11.6.2024

Green Building Council Finland uutiskirje kesäkuu 2024

Aiemmin vain FIGBC:n jäsenille tarkoitettu jäsenkirje on jatkossa kaikille avoin uutiskirje. Lue uusimmat uutiset ja tilaa itsellesi FIGBC uutiskirje!

Aiemmin vain FIGBC:n jäsenille tarkoitettu jäsenkirje on jatkossa kaikille avoin uutiskirje. Uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan! Tilaa itsellesi FIGBC uutiskirje tästä. Kaikki uutiskirjeet voit lukea klikkaamalla tägiä ”Uutiskirje”.

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin 2024 kooste on julkaistu!

Ympäristöministeriö, Green Building Council Finland ja Aalto-yliopisto järjestivät yhdessä vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin 21.5.2024. Lue kooste seminaaripäivästä! Päivään mahtui tärkeää tietoa mm. säädöksistä, #BuildingLife -hankkeesta ja yritysten vähähiilisyystyöstä. Eloisassa paneelikeskustelussa syvennyttiin vähähiilisyyteen osana kaupunkikehitystä.

Tervetuloa Ayda Hassan ja Jacob Kurtén FIGBC:lle!

Green Building Council Finlandin harjoittelijat Ayda Hassan ja Jacob Kurtén perehtyvät FIGBC:llä kestävään rakentamiseen. Jacob on rakennusarkkitehtiopiskelija, joka tulee työskentelemään kanssamme mm. #BuildingLife- hankkeessa. Ayda Hassan on oikeustieteen maisteri, joka on erikoistunut ympäristö- ja energiaoikeuteen. Ayda tekee FIGBC:lle selvitystä toimialaan vaikuttavasta lainsäädännöstä. Tutustu tarkemmin Aydaan ja Jacobiin.

World Green Building Week järjestetään 9.-13.9.2024

white text on black background

Kansainvälinen World Green Building Week on vuosittainen, maapallomme laajin kampanja kestävän rakennetun ympäristön puolesta. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä yhteistyökumppaneiden, kansallisten Green Building Councilien sekä näiden jäsenten kanssa. 

World Green Building Week on jäsenillemme ja yhteistyökumppaneillemme näytön paikka! Saat käyttöösi yhteiset kampanjamateriaalit, joita voit hyödyntää omassa viestinnässäsi ja näyt osana suurta kansainvälistä kampanjaa. Saat myös FIGBC:ltä viestintätukea omille Week -tapahtumillesi. Tai kirjoita kanssamme asiantuntija-artikkeli, julkaise raportti, tutkimus, mielipide – lisää nostetta näkyvyyteen tuo yhteinen Week. Lue lisää World Green Building Weekistä, tilaa itsellesi Weekin materiaalit tai ilmoittaudu Week-painotteiseen infoon 16.8.!

Millaisia vähähiilisiä rakennusmateriaaleja tarvitaan ja mistä saa tietoa?

Entä jos Suomi olisi vähähiilisten materiaalien kärkimaa? Oikeat olosuhteet, tieto ja verkostot nopeuttavat vähähiilisten, innovatiivisten ratkaisujen markkinoille siirtymistä. KIRA-kasvuohjelma ja Green Building Council Finland järjestivät 22.5. tapahtuman, jossa kuultiin tilaajapuheenvuoroja, klusteritoiminnoista ja tutustuttiin vähähiilisiin tuotteisiin ja ratkaisuihin sekä tietoalustoihin. Lue lisää!

Ympäristöluokitukset tukena ilmastopäästöjen vähentämisessä

Kuinka luokitusten tavoitteet tukevat yritysten päästövähennystavoitteita? Millä tavoin eri luokituksissa arvioidaan hiilijalanjälkeä? Yhteisessä webinaarissamme mukana olivat Ramboll, Rakennustieto, Sustera, Sweco, Newsec ja Joutsenmerkki. Katso webinaarin tallenne Vimeosta.

Kestävän rakentamisen termit tutuiksi

Nopeassa kestävyyssiirtymässä on hallittava myös alan jatkuvasti kehittyvää sanastoa. Termit ja määritelmät selkeyttävät alan sisäistä keskustelua. Greenled Oy:n vastuullisuuspäällikkö ja tuotekehityksen tiiminvetäjä Jani Kaaresto sukeltaa termeihin ja määritelmiin Prointerior-lehden Näkökulma-blogissa. Kaaresto on myös FIGBC:n kestävyysosaamisen ohjausryhmän jäsen.

”Emme arvosta luonnon tuottamia ekosysteemipalveluita, koska ne ovat ilmaista”

Termit kaupunkivihreä ja kaupunkiviherrakenne tarkoittavat kaikkia niitä alueita, joissa kasvaa vihreää eli esimerkiksi puistoja, metsiä, pihoja, kadunreunoja, aukioita ja viherkattoja. Lue Elisa Lähteen (Aalto-yliopisto) ja Ella Lahtisen (FIGBC) haastattelu Rakennamme.fi.

ARVO-hankkeessa kehitämme työkalua, alueellista viherkerrointa, sekä ekosysteemipalveluiden että luonnon monimuotoisuuden määrän ja laadun arviointiin.  ARVO-hankkeen toteuttavat Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit, Aalto-yliopisto sekä Green Building Council Finland. Liitännäispartnereina mukana pilotoimassa: Lahti, Jyväskylä, Järvenpää, Oulu, Porvoo, Tampere, Turku. Lue lisää ARVO -hankkeesta.

Osallistu tuleviin tapahtumiin!​

FIGBC jäsenille varatut tapahtumat:
18.6. Positiivisten ilmastovaikutusten saavuttaminen rakennetussa ympäristössä
30.8. Voi viherväittämät – mitähän nyt saa sanoa?

Kaikille avoimet tapahtumat:
18.6. Kiertotalouden green deal – Resurssiviisas rakennettu ympäristö sitoumustyöpaja
16.8. Tutustu Green Building Council Finlandiin! (World Green Building Week edition).

Kiertotalouden perusteiden verkkokurssi nyt maksuton FIGBC:n jäsenille!

Kiinteistö- ja rakennusalan vähähiilisyyden perusteet -verkkokurssin läpikäytyäsi ymmärrät, mikä on kiinteistö- ja rakentamisalan vähähiilisyyden tilanne, miten rakennushankkeiden vähähiilisyyttä säännellään ja ohjataan, mitä ovat rakentamisen toimijoiden mahdollisuudet vähentää rakennushankkeiden päästöjä. Kurssi on tarkoitettu kaikille kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille. Kurssi sopii myös vähähiilisyyden osaajille, jotka kaipaavat tarkempaa tietoa vähähiilisyydestä KIRA-alalla.

Kurssi on nyt FIGBC:n jäsenorganisaatioiden työntekijöille maksuton. Muille 200 €/hlö (alv. 0 %, hintaan ei lisätä arvonlisäveroa). Kurssin laajuus on noin 10-15 tuntia. Ilmoittaudu kurssille luomalla tunnukset Moodleen ja täyttämällä ilmoittautumislomake. Saat verkkokoulutuksen käyttöoikeuden kahden kuukauden ajaksi. Lasku lähetetään kurssille ilmoittautumisen jälkeen.

Kiinteistöt hillitsevät ilmastonmuutosta jo nyt – voiko se olla kannattavaakin?

Rakkaudesta rakennuksiin -podcastissa keskustellaan kestävistä ratkaisuista, joilla kiinteistöt saadaan kukoistamaan nyt ja tulevaisuudessa. Podcastin juontaa Anna Perho ja mukana on kiinteistö- ja rakennusalan erikoisosaajia sekä kestävän kehityksen asiantuntijoita. Podcastin tarjoilee ARE. Tässä jaksossa keskustelevat toimitusjohtajamme Antti Ruuska sekä AREn hankekehitysjohtaja Tuomas Hietala, joka on  myös FIGBC:n kestävyysosaamisen ohjausryhmän jäsen.

Lukuvinkit

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallinen toimeenpano alkaa. Päivitetty EPBD direktiivi tulee saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä tulevien kahden vuoden aikana. Direktiivissä on paljon tuttuja energiatehokkuusasioita, mutta myös uusia asioita määritettäväksi kansallisesti. Yksi keskeinen määritelmä on päästötön uudis- ja korjausrakennus, jonka energiatarve ja päästöt ovat erittäin alhaiset. 2030 luvulla tulee kaikkien uusien rakennusten olla päästöttömiä tämän määritelmän mukaisesti. Tällä tulee olemaan vaikutusta mm. E-luvun laskentasääntöihin ja energiatehokkuutta ohjaaviin astuksiin. Toinen keskeinen päivitystarve on kansallinen perusparannussuunnitelma, mikä korvaa aiemman aiemman Pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategian ja nostaa sen kunnianhimon tasoa, tavoitteena erittäin energiatehokas ja hiilivapaa rakennuskanta. Tämä tulee tarkoittamaan mm. huonoimman 26% ei asuinrakennustan energiatehokkuuden parantamismääräyksiä ja edellämainittuja päästöttömiä uudisrakennuksia. 

Lue lisää EPBD toimeenpanon käynnistysseminaarista.
Ota kantaa direktiivin toimeenpanoon. 

Hallitus hyväksyi asetuksen uusiomuoviraaka-aineen jätteeksi luokittelun päättymisestä Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen, jossa säädetään arviointiperusteista sen määrittämiseksi, milloin mekaanisesti kierrätetty uusiomuoviraaka-aine ei ole enää jätettä. Asetuksessa säädetään myös arviointiperusteet täyttävän uusiomuoviraaka-aineen käyttötarkoituksista. 

Iceland Introduces New LCA Requirement From September 1st 2025, life cycle analyses will be required for a large amount of all new building permitted structures in Iceland. A formal transitional period has now begun to promote a successful implementation with a focus on gaining experiences in preparing and submitting life cycle analyses before the obligation becomes a reality. Iceland Introduces New LCA Requirements | Nordic Sustainable Construction

Rakennusteollisuus RT on päivittänyt Vähähiilinen rakennusteollisuus 2035 -tiekartan, jonka se laati ensimmäisen kerran vuonna 2020. Tiekartan tavoitteena on määrittää keinot päästöjen tehokkaaseen vähentämiseen rakennetussa ympäristössä ja edistää osaltaan Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista vuoteen 2035 mennessä. Lue koko uutinen.

Euroopan investointirahasto (EIR) on solminut sopimukset kahdeksan suomalaisen pankin ja rahalaitoksen kanssa, joiden tarkoituksena on tukea pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä), pieniä mid-cap-yrityksiä ja asunto-osakeyhtiöitä. Sopimukset mahdollistavat noin miljardin euron lainarahoituksen hankkeille, jotka edistävät Suomen ilmastotavoitteita ja ympäristökestävyyttä. Lue koko uutinen ja tutustu infosivuun.

Yhteistyökumppaneiltamme

Nordic view on data needs and scenario settings for building LCA 18.6.
This webinar presents a common Nordic way to report the climate impact for a building and its full life cycle. This approach could serve as basis for a common Nordic construction legislation, where the calculation rules and scenario settings are the same. Read more and register here.

Level(s) and the new Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) 19.6.
The European Commission will be hosting a special webinar to highlight why revisions to the EPBD make 2024 the perfect year to start using Level(s) – the EU assessment and reporting tool for the sustainability performance of buildings! Read more and register here.

Rakennustieto julkaisi uuden luokituksen kierrätetyistä materiaaleista valmistetuille uusiotuotteille
Uusiomateriaalien ja tuotteiden luokitus kertoo tuotteen käyttäjille muun muassa siitä, että uusiotuote ei sisällä luokituksessa määriteltyjä haitallisia aineita tai niiden pitoisuus ei ylitä turvallista rajaa. Lisäksi luokitusta varten tuottaja todentaa tuotantoprosessinsa sekä todentaa oleellisena tietona, paljonko tuote sisältää kierrätettyä materiaalia. Lue lisää.

Puhtaan energiajärjestelmän siirtymä -projektissa (REPower-CEST) luodaan kokonaisvaltainen näkemys fossiilisia polttoaineita korvaavan puhtaan energiajärjestelmän ratkaisukeinoista, vaikutuksista, toteuttamisen haasteista ja mahdollisuuksista. Tavoitteena on kehittää olennainen tietoperusta ja tiekartta puhtaan energian kestävän ja oikeudenmukaisen siirtymän toteuttamiseksi Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Tutustu projektiin.

Keravan kaupungin järjestämä Uuden ajan rakentamisen festivaali URF, 26.7.–7.8., lähestyy. Ammattilaisaamut toteutetaan useiden teema- ja sisältökumppaneiden kanssa, joille on varattu ennakkoon osa tasokkaiden aamiaisseminaariemme lipuista. Loput ammattilaisaamujen lipuista ovat ostettavissa Tickemasterista. 
Lue lisää Uuden ajan rakentamisen festivaaleista.

Aamujen teemat

  • 31.7. Uuden ajan kiertotalousarkkitehtuuri
  • 1.8. Kestävä rakentaminen
  • 2.8. Uuden ajan kaupungit ja maankäytön ekologinen siirtymä
  • 6.8. Tulevaisuuden energiaratkaisut
  • 7.8. Kohtuuhintaisen asumisen tulevaisuus

Sinua voisi kiinnostaa myös...

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

#BuildingLife pikaoppaat vähähiiliseen rakentamiseen

Green Building Council Finlandin ja A-Insinöörien tuottamat seitsemän pikaopasta vähähiiliseen rakentamiseen kattavat selkeästi hankkeen eri vaiheet. Rakennuttajan, arkkitehdin ja pääsuunnittelijan, rakennesuunnittelijan, taloteknisen suunnittelijan, urakoitsijan, infrarakennuttajan ja rakennustuotevalmistajan tiiviit pikaoppaat voit ladata maksutta käyttöösi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun