29.9.2021

Mistä kiertotalous- ja vähähiilisyyskoulutusta kiinteistö- ja rakennusalalle?

Green Building Council järjesti 21.9.2021 tietoiskun kestävän KIRA-alan täydennyskoulutusmahdollisuuksista. Tapahtuman aluksi Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen muistutti käynnissä olevasta Green Building Week -teemaviikosta, jonka teemana on vuonna 2021 Ilmastonmuutokseen sopeutuminen.  Weekillä on julkaistu Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, jossa suositellaan kaikkia alan toimijoita kehittämään oman organisaation osaamista aiheeseen liittyen hiilineutraaliuden mahdollistamiseksi.  Vain omat päästöt […]

Green Building Council järjesti 21.9.2021 tietoiskun kestävän KIRA-alan täydennyskoulutusmahdollisuuksista. Tapahtuman aluksi Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen muistutti käynnissä olevasta Green Building Week -teemaviikosta, jonka teemana on vuonna 2021 Ilmastonmuutokseen sopeutuminen.  Weekillä on julkaistu Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma, jossa suositellaan kaikkia alan toimijoita kehittämään oman organisaation osaamista aiheeseen liittyen hiilineutraaliuden mahdollistamiseksi.  Vain omat päästöt selvittämällä ja niiden vähentämistä priorisoimalla voidaan aidosti vähentää rakennetun ympäristön päästöjä yhteisesti.

Katso tietoiskun tallenne Vimeosta.

Täydennyskoulutuksia on laajasti tarjolla

Alalla olevia täydennyskoulutusmahdollisuuksia on laajasti tarjolla.  Vaihtoehtoja löytyy oman tahtiin suoritettavista verkkokursseista laajoihin kokonaisuuksiin ja räätälöityihin palveluihin. Tapahtumassa esiteltiin läpileikkaus mahdollisuuksista ja käytiin keskustelua koulutustarpeista tulevaisuudessa.

Vähähiilisen rakentamisen verkkokurssi

Aalto-yliopiston kaikille avoin ja maksuton Vähähiilisen rakentamisen verkkokurssi lanseerattiin tapahtumassa. Kokonaisuudesta alusti Matti Kuittinen Aalto-yliopistolta sekä vieraileva luennoitsija Tytti Bruce-Hyrkäs Granlundilta. Rakennettu ympäristö on suuri resurssien ja energian käyttökohde. Rakennettu ympäristö voisi kuitenkin tukea Suomen valtion hiilineutraalius- tai hiilipositiivisuustavoitteita.

Verkkokurssin on tarkoitus nojata globaaliin vähähiilisen rakentamisen tutkimukseen ja koulutukseen liittyvään trendiin ja tarjota suomenkieliselle yleisölle helposti lähestyttävää materiaalia, johon perehtyminen ei vaatisi ilmoittautumista kursseille tai tutkintokokonaisuuksiin.

Materiaali on saatavilla Aalto-yliopiston verkkosivuilla ja koostuu 15 lyhyestä luennosta. Luennot käsittelevät aiheita kutenkin elinkaariajattelu, materiaalitehokkuus, hiilikädenjälki ja energiatehokkuus. Viimeiset kaksi luentoa antavat vinkkejä käytännön hankkeisiin tarjoamalla esimerkkejä ja vinkkejä suunnittelunohjaukseen.

Materiaali toimii hyvin itsenäiseen opiskeluun, työryhmien koulutusaineistona tai kurssimateriaalina erilaisissa oppilaitoksissa. Kyseessä on kompakti johdanto aiheeseen, jonka avulla syventää omaa osaamistaan vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Luennoitsijoina kurssilla toimivat Aalto-yliopiston Matti Kuittinen, Granlund Oy:n Tytti Bruce-Hyrkäs ja Tallinnan teknillisen yliopiston Kimmo Lylykangas.

RTS-ympäristöluokitus ja vähähiilisen rakentamisen asiantuntija

Jaana Matilainen Rakennustiedosta kertoi kuluvan syksyn koulutuskokonaisuuksista. Rakennustieto kouluttaa RTS-ympäristöluokituksesta laajasti. Syksyllä on mahdollisuus osallistua ilmaiseen online-seminaariin, jossa näkökulmana on asuntorakentamisen ympäristöystävällisyydessä. Seminaarissa on puhujia esimerkiksi Rakennusteollisuus RT:stä ja WWF:ltä sekä Skanskalta ja Swecolta.

Rakennustieto on ollut myös mukana järjestämässä Vähähiilisen rakentamisen asiantuntija –tutkintokokonaisuutta JAMKin kanssa. Kyseessä on ylempi ammattikorkeakoulututkinto, jonka opiskelijat erikoistuvat ympäristöystävälliseen rakentamiseen. Rakennustieto vastaa yhdestä koulutuskokonaisuuden moduuleista.

Vastuullisuudella kilpailuetua -seminaarisarja sekä EMBA

Rakennustieto ja Kiinko järjestävät yhdessä Vastuullisuudella kilpailuetua -seminaarisarjan. Seminaarisarja käsittelee ympäristöystävällisyyden lisäksi muita vastuullisuuden osa-alueita. Ensimmäisen seminaarin aiheena on EU:ssa kehitteillä oleva taksonomia. Kiinkon koulutustarjonnasta alusti Anu Karvonen.

Kiinko järjestää myös muita rakennetun ympäristön koulutuskokonaisuuksia. Pidemmät kokonaisuudet sisältävät jopa EMBA-kokonaisuuden. Tämän lisäksi Kiinko järjestää muutamasta päivästä viikkoon kestäviä kurssikokonaisuuksia, seminaareja, ajankohtaispäiviä ja verkkokursseja.

Rakennusalan kiertotalous

Meri Hietala Ratekosta kertoi tapahtumassa RAKI-verkkokoulutuksesta, joka käsittelee rakennusalan kiertotaloutta.Verkkokoulutus on Sitran rahoittama pilotti, jonka tavoitteena on opastaa, miten kiertotaloutta hyödyntämällä saavutetaan hiilineutraalius. Koulutus soveltuu sekä opiskelijoille että alan ammattilaiselle. Koulutuksesta saa vastauksia siihen, miten kiertotaloutta voidaan mitata ja hyödyntää erityisesti talonrakennushankkeissa. Koulutus on tarkoitus julkaista maaliskuussa 2022 ja tällä hetkellä toivotaan löytävän pilotoijia testaamaan koulutuskokonaisuutta sekä osallistumaan materiaalin tuotantoon.

Tulevaisuuden purkutyöosaaja

Riikka Kinnunen Kierivä Oy:stä esitteli Tulevaisuuden purkutyöosaaja -koulutuspaketista. Koulutusta järjestää Forssan ammatti-instituutti, Kierivä Oy, Ytekki ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä. Koulutuksella pyritään vastaamaan osaamis- ja tekijäpulaan, joka on ilmeinen rakentamisen ammattiosaajakunnassa. Työntekijöiden perusosaamista kentällä lisätään tarjoamalla laajempaa sisältöä osana ammattikoulutusta.

Alkuvaiheessa kohdeyleisönä on ammattikoululaiset, joiden on vaikea saada harjoittelupaikkoja työmailta ja joille voidaan tarjota käytännön kokemusta johtavien purkualan yritysten tarjoaman tuen avulla. Kokonaisuus on VR-pohjainen ja opiskelijat suorittavat esimerkiksi kierrätykseen, uudelleenkäyttöön, työturvallisuuteen ja asbestitöihin liittyviä työtehtäviä virtuaaliympäristössä. Tulevaisuudessa kokonaisuutta on tarkoitus laajentaa koulutuskokonaisuutta myös ammattikäyttöön, jolloin sitä voisi hyödyntää osana täydennyskoulutuskokonaisuuksia.

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun