7.2.2022

A-Insinöörit Green Building Council Finlandin kumppanijäseneksi 2022 – haaste kiinteistö- ja rakennusalalle

Green Building Council Finland ja A-Insinöörit ovat sopineet kumppanijäsenyydestä vuodelle 2022. Yhteinen tavoitteemme on pistää vauhtia kiinteistö- ja rakennusalan päästövähennyksiin. Keskeisessä asemassa on koko toimialan osaamisen kehittäminen avoimesti tietoa jakamalla. FIGBC kannustaa yrityksiä kertomaan hiilineutraaliustiekartoista ja konkreettisista toimenpiteistä päästöttömyyteen siirtymisessä. Lukuisien pilottien seurauksena toimialalla on paljon tietoa ja havaintoja kestävistä ratkaisuista, ja uusia vähähiilisiä vaihtoehtoja […]


Green Building Council Finland ja A-Insinöörit ovat sopineet kumppanijäsenyydestä vuodelle 2022. Yhteinen tavoitteemme on pistää vauhtia kiinteistö- ja rakennusalan päästövähennyksiin. Keskeisessä asemassa on koko toimialan osaamisen kehittäminen avoimesti tietoa jakamalla. FIGBC kannustaa yrityksiä kertomaan hiilineutraaliustiekartoista ja konkreettisista toimenpiteistä päästöttömyyteen siirtymisessä.

Lukuisien pilottien seurauksena toimialalla on paljon tietoa ja havaintoja kestävistä ratkaisuista, ja uusia vähähiilisiä vaihtoehtoja kehitetään koko ajan. 

– Nyt on hyvä ajolähtö käynnissä ja alalla on mahdollisuudet suureen kehitysharppaukseen lyhyessä ajassa. Tilaajien ja kaikkien muidenkin rakennushankkeissa toimivien on tärkeä pysyä ajan tasalla siitä, mitä kumppaneilta voi jo edellyttää hiilipäästöjen vähentämisessä, vastuullisuus- ja laatujohtaja Liisa Jäätvuori A-Insinööreistä sanoo.  

– Green Building Councilin kumppanijäsenenä haluamme jakaa avoimesti omaa tietotaitoamme ja havaintojamme, kehittyä itse asiantuntijoina sekä kirittää itseämme ja muita kunnianhimoisempiin kestävyystoimiin.

Tiedon avoin jakaminen on myös Green Building Council Finlandin keskeisiä kantavia ajatuksia

”Laaja ja osallistava yhteistyö on ollut toiminnassamme keskeisintä aina perustamishetkestä lähtien”, kertoo Mikko Nousiainen, FIGBC toimitusjohtaja. ”Toimintamme vaikutus muodostuu asiantuntijoiden laajan verkoston yhteisestä näkemyksestä ja yhteistyöstä. Olen siksi iloinen, että saamme jatkaa kumppanijäsenyyttä A-Insinöörien kanssa vuonna 2022.”

Hiilineutraaliustiekarttojen parhaat esimerkit esiin

A-Insinöörit julkaisee omat hiilineutraaliustavoitteensa osana vastuullisuusraportointiaan myöhemmin helmikuussa.

– Rakennetun ympäristön suunnittelijoina ja konsultteina edistämme vähähiilisyyttä rakennushankkeissa ja autamme pienentämään asiakkaidemme hiilijalanjälkeä. Keskitymme nyt entistä vahvemmin tämän kädenjälkemme osoittamiseen ja kasvattamiseen. Samalla meidän on toki pidettävä huoli siitä, että kehitämme omaa toimintaamme hiilineutraaliksi, Liisa Jäätvuori toteaa.

A-Insinöörien oman toiminnan hiilitiekartta kattaa Greenhouse Gas -protokollan mukaiset, scopen 1, 2 ja 3 mukaiset suorat ja epäsuorat päästöt.

Yhä useampi rakennus- ja kiinteistöalan edelläkävijä kertoo nyt vastuullisuussuunnitelmistaan, jotka kattavat myös päästövähennykset. 

”Haluamme #BuildingLife -projektissa tehdä näkyväksi hiilineutraaliin rakennettuun ympäristöön johtavia, konkreettisia toimenpiteitä”, kertoo Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, Green Building Council Finland.

”Siksi kutsumme kaikkia kiinteistö- ja rakennusalalla toimivia organisaatioita #BuildingLife hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi. Toimintaohjelman kannattajat sitoutuvat kiinteistö- ja rakennusalan yhteisten tavoitteiden mukaisesti toimimaan kohti hiilineutraalia rakennettua ympäristöä 2035 ja laatimaan toimintaohjelman, jonka avulla kehittävät liiketoiminnasta hiilineutraalia.”

”Haluamme myös kannustaa toimialan kaikkia organisaatioita kertomaan omista hiilineutraaliustiekartoistaan. Pyydämme teitä lähettämään organisaationne hiilineutraaliuden toimintaohjelmia julkaistavaksi hankkeemme verkkosivuille ja itse julkaisuun: Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmaan”, kehottaa Tähtinen.

Lisätietoja:
Liisa Jäätvuori, vastuullisuus- ja laatujohtaja, A-Insinöörit
puh. 044 300 1358
liisa.jaatvuori(at)ains.fi

Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, Green Building Council Finland
puh. 040 525 8440
mikko.nousiainen(at)figbc.fi

Green Building Council Finland on Suomen vaikuttavin ja laaja-alaisin kestävän rakennetun ympäristön yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on tuoda hiilineutraalit, kiertotalouden mukaiset ja kestävää elämäntapaa tukevat ratkaisut luonnolliseksi osaksi kaikkea kiinteistö- ja rakennusalan toimintaa. FIGBC:n jäseninä on noin 260 Suomessa kiinteistö- ja rakennusalalla toimivaa yritystä ja yhteisöä. FIGBC on maailmanlaajuisen World Green Building Council -verkoston aktiivinen jäsen. 

A-Insinöörit on suomalainen rakentamisen suunnittelu- ja konsulttitalo. Tavoitteenamme on luoda yhdessä asiakkaittemme kanssa parasta rakennettua ympäristöä. Lopputuloksen lisäksi meille on myös tärkeää tapa, jolla siihen päästään. A-Insinööreissä työskentelee 1 100 hankekehityksen, rakennuttamisen ja rakentamisen suunnittelun asiantuntijaa eri puolilla Suomea.

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun