15.12.2022

Euroopan parlamentin terveisiä kiinteistö- ja rakennusalalle 

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri osallistui #BuildingLife hankkeen päätösseminaariin videotervehdyksellä.  ”Olen iloinen voidessani kannattaa tällaista toimintaa, joka on niin kriittinen tulevaisuutemme kannalta”, MEP Kumpula-Natri aloitti ja jatkoi ”Aloite, joka tuo yhteen toimialan järjestöjä ja yrityksiä ja jolla varmistetaan, että rakentaminen ja korjausrakentaminen on linjassa sekä Suomen 2035 että Euroopan unionin 2050 tavoitteiden kanssa.”  MEP Kumpula-Natri […]

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri osallistui #BuildingLife hankkeen päätösseminaariin videotervehdyksellä. 

”Olen iloinen voidessani kannattaa tällaista toimintaa, joka on niin kriittinen tulevaisuutemme kannalta”, MEP Kumpula-Natri aloitti ja jatkoi ”Aloite, joka tuo yhteen toimialan järjestöjä ja yrityksiä ja jolla varmistetaan, että rakentaminen ja korjausrakentaminen on linjassa sekä Suomen 2035 että Euroopan unionin 2050 tavoitteiden kanssa.” 

MEP Kumpula-Natri muistutti rakennuskannan keskeisestä roolista vihreässä siirtymässä, mutta myös energiariippuvuudessa. 

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin uudistamisessa tavoitellaan, että kaikkien uusien rakennusten on oltava päästöttömiä vuodesta 2030 alkaen ja julkisten rakennusten jo vuodesta 2027 alkaen. Lisäksi kaavaillaan, että energiatehokkuudeltaan heikoimmat rakennukset olisi energiakorjattava – riippumatta muusta korjaustarpeesta. Parlamentin tavoite on äänestää ehdotuksesta helmikuussa 2023. ”Kesään mennessä toivottavasti valmista.” 

”Tavoittelemme korjausrakentamisen vauhdin tuplaantuvan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Korjausvauhti ei ole kiihtynyt vielä riittävästi”, totesi MEP Kumpula-Natri ja korosti samalla, että toimenpiteiden tulee olla oikeudenmukaisia kaikille. 

Emme voi keskittyä vain käytönaikaiseen energiaan 

”Mutta emme voi keskittyä vain käytönaikaisen energian kulutuksen pienentämiseen, sillä suurin hiilipiikki syntyy ennen rakennuksen käyttöönottoa. Siksi tarvitsemme Whole Life Carbon, eli koko elinkaaren päästöt huomioivan metodin.” 

Tässä yhteydessä MEP Kumpula-Natri viittasi kuinka New European Bauhaus edistää ilmastoystävällistä rakentamista. Hän muistutti myös marraskuisesta Into the Woods – tapahtumasta, jossa pääministeri Sanna Marin, komission presidentti Ursula von der Leyen, Eestin pääministeri Kaja Kallas, sekä Ruotsin varapääministeri Ebba Busch vierailivat Nuuksiossa. Tapahtuman tavoitteena oli keskustella kuinka metsät toimivat hiilinieluina ja tarjoavat samalla materiaalia kestävään rakentamiseen. MEP totesi, että biopohjaisten materiaalien hyödyntäminen on mahdollisuus sekä rakennus- että metsäalalle. 

Biopohjaisista materiaaleista puheenvuoro eteni vielä käynnissä olevaan rakennustuoteasetuksen uudistamiseen, josta Internal Market Committeen (IMCO) kuuleminen järjestettiin juuri. ”Tämän CPR:n ja Ekosuunnitteludirektiivin osalta pitäisi olla valmista 2023”, arveli MEP. 

Suomi on edelläkävijä 

Lopuksi MEP Kumpula-Natri vielä kiitteli Suomen edelläkävijyyttä. ”Meillä on CO2data päästötietokanta, joka toimii loistavana esimerkkinä muille eurooppalaisille maille. Lisäksi olemme uudistamassa lainsäädäntöämme Tanskan ja Ranskan vanavedessä huomioimaan koko elinkaaren päästöt. Hyvä Suomi!” 

#BuildingLife hankkeen päätösseminaarin tallenne 

#BuildingLife -projektin tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Kaksivuotinen projekti on päättymäisillään, joten 8.12.2022 todettiin projektin tähänastiset saavutukset ja keskusteltiin, miten ala on muuttunut meillä ja Euroopassa. 

Katso tapahtuman tallenteelta #BuildingLife Ambassador, MEP Miapetra Kumpula-Natrin tervehdys, World Green Building Councilin Eurooppaverkoston johtaja Stephen Richardsonin puheenvuoro sekä Alankomaiden Green Building Councilin ratkaisu, jota esitteli Laetitia Nossek, DGBC. Lisäksi Tytti Bruce-Hyrkäs, Granlund esitteli Hiilineutraali rakennus -ohjeen, kertoi pilotoinnin kokemuksista ja Mira Lindholm, Granlund, kiinteistö- ja rakennusalan hiilineutraaliuden nykytilasta ja kehityksestä. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Rakentamisen luontosanakirja

Kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille laadittu Rakentamisen luontosanakirja selkeyttää alan luontosanastoa. Ota termit haltuun!

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva – Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi

Granlundin laatima selvitys: Rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten kokonaiskuva - Korjausrakentamisen, purkamisen ja tilanmuutoshankkeiden päästöjen arviointi.

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytila 2024

Kaupunkien viherrakenteen suunnittelun nykytilakatsauksessa on tunnistettu viherrakenteen vahvistamisen pullonkauloja maankäytön suunnittelussa sekä hahmotettu alueellisen viherkertoimen merkitystä näille. Katsaus on laadittu osana ARVO – viherrakenteen vahvistaminen kaupunkien maankäytön suunnittelussa –hanketta.

Indicator for Circular construction – The role of public procurement

How to include circular construction criteria in public procurement? This study has been conducted using a combination of desk research and interviews.

Policy Pathways for Fostering Circular Transition in Construction in the Nordic Region

Executive Report seeks to synthesise the essential findings from Nordic Networks for Circular Construction (NNCC) -project.

Accelerate Circular Construction – Recommendations for Public Authorities

As a part of a transition to more sustainable, circularity is gaining more and more attention from the Nordic construction sectors.

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Kestävyyden kuntotarkastus logo

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun