15.11.2024

Green Building Council Finland uutiskirje marraskuu 2024

Uutiskirjeestämme saat ajankohtaista tietoa kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymään liittyvistä uutisista ja tapahtumista.

Liity Green Building Council Finlandin uutiskirjeen tilaajaksi ja pysy ajan tasalla kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyssiirtymän uusimmista uutisista ja tapahtumista!

Lämpimästi tervetuloa mukaan uudet jäsenet

Kestävästi rakennetun ympäristön verkostomme on laajentunut kuudella organisaatiolla:   

Lämpimästi tervetuloa mukaan osallistumaan, vaikuttamaan ja kehittämään kestävyysosaamista – koulutuksemme ja tapahtumamme ovat avoimia jäseniemme koko henkilöstölle.

YK:n COP29-ilmastokokous on käynnistynyt Azerbaidžanin Bakussa

Kokouksessa on tarkoitus muun muassa päättää uudesta, yhteisestä ilmastorahoitustavoitteesta. Lisäksi kokouksessa jatketaan globaalin sopeutumistavoitteen indikaattorityötä.

Green Building Councilien verkosto, World Green Building Councilin johdolla kannustaa valtioita käymään toimeen, sillä nykyisellään emme tule saavuttamaan 1,5 asteen hiilibudjettia.

WorldGBC kannustaa valtioita mm. kiristämään kansallisesti määriteltyjen panosten (NDC) kunnianhimoa ja liittymään mukaan Buildings Breakthrough -sitoumukseen. Tutustu #BeBoldOnBuildings -kampanjaan.

FIGBC:n hallituksen jäsen, professori Matti Kuittinen on yhdessä kollegoidensa kanssa laatinut vetoomuksen, jolla kannustetaan päättäjien ja tutkijoiden entistä tiiviimpään yhteistyöhön. He myös kutsuvat tutkijoita ympäri maailman allekirjoittamaan vetoomuksen.

Yhteiskuntasuhdepäällikkömme Liina Länsiluoto kertoo ennakkotietona 26.11. julkaistavasta KIRA-alan kestävyyden kuntotarkastuksesta, että täällä Suomessakin ala kuluttaa hiilibudjettia yli äyräiden. Että mitä ihmettä ”joku” voisi tehdä? 

Kestävä kotikunta rakentuu käytännön teoilla

Kokosimme yhteen käytännön keinoja ja esimerkkejä ilmasto- ja luontoviisaan kotikunnan rakentamiseen.

  • Suosi vähähiilistä rakentamista
  • Mahdollista vähähiilinen ja energiatehokas asuminen
  • Edistä rakentamisen kiertotaloutta
  • Lisää viherrakentamista ja luonnon monimuotoisuutta
  • Vähennä liikenteen päästöjä
  • Huomioi kestävyyskriteerit hankinnoissa

Hiilitiekartta sisältää konkreettisia keinoja vähentää päästöjä ja tehostaa liiketoimintaa

Sikan, Aren ja Hoasin vastuullisuuspäälliköt osallistuivat lokakuussa tiekarttatyöpajaan, jonka tuotoksena yritykset julkaisevat vuonna 2025 hiilitiekarttansa. Maksuton työpaja tarjosi #BuildingLife-kannattajaksi ryhtyneille yrityksille mahdollisuuden oppia muiden yritysten parhaista käytänteistä sekä saada oivalluksia siitä, miten priorisoida ja aikatauluttaa kestävän kehityksen työtään.

Seuraava tiekarttatyöpaja starttaa 20.3.2025, joten nyt on juuri oikea aika liittyä mukaan #BuildingLife -kannattajaksi ja varmistaa oma paikka työpajassa. Liity mukaan helposti, täytä tämä lomake!

MUUAN ja Aura Rakennus julkaisivat hiilitiekarttansa

Suunnittelutoimisto MUUAN ja rakennuskonserni Aura Rakennus julkaisivat lokakuussa 2024 hiilitiekarttansa, johon he ovat kuvanneet tavoitteensa ja toimenpiteensä ilmasto- ja ympäristövaikutustensa vähentämiseen.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsaus 

Kaupunkien viherrakenteen merkitys biodiversiteetin tukemisessa ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa tunnistetaan, mutta samaan aikaan kaupunkivihreän määrä vähenee ja pirstaloituu. Miksi?

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille.

ARVO-hankkeen kysely- ja haastattelutulosten perusteella:

  1. Viherrakenteen ja luonnon monimuotoisuuden huomioiminen ei ole kaupunkisuunnittelussa riittävän korkealla prioriteetilla tai samassa arvossa kuin muut suunnittelunäkökulmat.
  2. Viherrakenteen suunnitteluun tarvittaisiin myös numeerisia tavoitteita, jotka voisivat ohjata viherrakenteen suunnittelua entistä tarkemmin ja läpinäkyvämmin.
  3. Kaupunkisuunnittelijat kaipaavat selkeämpää ohjausta suunnitteluun – poliittisten päätösten ja kaupunkistrategioiden ristiriitaisuudet koettiin suurina suunnittelua vaikeuttavina haasteina.
  4. Lisää ymmärrystä viherrakenteesta kaivataan koko kaupunkiympäristön toimialalle. Luonnon huomioiminen ei saa olla kiinni yksittäisestä asiantuntijasta tai ammattiryhmästä – osaamista on oltava myös muilla suunnittelijoilla.

Uunituoreessa julkaisussamme on mukana myös katsaus ARVO-hankkeen hankekaupunkien viherrakenteen suunnittelun ohjaukseen, eli kuinka Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat linjanneet viheralueiden ja maankäytön suunnittelua.

Pöpeliköt kunniaan

Pohjoismaissa on tehty pitkäjänteisesti töitä kaupunkiviherrakenteen kehittämiseksi monimuotoisemmaksi ja monitoiminnallisemmaksi. Tulokset näkyvät toteutetuissa projekteissa. ARVO-hankkeen hankekumppaneista Aalto-yliopiston, Espoon ja Vantaan kaupungin ja Green Building Council Finlandin sekä liitännäiskaupungeista Porvoon edustajat matkasivat syyskuussa maata pitkin perehtymään kaupunkisuunnittelun ratkaisuihin Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. Matkanvetäjänä toimi hanketta koordinoiva Helsingin kaupungin väki.

Hae meille kestävän kehityksen asiantuntijaksi

Etsimme meille töihin kestävän kehityksen asiantuntijaa tukemaan jäseniämme ja koko toimialaa kestävyystavoitteiden saavuttamisessa.

WorldGBC julkaisi EPBD Support Hubin

World Green Building Council on julkaissut tukikeskuksen päivitetyn Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanon tueksi. Tukikeskuksen sivuilta löytyy mm. case-esimerkkejä Ruotsista, Tanskasta, Alankomaista sekä Flanderin, Lontoon ja Pariisin alueilta.

Kiinteistö- ja rakennusalan innovaatioiden skaalautuminen Euroopan alueella 

NEBULA-hankkeen webinaarisarjan viidennessä jaksossa neljä tutkimus- ja opetushanketta jakoivat kokemuksiaan sekä keskustelivat siitä, miten ne sisällyttävät New European Bauhausin arvot ja toimintaperiaatteet toiminnassaan. Mukana olivat BAUHAUS4EU European University Alliance, NEBINARs, UREHERIT, Cultuur&Campus Putselaan  ja Dowel innovation. NEBULA-hankken tavoitteena on kiihdyttää kiinteistö- ja rakennusalan innovaatioiden skaalautumista Euroopan alueella.

Tapahtumat

Meidän järjestämät tapahtumat:

  • 26.11. klo 13–14.30. FIGBC:n syyskokous 2024. Tilaisuus on avoin ja vapaaehtoinen kaikille jäsenillemme. Hybridi.
  • 26.11. klo 14.30–17.30. FIGBC jäsentilaisuus: Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus. Kuntotarkastuksessa on kaiveltu dataa tavoitteiden ja kiinteistö- ja rakennusalan nykytilan väliltä: onko nykyisillä toimenpiteillä mahdollisuus saavuttaa 1,5 asteen hiilibudjettia, käyttää luonnonvarojen kestävällä tavalla tai turvata luonnon monimuotoisuutta. Iltapäivän aikana kuulemme myös napakoita kommenttipuheenvuoroja alan muilta järjestöiltä sekä konkreettisia esimerkkejä kestävämmistä toimintatavoista. Tapahtuma järjestetään Siltasaari 10 POOL Lounge -tiloissa, osoitteessa Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki.
  • 9.12. klo 13–14. Ilmastoselvityksen laskentaohjeen luonnoksen esittely. Ympäristöministeriön asetus rakennusten ilmastoselvityksestä ja rakennustuoteluettelosta on tarkoitus astua voimaan vuoden 2026 alusta, jolloin useiden uudisrakennusten tulisi täyttää hiilijalanjäljen raja-arvot ennen käyttöönottoa. Asetuksen lisäksi ilmastoselvityksen tekemistä ohjaa erillinen laskentaohje, joka perustuu asetukseen ja sen perustelumuistioon. Webinaarissa pääset vaikuttamaan laskentaohjeen sisällön viimeistelyyn. Webinaarin jälkeen on myös mahdollista antaa kirjallista palautetta laskentaohjeen sisällöstä.
  • 10.12. klo 10–11. Rakentamislaki & kestävä rakentaminen. Rakentamislain keskeiset muutokset, erityisteemana kestävä rakentaminen Tampereen alueella. Paneelin moderaattorina Green Building Council Finland. Järjestäjä: ympäristöministeriö.
  • #BuildingLife ja Kiertotalouden green deal -työpajat 2025! Tutustu #BuildingLife -kannattajuuteen tai perehdy kuinka sitoutua Kiertotalouden green dealiin. Varaa paikkasi heti.

Verkostomme järjestämät tapahtumat:

Kehitä kiinteistö- ja rakennusalan osaamistasi 

Meidän järjestämät koulutukset:

Järjestämämme verkkokurssit ovat jäsenorganisaatioidemme työntekijöille maksuttomia. Muille hinta on 200 €/hlö (alv. 0 %).

Verkostomme järjestämät koulutukset:

  • Decarbonized construction training package. Kaikille avoin ja ilmainen verkkokoulutus vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta. Koulutus on englanninkielinen, ja se on suunnattu kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille koko Euroopan alueella. Julkaisija: Ympäristöministeriö.
  • Koulutussarja: Työkaluja kokeilevaan kaupunkikehittämiseen. Koulutussarja tarjoaa käytännönläheisiä näkökulmia ja työkaluja innovatiivisten hankintojen kehittämiseen. Sarja on suunnattu kaikille, jotka haluavat kehittää ketterämpiä hankintakäytäntöjä ja kokeilla uusia lähestymistapoja kaupunkikehittämiseen erityisesti liittyen viher- ja ympäristörakentamiseen. Kouluttaja: Forum Virium Helsinki.

Kuulumisia kestävän rakentamisen verkostostamme

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun