Constin vuoden 2024 kestävyysraportin yhteydessä julkaistu Siirtymäsuunnitelma sisältää myös arvoketjun epäsuorat scope 3-päästövähennystavoitteet.
”Tavoitteena on, että oma toiminta on hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä ja että vuoteen 2050 arvoketjussa syntyvät päästöt ovat puolittuneet”, kertoo Vierula.

”Merkittävimmät päästövähennystavoitteet seuraavan viiden vuoden aikana pitävät sisällään ajoneuvokannan asteittaisen siirtymisen päästöttömiin energialähteisiin, työmailla kulutettavan energian päästöjen vähentämisen ja merkittävien materiaalien päästötietojen saamisen toimittajilta, uusien vähähiilisten materiaalien kartoittamisen, kiertotalouden edistämisen ja jätteiden tehokkaan kierrättämisen.”
Työn tukena alan ja organisaatioiden omat tiekartat
”Päästövähennystavoitteiden asetannassa taustatietona käytettiin muun muassa Rakennusteollisuus RT:n Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035 – tiekartan päivitystä ja Green Building Council Finlandin Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmaa. Myös rakennusalan yritysten julkaistut tiekartat toimivat hyvinä esimerkkeinä ja suunnittelun apuna”, viittaa Minna #BuildingLifen verkkosivuilla julkaistuihin organisaatiokohtaisiin tiekarttoihin.
Eri osapuolien sitoutuminen on tärkeää – se vie aikaa, mutta kannattaa

”Tiekarttatyö oli mielenkiintoista vaikkakin haasteellista. Se vei Constissa aikaa, mutta positiivista oli kaikkien osallistujien sitoutuminen tärkeän asian ääreen.”
Constissa tiekarttaa valmisteltiin Vierulan toimesta ympäristöryhmässä ja se viimeisteltiin ylimmän johdon kanssa. Suunnittelussa tukeuduttiin myös oletuksiin, koska vuosiin 2035 ja 2050 on vielä pitkä matka ja päästöjen vähentäminen edellyttää samanaikaisesti usean arvoketjussa toimivan yrityksen panosta.
”Tärkeää kuitenkin on, että Consti on mukana päästövähennystalkoissa ja tarkentaa tavoitteitaan, kun uutta tietoa saadaan ja ala kehittyy.”
#Buildinglife-tiekarttatyöpajat antoivat taustatukea Siirtymäsuunnitelman tekemiseen. ”On hyvä muistaa, että varsinainen työ alkaa vasta suunnitelman jälkeen ja tavoitteiden toimeenpano tarvitsee erilaisia suunnitelmia, resursseja sekä toteutuksen seurantaa, jotta tavoitteissa pysytään”, Vierula muistuttaa.
”Johdon sitoutuminen päästövähennyksiin ja aktiivinen osallistuminen suunnittelutyöhön on erityisen tärkeää. Mukaan on hyvä ottaa myös ammattilaisia hankinnasta ja työmaatoiminnoista. Lisäksi asiakkaiden näkemykset Constin ilmastotyöstä ja palveluista ovat erittäin merkityksellisiä. Yhdessä voimme rakentaa päästöttömämpää yhteiskuntaa.”
Liittykää #BuildingLife -kannattajaksi!
Kiinteistö- ja rakennusalalla vähähiilisyys ja kiertotalous ovat menestyksen tekijöitä. Suunnitelmallinen päästöjen vähentäminen ja kiertotalouden lisääminen alkavat olla jo monen kilpailutuksenkin ehtona.
Mutta mistä ja miten päästöjä kannattaa lähteä vähentämään? Tarjoamme tähän käytännön ratkaisuja: työkaluja sekä vertaisoppimista alan johtavien konsulttien ohjauksessa.
#BuildingLife -kannattajuus ei maksa organisaatiollenne mitään, vain lupauksen laatia oma tiekarttanne vähähiilisyyteen. Samalla näytte osana mittavaa kannattajien joukkoa, jonka yhteinen tavoite on hiilineutraali rakennettu ympäristö 2035.
- #BuildingLife -kannattajille järjestetään tiekarttatyöpajoja, joissa opitaan yhdessä muiden osallistujien kanssa, alan johtavien konsulttien ohjaamana.
- Työpajasarjan hinta on 2900e, FIGBC:n jäsenille työpajat ovat maksuttomia!
- Viitekehyksenä organisaationne tiekartan laatimiseen toimii FIGBC:n julkaisema #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma.
- Tiekartan valmistumisen jälkeen ne on mahdollista julkaista kanssamme inspiraatioksi ja esimerkiksi muille alalla – ja luoda samalla tiekarttojen työstämisestä alan uusi normaali.
- #BuildingLife -projektissa FIGBC tuottaa lisäksi analyysia päästövähennyksistä ja laatii sen pohjalta suosituksia niin yksityiselle kuin julkisellekin sektorille.