen. Tilaisuus on suunnattu viestintä-foorumin jäsenille.

HUOMIO! Voit ilmoittautua jäsenfoorumeihin ilmoittautumalla tilaisuuteen! Foorumit ovat avoimia kaikille jäsenorganisaatioidemme työntekijöille

Muut meidän järjestämät tapahtumat:

  • 16.5. klo 9–16. Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaari 2025. Ohjelmassa Euroopan unionin säädöskehityksestä, vähähiilisen rakentamisen säätelystä Suomessa sekä mielenkiintoisia paneelikeskusteluita. Perehdymme lisäksi Aalto-yliopiston uusimpiin tutkimuksiin. Taukojen aikana esillä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman, eli KIRA­ilmaston hankkeita – näyttelyssä esitteillä vähähiilisyyttä vauhdittavia ratkaisuja! Järjestäjät: ympäristöministeriö, Aalto-yliopisto ja Green Building Council Finland.
  • 2.6. klo 13–16. Luonnon monimuotoisuuden KIRA-haasteen ratkaisut. Luonnon monimuotoisuuden KIRA-haasteen ovat tehneet  A-Kruunu, Lahden kaupunki ja VAV. Haasteen tekijät saivat kohteisiinsa yhteensä 23 ratkaisuesitystä, joista jatkoon valittiin 2.6. esiteltävät 9 ratkaisua. Järjestäjät: Green Building Council Finland ja KIRA-kasvuohjelma. Kumppanina on Nrep.
  • 15.8. klo 9–10. Tutustu Green Building Council Finlandiin ja World Green Building Weekiin! Kaikille avoin webinaari! 

Verkostomme järjestämät tapahtumat:

Kuulumisia kestävän rakentamisen verkostostamme

Kehitä kestävyysosaamistasi

Meidän järjestämät koulutukset:

Järjestämämme verkkokurssit ovat jäsenorganisaatioidemme työntekijöille maksuttomia. Muille hinta on 200 €/hlö (alv. 0 %).

Verkostomme järjestämät koulutukset:

  • Decarbonized construction training package. Kaikille avoin ja ilmainen verkkokoulutus vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta. Koulutus on englanninkielinen, ja se on suunnattu kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille koko Euroopan alueella. Julkaisija: ympäristöministeriö.
  • Kiertotalous osana vähähiilistä infrarakentamista. Verkkokoulutuksessa käsitellään infrarakentamisen hankintojen kiertotalouskriteerejä, päästölaskentaa, uusiomateriaalien käyttökohteita ja materiaalivalintoja, viranomaiskäytäntöjä sekä kelpoisuuden osoittamista. Järjestäjä: Tampereen yliopisto.

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Green Building Council Finlandin julkaisema kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus paljastaa: kestämättömyys ei kannata.

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun