8.12.2023

Haluatteko johtaa vai tulla johdetuiksi?

Hiljattain julkaistut Emissions Gap Report ja UN Global Stocktake eivät maalaa meille mielekästä tulevaisuuskuvaa. Meidän visionamme on maapallon kantokyvyn rajoissa menestyvä kiinteistö- ja rakennusala. Näyttöjä kyllä löytyy, toimialalla on tähän osaamista. Nyt on kyse siitä, haluammeko johtaa vai tulla johdetuiksi.

Yli 320 jäsenen vahvuiseksi kasvanut Green Building Council Finland haastaa toimialaa ottamaan johtajuuden ilmastonmuutoksen ratkaisijana. Järjestöä johtamaan on rekrytoitu alan kovia nimiä ja jatkossa järjestön työ painottuu kaksoiskriisin keskeisimpiin ratkaisuihin. ”Toimialan on täysin mahdollista menestyä maapallon kantokyvyn rajoissa. Näyttöjä on. Mutta tällä hetkellä kestävyysmurrosta johtavat muut tahot, toimialan itsensä sijaan.”

Hiljattain julkaistut Emissions Gap Report ja UN Global Stocktake eivät maalaa meille mielekästä tulevaisuuskuvaa. Pysyäksemme Pariisin sopimuksen 1,5 °C:n polulla, vuodelle 2030 ennustettujen kasvihuonekaasupäästöjen olisi laskettava 42 prosenttia.

”Meidän visionamme on maapallon kantokyvyn rajoissa menestyvä kiinteistö- ja rakennusala. Näyttöjä kyllä löytyy, toimialalla on tähän osaamista”, toteaa Antti Ruuska, Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja. Kiinteistö- ja rakennusalalle on pedattu ratkaisijan roolia aikamme kestävyyshaasteiden suhteen. Jos emme tätä roolia lunasta, voi sankarin viitan sijaan tarjolla ollakin pahiksen rooli”, pohtii Ruuska.

”Nyt on kyse siitä, haluammeko johtaa vai tulla johdetuiksi? Alalle vyöryy lainsäädäntöä, monimutkaistakin velvoitetta. Kestävyysmurrosta johtavat konsulttijätit tulkitessaan meille kestävyysraportointidirektiivin olennaisuuksia. Tällä hetkellä toimimme reaktiivisesti, sen sijaan että ratkoisimme olennaisia kestävyyshaasteita oma-aloitteisesti.”

Kaksoiskriisi ratkaistaan energiamurroksella ja kiertotaloudella

Arvioiden1 mukaan siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin voi kattaa yli puolet maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä, loput päästöt syntyvät erilaisten hyödykkeiden tuotannosta. Energiamurroksen ja kiertotalouden edistäminen ovat siis avaimia luonnon ja ilmaston kaksoiskriisin ratkaisuun.

”Merkittävää on, että rakennetun ympäristön rooli on todella huomioitu ja mainitaan myös merkittävissä globaaleissa raporteissa. Jokainen näistä raporteista korostaa myös yhteistyön merkitystä. Green Building Council Finlandin uutta strategiaa on työstetty yhdessä jäsenistön kanssa viidessä eri työpajassa, sitä on kommentoinut yli 150 ihmistä. Yhdessä on todettu, että aivan mainiosti tämä toimiala pystyy menestymään maapallon kantokyvyn rajoissa.”

Lisätietoja:
Antti Ruuska
Toimitusjohtaja, CEO
antti.ruuska(at)figbc.fi
+358 40 176 3142

  1. Ellen MacArthur Foundation, Completing the picture: How the circular economy tackles climate change (2019)
  2. Emissions Gap Report 2023 | UNEP – UN Environment Programme (2023)
  3. Technical dialogue of the first global stocktake. Synthesis report by the co-facilitators on the technical dialogue (2023)

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun