27.10.2022

Purkupihasta FIGBC:n uusin jäsen – samalla kolmensadan jäsenen raja rikki 

Green Building Council Finlandin tavoitteena on, että rakennettu ympäristö on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Järjestönä ja jäsentemme verkostona tuotamme erilaisia selvityksiä ja toimintamalleja, joiden avulla alalla toimivat voivat vauhdittaa omaa...

Green Building Council Finlandin tavoitteena on, että rakennettu ympäristö on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Järjestönä ja jäsentemme verkostona tuotamme erilaisia selvityksiä ja toimintamalleja, joiden avulla alalla toimivat voivat vauhdittaa omaa vastuullista toimintaansa. Toimintamme vaikutus muodostuu osallistavasta yhteistyöstä sekä asiantuntijoidemme ja kansainvälisen verkostomme näkemyksestä. 

Suomen Green Building Councilin perusti vuoden 2010 keväällä 29 organisaatiota, jotka näkivät tarpeen uudenlaiselle yhteistyölle toimialamme kestävän kehityksen vauhdittamiseksi. Nyt verkostoomme kuuluu 300 jäsenorganisaatiota, kun Purkupiha Oy:stä tuli kolmassadas jäsenemme 26.10.2022. Lue tästä Ilari Ahon haastattelu.

Kiertotaloudesta on tulossa normi 

Purkupiha on nimensä mukaisesti purkanut yrityksen 20 toimintavuoden aikana teollisuuslaitoksia, kouluja, voimalaitoksia, tehtaita ja kerrostaloja. Yritys on kasvanut nopeasti nykyiseen mittaansa. ”Tässä on tapahtunut valtava muutos todella lyhyessä ajassa”, toteaa Kati Tuominen, Purkupihan markkinointi- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja.  

Purkupihan markkinointi- ja liiketoiminnan kehitysjohtaja Kati Tuominen  

”On ymmärretty, että materiaalit on pidettävä kierrossa mahdollisimman pitkään. Kiertotalouden testausvaihe on ohitettu ja siitä on nousemassa teollisen mittakaavan toimintaa. Uskomme että se tulee näkymään myös eri materiaalilajikkeiden kysynnässä”, kertoo Tuominen. 

Tarve hallitulle kokonaisuudelle 

Toisaalta nopea muutos on kaksiteräinen miekka, sillä purku-urakoitsijan näkökulmasta kokonaisuuden hahmottaminen sakkaa. ”Siinä kun kukaan ei ollut kiinnostunut purkutyömaista vielä 10–15 vuotta sitten, nyt materiaalien arvo on todellakin huomattu. Saatetaan haluta tehdä kiertotaloutta kiertotalouden vuoksi, jolloin kaikki pitää irrottaa ehjänä, eikä ole pohdittu tuotteiden varastointia tai seuraavaa tarvetta. Olisi tärkeää keskittyä niihin rakennusosiin, joille on markkinoita ja todeta, että jotain on järkevämpää pistää raaka-aineputkeen.” 

Tästä syystä Purkupiha myös päätti liittyä FIGBC: jäseneksi.  

”On paljon huomioon otettavia asioita, joista haluaisimme päästä kertomaan. Tarvitaan lisää ymmärrystä, jotta materiaalien kierto osataan tehdä hallitusti. Haluamme keskustella rakennusosien käytöstä ja tavoittaa täältä arvoketjun alkupäästä rakennusliikkeitä, suunnittelijoita, tilaajia. Tavoitteemme on verkostoitua ja myös ymmärtää paremmin mitä muut odottavat purkajilta. Esimerkiksi minkälaiseksi materiaalit täytyisi jalostaa”, kertoo Tuominen.  

Isoksi haasteeksi Tuominen näkee myös purkutöiden tilaamisen. ”Ehjänä purkaminen on käsityötä. Se maksaa enemmän ja pidentää urakka-aikaa. On myös paljon käytäntöön vaikuttavia asioita. Jos esimerkiksi halutaan irrottaa ikkunat ehjänä, on rakennukseen syntyvät aukot peitettävä tai pöly leviää ympäristöön. Kokonaisuuksien ymmärrys on tärkeää”, painottaa Tuominen. 

Muita julkaisuja ja oppaita

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

#BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Vapaaehtoiset kompensaatiot kiinteistö- ja rakennusalalla

Opas tarjoaa konkreettisia työkaluja ja vinkkejä laadukkaiden ja vastuullisesti tuotettujen vapaaehtoisten päästökompensaatioiden hankintaan.

Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa

Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus sisältää myös alueittaisia suosituksia pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille, siitä kuinka kuntien hankinnoissa voi edistää kiertotaloutta.

Kestävä infra -määritelmä

Määritelmä tarjoaa tukea infra-alan kestävyyden johtamiseen. Se toimii työkaluna kestävän kehityksen huomioimiseen infran kaikissa elinkaaren vaiheissa parhaalla mahdollisella tavalla. Määritelmä on tarkoitettu kaikille infra-alalla työskenteleville helpottamaan kestävän kehityksen näkökulmien tunnistamista.

Kiinteistön Hiilineutraali energiankäyttö

Julkaisu antaa hiilineutraalia energiankäyttöä tavoittelevalle ohjeita siitä, mitä näkökulmia tulee huomioida ja miten hiilineutraaliudesta viestitään avoimesti sekä läpinäkyvästi.

Katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan

Vuonna 2021 toteutettu katsaus kiinteistö- ja rakennusalan ilmastokestävyyden nykytilaan kokoaa yhteen sääntelyn, järjestöjen tiekarttojen ja edelläkävijäyritysten toimet.

Tilaa FIGBCn jäsenkirje

Jäsenkirje on Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattu kooste jäsenverkoston kuulumisista, toimikuntatyöstä, tulevista tapahtumistamme ja projektien tilanteista. Myös alan opiskelijat voivat tilata jäsenkirjeen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun