Kestääkö? FIGBC podcastit
FIGBC:n podcastissa keskustelua käydään alan asiantuntijoiden kanssa: millaisia konkreettisia neuvoja heillä on nopeuttaa toimialan vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta?
Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden perusteet -verkkokurssi sisältää tutkittuun ja puolueettomaan tietoon perustuvaa luettavaa materiaalia ja faktaa kiertotaloudesta globaalisti ja Suomen tasolla. Kurssi koostuu kolmesta pakollisesta ja yhdestä vapaaehtoisesta osuudesta sekä näihin liittyvistä omaa pohdintaa herättelevistä itsenäisistä tehtävistä.
Kurssi on tarkoitettu kaikille KIRA-alan ammattilaisille. Kurssi sopii myös kiertotalousosaajille, jotka kaipaavat tarkempaa tietoa kiertotaloudesta KIRA-alalla.
Kurssi on FIGBC:n jäsenorganisaatioiden työntekijöille maksuton, muille 200 €/hlö (alv. 0 %, hintaan ei lisätä arvonlisäveroa).
Kurssin laajuus on noin 10-15 tuntia.
Ilmoittaudu kurssille näin:
1. Luo tunnukset FIGBC:n Moodleen.
2. Täytä kiertotalouskurssin ilmoittautumislomake.
3. Tervetuloa! Saat verkkokoulutuksen käyttöoikeuden kahden kuukauden ajaksi. Lasku lähetetään kurssille ilmoittautumisen jälkeen.
Vähähiilisyyden ja elinkaaren hiilijalanjäljen perusteet -verkkokurssin läpikäytyäsi ymmärrät, mikä on kiinteistö- ja rakentamisalan vähähiilisyyden tilanne, miten rakennushankkeiden vähähiilisyyttä säännellään ja ohjataan, mitä ovat rakentamisen toimijoiden mahdollisuudet vähentää rakennushankkeiden päästöjä.
Kurssi on tarkoitettu kaikille kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille. Kurssi sopii myös vähähiilisyyden osaajille, jotka kaipaavat tarkempaa tietoa vähähiilisyydestä KIRA-alalla. Kurssi koostuu kolmesta pakollisesta ja yhdestä vapaaehtoisesta osuudesta sekä näihin liittyvistä omaa pohdintaa herättelevistä itsenäisistä tehtävistä.
Kurssi on nyt FIGBC:n jäsenorganisaatioiden työntekijöille maksuton, muille 200 €/hlö (alv. 0 %, hintaan ei lisätä arvonlisäveroa).
Kurssin laajuus on noin 10-15 tuntia.
Ilmoittaudu kurssille näin:
1. Luo tunnukset FIGBC:n Moodleen.
2. Täytä vähähiilisyyskurssin väliaikainen ilmoittautumislomake.
3. Tervetuloa! Saat verkkokoulutuksen käyttöoikeuden kahden kuukauden ajaksi. Lasku lähetetään kurssille ilmoittautumisen jälkeen.
Ympäristöluokitusten avulla voidaan mitata ja todentaa kiinteistöjen ympäristötehokkuutta. Sertifioinnit mahdollistavat myös kiinteistöjen vertailun keskenään. Erilaisten sertifiointien määrä kasvaakin tasaisesti, esimerkiksi LEED-sertifiointien määrässä (per asukas) Suomi sijoittuu kärkisijoille.
Kuinka luokitusten tavoitteet tukevat yritysten päästövähennystavoitteita? Millä tavoin eri luokituksissa arvioidaan hiilijalanjälkeä? Yhteisessä webinaarissamme 6.6.2024 mukana olivat Ramboll, Rakennustieto, Sustera, Sweco, Newsec ja Joutsenmerkki.
As a part of the Nordic Network for Circular Construction, hundreds of experts have gathered to define how circularity could be progressed in the Nordics — and exported elsewhere!
At this session, we presented the published policy recommendations for circular construction and discussed their implications and applicability.
This session is part of a full day programme at Nordic Stage during WCEF2024, organised together with Nordic Circular Hotspot.
Kiertotalouden green deal on valtion luotsaama yrityksille, kunnille ja alueille suunnattu strateginen sitoumusmalli. Sen puitteissa toimijat voivat vapaaehtoisesti sitoutua luonnonvarojen käytön vähentämistä ja hiilineutraalia kiertotaloutta edistäviin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Tässä 15.3.2024 järjestetyssä webinaarissa käytiin kiertotalouden green dealia läpi juuri kiinteistö- ja rakennusalan näkökulmasta. Lisäksi webinaarissa esiteltiin esimerkkejä toimenpiteistä ja mittareista, joita organisaatiot voivat hyödyntää omaa sitoumusta laatiessaan.
Tilamuutosten vaikutusta toimitilarakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeen on tutkittu kasvavassa määrin. Green Building Council Finlandin työryhmän valmistelema Tilasuunnittelun hiilijalanjäljen arviointiohje ja raportointipohja julkistettiin alalle avoimesti testattavaksi webinaarissa 28.2.2024. Lisäksi kuultiin case-esimerkit Lindström Talo (Mint & More Creative Oy ja Castellum Oy); Salmisaarenaukio 1 (Partners at Noste Oy ja Castellum Oy); Lappeenrannan virastotalo (Senaatti-kiinteistöt ja Granlund Oy) sekä KOY Sörnäistenkatu 1, Amerikan uusi toimisto (Suunnittelutoimisto Amerikka Oy ja Antilooppi Management Oy).
Science Based Targets initiative (SBTi) on mahdollistanut tieteeseen perustuvien ilmastositoumuksien laatimisen jo useita vuosia, mutta järjestöllä ei ole ollut nimenomaisesti kiinteistö- ja rakentamisalalle suunnattuja päästövähennyspolkuja, raportointiohjeita ja tavoitteenasetantatyökalua aikaisemmin. Nämä onkin laadittu Buildings -kehityshankkeen kautta, joka on edennyt parin vuoden kehitystyön jälkeen pilotointivaiheeseen.
Science Based Targets initiativen Buildings Lead Ayla Dinçay perehdytti Green Building Council Finlandin 19.1.2024 järjestämässä webinaarissa laskentatavan, ohjeistuksen ja työkalun viimeisimpiin luonnosversioihin. Pilotointiin on osallistunut Green Building Council Finlandin jäsenistä esimerkiksi CapMan Real Estate, joten webinaarissa kuultiin myös kommenttipuheenvuoro CapMan Real Estaten Sustainability Manager Anna Rannistolta.
During World Green Building Week 2023 Green Building Councils from Finland, Sweden, Norway and Iceland arranged together a webinar,
introducing current state of sustainability in infrastructure from each country and showcasing interesting project case presentations from Finland, Iceland and Sweden. This webinar was arranged on 13.9.2023.
16.6.2023 järjestetyn webinaarin tallenne. Miltä näyttää yritysvastuulain säädännön tilanne? Kaupallinen neuvos Linda Piirto, Ulkoministeriön Kestävän kaupan yksiköstä selittää miksi sääntelyä valmistellaan, avaa komission direktiiviehdotusta yritysten kestävää toimintaa koskevasta huolellisuusvelvoitteesta, kuten pakkotyöllä tehtyjen tuotteiden kieltoa sekä muihin kestäviin arvoketjuihin liittyvä EU-sääntelyä. Mukana Linda Piirto, Kaupallinen neuvos, Kansainvälisen kaupan osasto, Kestävän kaupan yksikkö, Ulkoministeriö sekä toimitusjohtaja Antti Ruuska, FIGBC.
Vastuullisuus on kuuma puheenaihe, eikä kiinteistö- ja rakennusala ole poikkeus. Toimialan ympäristövaikutukset ovat valtavat ja yritykset viestivät mielellään vastuullisuudestaan. Mikä on hiilineutraaliuden tavoittelun merkitys kiinteistö- ja rakennusalalla ja miten vältetään viherpesun vaarat? Puhujina 17.3.2023 järjestetyssä webinaarissamme olivat suojeluasiantuntija (ilmasto-ohjelma) Helka Julkunen, WWF Suomi, Head Of Communications Jannica Aalto, NREP, Head of Advisory and Sustainability Joachim Lindholm, Caverion ja johtava asiantuntija Miisa Tähkänen, FIGBC.
FIGBC Tietoiskussa 14.11.2022 rakennushankkeiden ympäristöluokituksista käytiin tiivis markkinakatsaus käytössä olevista järjestelmistä. Markkinakatsauksen jälkeen perehdyimme eri luokitusten tuoreimpiin uutisiin, joita esittelivät FIGBC-verkoston jäsenet ja yhteistyökumppanit.
Rakennusalan yritykset ovat alkaneet kehittämään toimintaansa vähähiilisemmäksi. Rakennuksia suunnitellaan mahdollisimman energiatehokkaiksi ja kiertotalouden ratkaisuja pilotoidaan ja pyritään tuomaan mukaan hankkeisiin. Katse alkaakin siirtymään vähitellen kokonaisvaltaisemman ympäristökestävyyden suuntaan. Rakentamisen vaikutuksia halutaan ymmärtää syvällisemmin ja vaikutuksien haittoja ehkäistä. Kiinnostus rakennetun ympäristön vaikutuksiin ekologisiin kiertokulkuihin ja lajien monimuotoisuuteen on kasvussa. Biodiversiteettiä ei kuitenkaan pystytä vielä täysin mittaamaan ja nyt onkin tärkeää ymmärtää syvällisemmin, mistä on kyse ja miten jo olemassa olevaa tietoa pystytään konkreettisesti hyödyntämään tämän päivän rakentamisessa. Webinaari järjestettiin 25.5.2022.
Vuonna 2020 alkanut KIRA-kioski hanke päättyy kesäkuussa 2023. Toukokuussa 2023 järjestetyssä päätöswebinaarissa koottin hankkeen tulokset yhteen ja keskusteltiin rakentamisen kiertotalouden tilasta Suomessa. Tilaisuudessa julkaistiin myös Kiertotalous-Suomen ja Green Building Council Finlandin yhdessä järjestämän Rakentamisen ratkaisurallin tulokset. Asiantuntijan puheenvuoro kuultiin The Circular Buildings Coalition -hankkeen Carolina Montana-Owenilta. The Circular Buildings Coalition on usean kansainvälisen toimijan, mukaan lukien Laudes -säätiön, Circle Economyn ja World Green Building Councilin yhteinen hanke, joka vauhdittaa kiinteistö- ja rakennusalan kiertotaloutta Euroopassa pureutumalla systeemisten haasteiden selvittämiseen.
FIGBC:n podcastissa keskustelua käydään alan asiantuntijoiden kanssa: millaisia konkreettisia neuvoja heillä on nopeuttaa toimialan vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta?
Kiinkon ja FIGBC:n yhteistyönä tekemän verkkokoulutuksen tarkoituksena on nostaa näkökulmia ja ajatuksia kenen tahansa KiRa-alan toimijan vastuullisuus- ja kestävyystyön tueksi.
Koulutuksessa käsitellään mm.: maapallon kantokykyä, raportointivelvoitteita, sosiaalista vastuullisuutta sekä raportointivelvoitteita ja säätelyä.
Jokaisessa jaksossa on mukana kaksi asiantuntijaa, jotka keskustelevat FIGBC:n Antti Ruuskan kanssa kestävyyden teemoista. Jokainen jakso kestää 20-30 minuuttia ja voit myös ottaa koulutuksen kuunteluun jakso kerrallaan.
Kirjaudu tai luo tunnukset KiinkoAkatemiaan, kirjoita hakukenttään ”Yritysvastuullisuus”, lisää tämä maksuton koulutus ostoskoriin ja näin kurssi näkyy omissa koulutuksissasi!
Nämä kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouteen perehdyttävät jaksot perustuvat tutkittuun ja puolueettomaan tietoon. Olet tervetullut myös suorittamaan verkkokurssin kiinteistö- ja rakennusalan kiertotaloudesta. Kurssilla kerrotaan tarkemmin toimialaa säätelevästä lainsäädännöstä ja saat kurssin suorituksen jälkeen todistuksen osaamisestasi. Lue lisää Rakennetun ympäristön kiertotaloudesta kertovilla sivuilla.
Tässä jaksossa puhumme jätehierarkiasta, siis kiertotalouden perustasta. Jätehierarkia eli etusijajärjestys tarkoittaa jätehuollon toiminnan tärkeysjärjestystä. Jätehierarkiaa on noudatettava kaikessa toiminnassa mahdollisuuksien mukaan ja se on määritelty EU:n jätedirektiivissä.
Kiertotalous tarkoittaa uusia toimintamalleja rakennuksen koko elinkaaressa. Kiertotaloutta voidaan toteuttaa jatkuvasti rakennuksen tai minkä tahansa tuotteen elinkaaren aikana. Kiertotalous ei ole rajoittunut paikkaan, vaan sitä voidaan toteuttaa kaikkialla. Erityisiä kiertotalouspuistoja on perustettu helpottamaan toistensa sivuvirtoja hyödyntävien yritysten yhteistyötä.
Mitä kiinteistö- ja rakennusalalla tulisi sitten tehdä kiertotalouden toteutumiseksi? Millaista osaamista eri tehtävissä toimivat tarvitsevat?Toteutuakseen kiertotalous tarvitsee uusia lähestymistapoja lähes kaikilla osa-alueilla, mutta ennen kaikkea meidän on pystyttävä myös irtaantumaan monista nykyisistä tavoistamme ja nykyisistä toimistamme, siis poisoppimaan.
Asuinalueiden kehittämiseen ja infrastruktuuriimme investoidaan runsaasti verovaroja ja käytetään merkittävästi luonnonvaroja. Alueiden suunnittelussa nämä kaksi komponenttia – infra ja rakennukset – yhdistyvät. Suuren volyyminsä vuoksi sekä aluesuunnittelu että infrasektori ovat merkittävässä roolissa kiertotalouden toteutuksessa.
Muut artikkelit
31.5.2024
Muut artikkelit
22.11.2023
Muut artikkelit
15.5.2023
Muut artikkelit
6.4.2022
World Green Building Week
15.9.2023
Muut artikkelit
24.11.2021
World Green Building Week
30.9.2021
World Green Building Week
30.9.2021
Buildings contribute a staggering 37% of global carbon emissions. And their environmental impact lasts a long time even after the bulldozers have left. Almost three-quarters of these emissions arise from heating, cooling and powering these spaces. We spend 90% of our time indoors, so buildings also have an important role to play in supporting our health and wellbeing.
How can we design our spaces to be better for people and less harmful to the planet?
This series, produced by BBC StoryWorks and presented by WorldGBC, shows that long-term thinking can create buildings that help lift people up without letting the planet down.
A virtual exhibition and events series highlighting the built environment’s role in tackling the climate and ecological crises was created for COP26. Explore an immersive virtual reality exhibition to discover international projects offering solutions to the climate crisis. Accessible globally from a laptop, tablet or mobile device, this exhibition invites everyone to learn about innovative and sustainable ideas for buildings, cities and infrastructure that are having a positive impact on people’s lives.
Tutkittu tieto osoittaa, että meillä on tarve tehdä isoja tekoja ja nopeasti. Kiinteistö- ja rakennusala on halukas vastaamaan tähän haasteeseen. Meitä ohjaavat siihen taloudelliset ja turvallisuuspoliittisetkin kysymykset, mutta ennen kaikkea arvomme. Toimialalla on toinen toistaan kovempia ilmastotavoitteita: ja se tuottaa tulosta.
Korjaamisen tulisi olla arvostetumpaa ja kannattavampaa. Se edellyttäisi sääntelyn tarkastelua ja merkittävää panostusta kiertotalouden datavirtaan ja logistiikkaan. Tampereen yliopisto ja VTT:n selvityksen ”Purkaa vai korjata?” mukaan peruskorjaaminen on purkavaa uudisrakentamista tehokkaampi keino välttää päästöjen syntymistä lähivuosikymmeninä. Ne ovat ratkaisevia ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.
Korjausrakentamisen pitäisi olla arvostetumpaa ja kannattavampaa. Se edellyttäisi muun muassa regulaation löyhentämistä. Rakennusosien kierrätystä on parannettava. Toistaiseksi rakennusosille ei ole jälkimarkkinajärjestelmää. Haasteita on niin varastoinnissa kuin jakelukanavissakin.
Kestävyys ja vastuullisuus ovat teemoja, joihin kannattaa panostaa. Kiinteistö- ja rakennusala on halukas vastaamaan tähän haasteeseen. Meitä ohjaavat siihen taloudelliset ja turvallisuuspoliittisetkin kysymykset, mutta ennen kaikkea arvomme. Toimialalla on toinen toistaan kovempia ilmastotavoitteita: ja se tuottaa tulosta.
Kolmasosa Suomen päästöistä syntyy rakentamisesta ja asumisesta. Erityisesti rakennusmateriaalien valmistuksesta, rakennustyömaista ja kuljetuksista syntyy paljon päästöjä, mitä kutsutaan myös ”hiilipiikiksi”. Korjaamisen tulisi olla arvostetumpaa ja kannattavampaa. Se edellyttäisi sääntelyn tarkastelua ja merkittävää panostusta kiertotalouden datavirtaan ja logistiikkaan.
Maailmaan rakennetaan viikoittain Pariisin verran uutta kaupunkia, sillä tilan tarve kasvaa väkimäärän lisääntyessä. Rakentaminen on siis välttämätöntä, sillä korjattavat kohteet eivät yksin riitä täyttämään asuntotarvettamme. On siis tärkeää ratkaista uudisrakentamisen hiilipiikki. Se ratkaistaan rakentamalla erittäin vähähiilisesti ja energiatehokkaasti.
Rakentaminen on välttämätöntä, sillä korjattavat kohteet eivät yksin riitä täyttämään asuntotarvettamme. On siis tärkeää ratkaista uudisrakentamisen hiilipiikki. Se ratkaistaan rakentamalla erittäin vähähiilisesti ja energiatehokkaasti.
Vuosikymmenien jälkeen rakennusala voisi oikeasti olla innovaatioala, koska olemme keskeinen tekijä muutoksen tekemisessä. Kiinteistö- ja rakennusala tuottaa noin kolmasosan Suomen päästöistä. Uudisrakentaminen ja korjausrakentaminen eivät ole vaihtoehtoisia ratkaisuja, vaan molemmissa on tilaa kehittää ja luoda uutta liiketoimintaa.
Selkeä sääntely sekä panostukset kiertotalouteen ja TKI-toimintaan varmistavat, että rakennusala vie Suomea kohti hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista vuoteen 2035 mennessä. Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen on monille yrityksille jo täyttä liiketoimintaa siksi #vaadivähähiilistä #KIRAKiertotalous
Tarvitsemme yhteisiä pelisääntöjä uudisrakentamisen hiilijalanjäljen arvioimiseen. Kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden täytyy voida luottaa toimintaympäristön vakauteen, siihen, että kunnianhimoisten ympäristö- ja ilmastotavoitteiden maali pysyy kiinteästi ja selkeästi paikallaan.