Rakennusten väliaikaiskäyttö

Vinkkilista rakennusten väliaikaiskäyttöön. Rakennuksen väliaikaiskäyttö voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun se on tyhjillään tai se odottaa saneerausta tai purkua. Väliaikaiskäyttö voi luoda uusia mahdollisuuksia pysyväiskäytön väliaikoina. Julkaisu tuotettiin yhteistyössä Kiertotalous-Suomen (KiSu) ja FIGBC:n kanssa järjestetyssä Rakentamisen Ratkaisurallissa keväällä 2023.

Julkaisija(t): Kiertotalous-Suomi ja Green Building Council Finland ry

Julkaisuvuosi: 2023

Kategoriat: Kiertotalous, Kiinteistöt

Lataa julkaisu

Lisää julkaisuja

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Ideakortti: Näin maksimoidaan kiinteistön kierrätysaste

Ohjeessa on koottuna vinkkejä kiinteistön eri toimijoille, mistä lähteä liikkeelle kierrätyksen parantamisessa. Sitä voi käyttää esimerkiksi keskustelun pohjana yhteistyön kehittämiseksi.

Ideakortti: Näin suunnittelet kiertotalousrakennuksen

Kiertotaloudessa pyritään säilyttämään materiaalit käytössä mahdollisimman pitkään, kunnes ne lopulta ohjataan kierrätykseen. Oikealla suunnittelulla mahdollistetaan rakennuksen pitkä elinkaari.

Ideakortti: Näin otat kiertotalouden mukaan aluesuunnitteluun

Kiertotaloutta voidaan edistää aluesuunnittelussa monin tavoin. Aluesuunnittelun muotoja on monenlaisia kuten muun muassa eri kaavat, tontinluovutussopimukset, erilaiset muut kunnan ja maanomistajan sekä rakentajan väliset sopimukset että muut maankäytön suunnitelmat.

Ideakortti: Näin maksimoidaan rakennustyömaan kierrätysaste

Tähän ideakortistoon on koottu vinkkejä rakennuttajille, rakennusyrityksille ja ympäristöhuoltoyrityksille rakennustyömaiden kierrätysasteen nostamiseksi.

Ideakortti: kiertotalous työtilojen suunnittelussa ja konseptoinnissa

Hiilineutraalia rakennettua ympäristöä tavoiteltaessa on tärkeää huomioida kestävät ratkaisut myös tilasuunnittelussa. Työympäristöjä suunniteltaessa kiertotalous täytyy ottaa mukaan suunnitteluun heti alusta alkaen.

Työkaluja KIRA-alan hiilineutraaliuteen ja kiertotalouteen – kooste FIGBC -verkoston työstä 2021

Työkaluja KIRA-alan hiilineutraaliuteen ja kiertotalouteen – kooste FIGBC -verkoston työstä 2021 referoi vuoden aikana tehdyn yhteistyön tulokset yksiin kansiin.

Rakentamisen kiertotalouden sanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden sanakirjan tavoitteena on yhdenmukaistaa termejä ja siten edistää niiden vakiintumista toimialalla.

Osittainen purkaminen

Kiertotalous-Suomen (KiSu) ja FIGBC:n toimittama vinkkilista rakennusten osittaiseen purkamiseen.

Rakennusten väliaikaiskäyttö

Kiertotalous-Suomen (KiSu) ja FIGBC:n toimittama vinkkilista rakennusten väliaikaiskäyttöön.

Ideakortti: Tarkistuslista uutta toimitilaa etsiville ja tarjoaville

Tämä tarkistuslista ohjaa energiatehokkaan, muuntojoustavan moni- ja yhteiskäyttöisen toimitilan hankintaan.

Tapahtumia

15.3.

Kiertotalouden green deal kiinteistö- ja rakennusalalla

Kiertotalouden green deal vauhdittaa siirtymistä kiertotalouden mukaiseen toimintaan.Tätä vapaaehtoista sitoumusta on ollut mukana valmistelemassa laaja joukko yritysten edustajia. Green Building Council Finlandista työryhmään ovat osallistuneet kestävän kehityksen asiantuntijat Ella Lahtinen ja Elina Samila. Tässä kaikille avoimessa, maksuttomassa webinaarissa Lahtinen ja Samila käyvät läpi kiertotalouden green dealia juuri kiinteistö- ja rakennusalan näkökulmasta.

Siirry takaisin sivun alkuun