8.2.2021

#BuildingLife -hankkeen Leaders’ Forumissa polkaistiin vähähiilisyyden toimintaohjelma käyntiin

BuildingLife -hankkeen Leaders’ Forum starttasi 4.2.2021. Hankkeen Euroopan tason tavoite on laatia tiekartta EU:n lainsäädännölle kohti rakennusten koko elinkaaren päästöjen huomioimista ja tuomaan konkreettisia ratkaisuja rakennetun ympäristön päästöjen vähentämiseksi COP26- ilmastoneuvotteluihin.

BuildingLife -hankkeen Leaders’ Forum starttasi 4.2.2021. Hankkeen Euroopan tason tavoite on laatia tiekartta EU:n lainsäädännölle kohti rakennusten koko elinkaaren päästöjen huomioimista ja tuomaan konkreettisia ratkaisuja rakennetun ympäristön päästöjen vähentämiseksi COP26- ilmastoneuvotteluihin.

”Suomessa ympäristöministeriö on tehnyt hyvää työtä”, kertoi aloitusseminaarin avauspuheessa Green Building Council Finlandin toimitusjohtaja Mikko Nousiainen. Siksi Suomessa #BuildingLife keskittyy tukemaan meneillään olevaa lainsäädäntöprosessia tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hanke tulee myös laatimaan yhteisen tilannekuvan alan vähähiilisyystoimista ja kokoamaan alan parhaiden esimerkkien pohjata hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman, mikä antaa konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tarvitsemme hiiliviisautta ja verkostoitumista

Kick-offin keynote-puheenvuoroissa yritystensä tavoitteista ja konkreettisista toimenpiteistä kertoivat viiden merkittävän toimijan edustajat, jotka toimivat myös #BuildingLife-hankkeen lähettiläinä.

Toimitusjohtaja Olli Nikula totesi, että Saint-Gobainin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, mutta Suomessa ”nollat taulussa” ollaan jo 2035. ”Kuluttajien valta on vahvassa kasvussa. Vähähiilisyys on merkittävä arvovalinta ja se asettaa erilaisia vaateita tuotevalmistajalle. Hiilijalanjäljestä on pystyttävä toimittamaan luotettavaa tietoa suunnittelijoille ja myös kuluttajille”, Nikula kertoi. ”Kaiken täytyy perustua faktoihin ja tähän tarpeeseen Saint-Gobain tuottaa tuotteilleen kolmannen osapuolen verifioimia ympäristöselosteita.”

A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen toi esille suunnittelun näkökulmaa. ”Hiilijalanjälkemme ei ole suuri, mutta kädenjälki sitäkin suurempi”. A-Insinöörit ovatkin ottaneet vahvan roolin tiedon tuottamisessa ja levittämisessä. ”Kulttuurin ja osaamisen kehittäminen ovat avainasemassa – puhuisinko jopa hiiliviisaudesta”, totesi Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti. Särkilahti painotti myös laajan verkostoitumisen eri järjestöissä olevan tärkeää.

Varman kiinteistösijoituksista vastaava johtaja Ilkka Tomperi kertoi, että Varman tavoitteena on hiilineutraali sijoitussalkku vuoteen 2035 mennessä. ”Sijoitamme kohteisiin, jotka tuottavat ratkaisuja päästöjen vähentämiseen ja huomioivat toiminnassaan ilmastonmuutoksen etenemisen. Lisäksi sijoitamme yrityksiin, jotka hyötyvät ilmastonmuutoksen hillinnästä luomalla fossiilisille polttoaineille korvaavia tuotteita ja palveluja.”

Kaupunkikehityksen johtaja Juha Kostiainen, YIT, puolestaan listasi konsernissa jo tehdyt toimenpiteet sekä uudet aloitteet. ”Puolitamme CO2-päästöt omassa toiminnassa sekä omaperusteisten hankkeiden materiaaleissa vuoteen 2030 mennessä. Mahdollistamme omaperusteisten hankkeidemme hiilineutraalin lämmityksen, jäähdytyksen ja lämpimän veden. Lisäksi raportoimme omaperusteisten hankkeiden hankekohtaiset CO2-päästöt 2020 lähtien”, YIT lupaa.

Osallistu tuleviin forumeihin

BuildingLife -hanke kokoaa KIRA-alan vähähiilisyyden visiot yhteen ja muodostaa tilannekuvan eri organisaatioiden toimista ja tavoitteista. Tämän nykytila-analyysin pohjalta rakennetaan yhdessä alan edelläkävijöiden kanssa toimintaohjelma hiilineutraalin rakennetun ympäristön saavuttamiseksi.

”Kutsun alan ammattilaiset kokoamaan yhdessä hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelmaa – haluamme tuottaa yhteistyössä konkreettisen toimintaohjelman, jossa kaikilla alan toimijoilla on oma roolinsa hiilineutraaliuden saavuttamiseksi”, kertoo kehityspäällikkö Lauri Tähtinen.

Hanketta vetää yhdessä Laurin kanssa johtava asiantuntija Miisa Tähkänen. ”Kick-offin keskusteluissa selkeästi esiin nousi osaamisen kehittäminen, yhteistyön ja verkostojen merkitys”, toteaa Tähkänen. ”Rakentamisen tulevaisuudesta ei ole selkeää visiota. Käsillä olevat ongelmat ovat kuitenkin ratkaistavissa ja ala kehittyy koko ajan.”

Hankkeessa jakaudutaan seuraavaksi kolmeen eri foorumiin

  • Leaders’ Forum on avoin kaikille, jotka haluavat olla toteuttamassa toimialan muutosta vähähiilisemmäksi.
  • Ambassadors’ Forum on #BuildingLife -lähettiläiden, eli alan merkittävien mielipidejohtajien ryhmä, joka edistää hankkeen tavoitteita omalla työllään. Vaikuttajien ryhmä, joka näyttää esimerkillään mikä on mahdollista.
  • Experts’ Forum on alan parhaimpien asiantuntijoiden työryhmä, joka johtaa toimintaohjelman käytännön työtä.

”Kaikista forumeista tulemme tiedottamaan laajasti ja toivomme erityisesti asiantuntijoiden ryhmään kovimman tason ammattilaiset”, kutsuu Lauri Tähtinen mukaan.

Osallistu hankkeeseen – ilmoittaudu mukaan toimintaohjelman työpajoihin viikoille 7-9.

Lisätiedot

  • Lauri Tähtinen, kehityspäällikkö, 040 486 5400, lauri.tahtinen(at)figbc.fi
  • Miisa Tähkänen, johtava asiantuntija, 040 080 3237, miisa.tahkanen(at)figbc.fi

Tilaisuuden tallenne

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun