13.12.2021

Tavoitteena energiapositiivinen asuinalue

Making-City osa EU:n Horizon 2020-ohjelmaa. Hankkeessa tehdään pilotointia ja kehitystyötä kahdessa kaupungissa; Hollannin Groningenissa sekä Suomen Oulussa. Lisäksi mukana on kuusi seuraajakaupunkia muista EU-maista.   Green Building Council Finland järjesti torstaina 2.12.2021 webinaarin Rakennuksien roolista hiilineutraalissa energiaverkossa. Tapahtumassa kuultiin ajankohtaista tietoa ja keskustelua energiapositiivisten alueiden konseptoinnista Oulun Kaukovainion alueella.  Oulun toteutuksessa pilotoidaan innovatiiviseen energiaratkaisuun perustuva rakennuskokonaisuus   […]

Making-City osa EU:n Horizon 2020-ohjelmaa. Hankkeessa tehdään pilotointia ja kehitystyötä kahdessa kaupungissa; Hollannin Groningenissa sekä Suomen Oulussa. Lisäksi mukana on kuusi seuraajakaupunkia muista EU-maista.  

Green Building Council Finland järjesti torstaina 2.12.2021 webinaarin Rakennuksien roolista hiilineutraalissa energiaverkossa. Tapahtumassa kuultiin ajankohtaista tietoa ja keskustelua energiapositiivisten alueiden konseptoinnista Oulun Kaukovainion alueella. 

Oulun toteutuksessa pilotoidaan innovatiiviseen energiaratkaisuun perustuva rakennuskokonaisuus  

Oulussa, Kaukovainion alueella on testattu erilaisia energiatehokkuusratkaisuja sekä näiden ratkaisujen kytkemistä alueen energiaverkkoon. Hankkeen tavoitteena on PED (Positive Energy District) eli energiapositiivinen alue. Kaukovainiolla tähän on pyritty nimenomaan lämmön osalta. Alueella pilotoidaan vähähiilisiä energiateknologioita sekä pyritään löytämään energiaomavaraisuuteen ja jopa energiapositiivisuuteen auttavia ratkaisuja. Erilaisten kokeiltavien tekniikoiden lisäksi hankkeessa laaditaan energiatiekartta vuoteen 2050, politiikkasuosituksia sekä arvioidaan ratkaisujen toistettavuutta ja edistämistä.  

Hyödynnetään hukkalämpö, hybridienergiaratkaisut ja kysyntäjousto 

Webinaarissa kuultiin eri osapuolilta kokemuksia ja tuloksia kokeilujen pohjalta. Oulun energia esitteli omaa hiilineutraaliustavoitettaan ja rakennusten ja kiinteistöjen roolia tavoitteen saavuttamisessa. Energiayhtiön kannalta kaukolämpö kytkee kiinteistöt kiinteäksi osaksi tuotantoa ja täten mahdollistaa näihin kohdistuvia toimia. Making City -hankkeessa on tunnistettu erilaisia potentiaaleja, miten rakennuksia voidaan hiilineutraaliuteen pyrittäessä hyödyntää. 

Potentiaaleiksi tunnistettiin erilaiset hybridienergiaratkaisut, kysyntäjousto sekä hukka- ja ylijäämälämpöjen ja kylmälaitteiden lämmön hyödyntäminen. Lisäksi energianhallinnan digitalisointi sekä energianeuvonta ja katselmukset nähtiin mahdollisiksi toimiksi. Nämä kaikki vaativat laajaa yhteistyötä ja tahtotilaa toimijoiden kesken, niin kaavoituksessa kuin rakennusten omistajienkin kanssa. Energiavirtojen tarkoituksenmukainen ohjaus edellyttää myös modernia talotekniikkaa.   

Oulun kaupungin esittelyssä kuultiin tarkemmin Kaukovainion alueella toteutetuista ratkaisuista ja kokemuksista. Alueen keskeisen kaupan kylmälaitteiden ylijäämälämpöä syötetään kaukolämpöverkkoon ja lämpöä voidaan kesänaikana varastoida porakaivoihin. Alueen rakennuksiin on integroitu laadukasta talotekniikkaa, kuten eri energiaratkaisuja yhdisteleviä poistoilmalämpöpumppuja. Lisäksi mm. jäteveden lämmöntalteenottoa pilotoidaan. Myös alueen koulurakennus on otettu mukaan tarkasteluun.  

Tulokset ovat kannustavia 

Hankkeen edetessä tulokset ovat olleet varsin kannustavia. Tekniikat toimivat ja ennalta-arvioidut arvot on pääosin saavutettu. Kuitenkin erilaisten rakennusten kohdalla räätälöintiin tulee varautua ja laitteiden oikeanlaiset säädöt on tunnistettu merkittäväksi tekijäksi lopputuloksen kannalta. Koska laitteiden takaisinmaksuajat ovat varsin pitkiä, tarvitaan suunnittelussa kärsivällisyyttä ja kokonaisuutta tarkasteltaessa lisäkustannuksia ei pitkällä aikavälillä synny.  

Webinaarissa kuultiin myös case-esittelyjä Arinalta ja Oulun kaupungin vuokrataloyhtiöltä Sivakalta. Arinalta kerrottiin energiatehokkuustyön kehityksestä yhtiön sisällä sekä esiteltiin S-market Kaukovainion energiaratkaisuja alueella sekä muita Arinan kohteita. Sivakka taas kertoi omasta kestävyysstrategiastaan ja esitteli Kaukovainion kohteitaan, joissa energiatehokkuutta oli pystytty parantamaan erilaisilla energiaratkaisulla merkittävästi.  

Rakennusvalvonnan rooli energiatehokkuuden edistämisessä  

Tilaisuuden lopuksi Oulun rakennusvalvonnasta avattiin rakennusvalvonnan roolia muutoksen edistäjänä rakennuskannan energiatehokkuuden osalta. Rakennusvalvonnassa Oulussa on tehty pitkäjänteisesti työtä energiatehokkuuden parantamiseksi. Huomiota on Oulun ominaispiirteiden vuoksi kiinnitetty mm. pientalorakentamiseen. Rakennusvalvonta on vaikuttanut tehtyihin ratkaisuihin tarjoamalla ennakko-ohjausta hankkeisiin ja ollut mukana suurten hankkeiden aloituskokouksissa niin yleisellä kuin hanketasoillakin. Esiin nostettiin myös uusi Kaavoitus- ja rakentamislaki, joka tulee kiristämään nykyisiä vaatimuksia rakennuksille ilmastonmuutokseen varautumisessa.   

Rakennusvalvonnan kannalta liian monimutkaiset energiaratkaisut nähtiin myös vaarana, jos tarvittavaa ylläpitoa ja huoltoa ei pystytä järjestämään. Tärkeää on tarpeeksi aikainen energiaratkaisuiden konseptointi hankkeissa. Energiatehokkuus ja -tuotanto olisi monissa tarkasteluissa hyvä erottaa selkeästi toisistaan ja rakennukset tulisi lähtökohtaisesti suunnitella energiapiheiksi ja -tehokkaiksi, jonka jälkeen voidaan keskittyä tuomaan niihin kestävästi tuotettua energiaa.  

Kaukovainion kehittäjät 

Oulun kaupunki ja Kaukovainio ovat mukana kansainvälisessä EU-hankkeessa pilottikohteena. Making-City-hankkeen tavoitteena on edistää kaupunkien vähähiilisyystavoiteita. Oulun kaupungin lisäksi Kaukovainion kehittämisessä ovat mukana myös Arinan Kiinteistöt Oy, Jetitek Oy, Oulun Energia Oy, Oulu Sivakka Oy, Oulun yliopisto, VTT ja YIT Suomi Oy. Lue lisää Kaukovainion verkkosivuilta. 

Making-City 

Making-City-hankkeen Oulun toteutuksessa pilotoidaan innovatiiviseen energiaratkaisuun perustuva rakennuskokonaisuus. Tavoitteena on tuottaa ja hyödyntää hukkalämpöä siten, että rakennuskokonaisuus on vuositasolla lähes energiaomavarainen. Lisäksi hankkeessa kehitetään koko kaupungin pitkän tähtäimen energiasuunnittelua ja luodaan uusia innovatiivisten energiatehokkaiden ratkaisujen liiketoimintamalleja. Voit lukea lisää kansainvälisestä osuudesta Making-City-hankkeen sivuilta

Muita julkaisuja ja oppaita

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun