11.9.2024

Alankomaiden parhaita kiertotalouskäytänteitä Keravalla

Keravan kaupunkisuunnittelujohtaja Pia Sjöroos kertoo artikkelissaan asuinalue Kivisillasta, jonka rakentamisessa on toteutettu kiertotalouden periaatteita. Uuden asuinalueen suunnitteluun saatiin kiertotalousideoita alankomaiselta Space&Matter arkkitehtitoimistolta.

Kansainvälinen World Green Building Week on vuosittainen kampanja, joka kannustaa kestävän rakennetun ympäristön rakentamiseen kaikille, kaikkialla. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä kansallisten Green Building Councilien ja näiden jäsenten kanssa. Lue kaikki Weekillä julkaistavat verkostomme artikkelit World Green Building Weekin verkkosivuilta! Tämän vuoden teema on #BuildingTheTransition – Kestävyyssiirtymä.

Keravan kaupunkistrategiassa on linjattu, että kaupunki haluaa ottaa toiminnassaan käyttöön kiertotalouden menetelmiä ja lisää kestäviä rakentamisratkaisuja. Kaupungin juhliessa 100-vuotista taivaltaan 2024, kiertotaloutta haluttiin edistää monesta eri näkökulmasta. Kivisillan uuden asuinalueen suunnittelun alkuvaiheessa kiertotalousideoita suunnitteluun saatiin Alankomaista Space&Matter arkkitehtitoimistolta. Nyt alueen toteutuessa juhlavuoden kunniaksi, Keravalla kuultiin jälleen Alankomaiden kiertotalousarkkitehtuurin uusimmista tuulista.

Keravan kaupunki järjesti 100-vuotisjuhliensa kunniaksi kesällä 2024 parin viikon mittaisen Uuden ajan rakentamisen festivaalin (URF) Keravan Kivisillassa, joka on kestävillä kaupunkisuunnitteluperiaatteilla asemakaavoitettu monimuotoinen asuinalue. Alueen rakentamisessa on toteutettu kiertotalouden periaatteita. 15 000 ihmistä vieraili festivaalilla ja sai mukaansa viestin paremmasta tulevaisuudesta.

URFissa käytiin keskustelua muun muassa kaupunkisuunnittelun ilmastoviisaista ratkaisuista, kaupunkiympäristön laadusta ja kestävästä elämästä. Tapahtuman ammattilaisaamuissa kuultiin puheenvuoroja kestävyyden ja kiertotalouden ammattilaisilta, ja erityisenä helmenä loistivat parhaat käytänteet Amsterdamin alueelta.

Kaupunkifestivaaleissa nostettiin esille kestävyyden ja kiertotalouden edistäminen, mutta myös toivon luominen tämän ajan kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen. Uuden tiedon jakaminen, keskustelun herättäminen ja kiertotalouden menetelmien esittely on sekin kiertotalousteko.

Alankomaiden esimerkki rakennusosien kierrättämiseen

URFin arkkitehtuurin teemapäivänä ammattilaisaamun keynotepuhujat keskittyivät rakennusten sekä purettujen rakennusosien uusiokäytön tematiikkaan.

Amsterdamilaisen Space&Matter arkkitehtitoimiston osakas, arkkitehti Lidia Egorova esitteli heidän toimistonsa tapaa lähestyä kaikkia suunnittelutehtäviä kestävyyden ja kiertotalouden näkökulmasta. Rakennusta tai aluetta suunnitellessaan he varmistavat, että suunnittelukohteen materiaaleista suurin osa on joko biopohjaista tai kierrätettyä.

Alankomaissa on käytössä Oogstkaart-palvelu, jossa voi etsiä hankkeelleen sopivia kierrätysosia. Egorova kertoi heidän suunnittelevan parhaillaan rakennusta, johon he ovat varanneet ikkunoita isosta purettavasta toimistotalosta. Purettavasta rakennuksesta ei kuitenkaan saatu tarpeeksi ikkunoita uuden rakennuksen tarpeisiin ja tällä hetkellä arkkitehdin suunnittelutyö tarkoittaa projektiin sopivien kierrätettyjen ikkunoiden etsimistä tai uusien vastaavien suunnittelua.

Arkkitehtuurin kauneuskäsitys on muuttumassa, kun kaikki ratkaisut eivät voi kiertotalousarkkitehtuurissa olla tasalaatuisia.

”Karttapohjainen työkalu Oostkaart.nl auttaa kiertotalousarkkitehtuurin suunnittelussa”, kertoi amsterdamilaisen Space&Matter arkkitehtitoimiston osakas, arkkitehti Lidia Egorova.

Oogstkaart-sivusto on karttapohjainen palvelu, jossa voi metsästää oman lähialueen purettavia rakennuksia ja kerätä satoa niiden rakennusosista. Kestävän suunnittelun periaatteisiin kuuluu myös kuljetusmatkojen minimointi.

Sivustoon on rakennettu erilaisia hakutoimintoja, joiden avulla sivuilla voi hakea erilaisia materiaaleja esimerkiksi puuta, metallia, muovia tai kiveä. Materiaaleja voi myös paikantaa haluamallaan etäisyydellä tulevasta työmaasta.

Palveluun voi luonnollisesti myös ilmoittaa purettavan kohteen osia tarjolle. Alankomaissa valtakunnallinen rakennusosien kierrättäminen näyttää tämän esimerkin valossa olevan huomattavasti eri tasolla kuin Suomessa. Toivottavasti saamme pian vastaavia valtakunnallisia työkaluja purettujen rakennusosien kierrättämiseen!

Tämä toive kohdistuu erityisesti purkamiseen ja kierrätykseen erikoistuneiden yritysten toiminnan kehittämiseen. Suomen hallituksen tulisi puhtaan siirtymän edistämisen nimissä keskittää toimia myös tälle alalle.

Space&Matterin innostavat ajatukset ja suunnitelmat

Kiertotalousarkkitehtuurin hankkeet, joista Egorova kertoi, innostavat asennoitumaan suunnitteluun uudella tavalla. De Ceuvel on hanke, jossa Space&Matter loi vanhalle telakka-alueelle kokonaisvaltaisen uudistavan prosessin.

Alueen pilaantuneita maita lähdettiin hoitamaan bioremedaation keinoin. Oikeanlaiset kasvit puhdistavat maata kymmenen vuoden ajan. Alueelle tuotiin väliaikaiskäyttöön vanhoja laivoja, jotka palvelevat työ- ja kokoontumistiloina. Hanke on saanut useita palkintoja sekä laajaa mediajulkisuutta.

Viestintä ja kiertotalousosaamisen markkinointi on tärkeä osa kiertotalousosaamista. Toinen oivallinen esimerkki toimiston töistä on Schoonschip, joka on kestävä kelluva yhteisö. Omakotitaloissa on useita talotekniikkaan liittyviä innovaatioita ja kestävyystekoja. Rakennusten tarvitsema energia kerätään aurinkopaneeleilla ja vesiä kierrätetään. Rakennuksissa on käytetty kierrätysmateriaaleja, puuta ja viherrakenteita.

Space&Matterin suunnittelussa toimii prototyyppien periaate: ajattele suuresti, aloita pienestä ja skaalaa nopeasti. Tämän ajattelun voi löytää myös Keravan Kivisillan alueen suunnittelun taustalta.

Space&Matterin yleissuunnitelmasta Kivisillan asemakaavaan, rakennustapaohjeisiin ja tontinluovutusehtoihin vietiin muun muassa viherrakenteet, lähiruoan tuotanto, energiakeräimet sekä kiertotalousmelumuuri. Näistä esimerkeistä Lahden moottoritien ajoneuvomelulta suojaava melumuuri rakennettiin käytöstä poistetuista merikonteista. Rakennesuunnittelijan mukaan Kivisillan melueste on yksi maailman pisimmistä vanhoista merikonteista rakennetuista rakenteista.

Kivisillan alueella viheralueita on yli puolet kaava-alueesta, ja tonteilta skaalattu lähiruokatuotanto huipentuu alueen osuuskuntapeltoon.

Space&Matterin suunnittelu on aina holistista myös kestävyyden kannalta: ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. Näistä kaikista löytyy erilaisia esimerkkejä Keravan Kivisillan alueelta: ekologista kestävyyttä muun muassa hulevesialtaista, taloudellista kestävyyttä kiertotalousmelumuurista, sosiaalista kestävyyttä asumisen monipuolisista hallintamuodoista ja asumisen palveluista sekä kulttuurista kestävyyttä Keravan kartanon historian vaalimisesta ja kestävän elämän yhdistyksen toiminnasta. Alueen kehittyessä Keravan kaupungin tavoite on yhä vahvistaa kiertotaloustekoja alueella.

Pia Sjöroos
Keravan kaupunkisuunnittelujohtaja
Arkkitehti SAFA

Sinua voisi kiinnostaa myös

#BuildingLife pikaoppaat vähähiiliseen rakentamiseen

Green Building Council Finlandin ja A-Insinöörien tuottamat seitsemän pikaopasta vähähiiliseen rakentamiseen kattavat selkeästi hankkeen eri vaiheet. Rakennuttajan, arkkitehdin ja pääsuunnittelijan, rakennesuunnittelijan, taloteknisen suunnittelijan, urakoitsijan, infrarakennuttajan ja rakennustuotevalmistajan tiiviit pikaoppaat voit ladata maksutta käyttöösi.

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Askeleet vähähiiliseen rakentamiseen

Tämä käytännönläheinen opas auttaa alkuun, kun yrityksessänne pohditaan mihin oma tavoitetaso pitäisi asettaa, tai mitä olisi paras tehdä seuraavaksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kuntotarkastus paljastaa: Kestämättömyys ei kannata.

Lue ja lataa Kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden kuntotarkastus

Lue ja lataa

Siirry takaisin sivun alkuun