8.7.2021

TA-Asumisoikeus Oy Asuntomessujen Vihreä teko -kilpailun voittoon

Ensimmäinen Vihreä teko -kunniamaininta Talo Pyörteelle, toinen Lohjan Saarennalle Lohjan Hiidensalmessa näytetään mallia niin kerrostalojen kuin omakotitalojen ilmastoystävällisessä rakentamisessa. Ammattitaitoisen suunnittelun ja rakentamisen merkitys korostuu, kun halutaan rakentaa energiatehokas ja vähähiilinen talo. Vihreä teko -teema on kulkenut mukana Hiidensalmessa jo tontinhakuvaiheesta lähtien. Keväällä 2020 Lohjan kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut julistivat messurakentajille Vihreä teko -kilpailun […]

Ensimmäinen Vihreä teko -kunniamaininta Talo Pyörteelle, toinen Lohjan Saarennalle

Lohjan Hiidensalmessa näytetään mallia niin kerrostalojen kuin omakotitalojen ilmastoystävällisessä rakentamisessa. Ammattitaitoisen suunnittelun ja rakentamisen merkitys korostuu, kun halutaan rakentaa energiatehokas ja vähähiilinen talo.

Vihreä teko -teema on kulkenut mukana Hiidensalmessa jo tontinhakuvaiheesta lähtien. Keväällä 2020 Lohjan kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut julistivat messurakentajille Vihreä teko -kilpailun teeman parhaista toteutuksista Lohjan Asuntomessuilla.

Kilpailuraadin muodostivat puuarkkitehtuurin professori ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen jäsen Pekka Heikkinen (Aalto-yliopisto), johtava rakennustarkastaja Paula Mäenpää (Lohjan kaupunki), toimitusjohtaja Mikko Nousiainen (Green Building Council Finland), Suomen ilmastopaneelin jäsen ja kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja professori Jyri Seppälä (Suomen ympäristökeskus) sekä ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen (Rakennusteollisuus RT Ry).

– Halusimme kirittää alueen rakentajia ilmastonäkökulman huomioimisessa taloprojekteissa. Olemme erittäin tyytyväisiä, kun saimme näin upean asiantuntijaraadin arvioimaan kohteita ja käymään keskustelua rakennusalan kehityksestä, iloitsee Lohjan Asuntomessujen projektipäällikkö Mirka Härkönen.

– Raadin päätös nostaa esiin kolme hienoa messukohdetta. TA-Asumisoikeus Oy ja Pyörre edustavat kokonaisvaltaista ilmasto- ja ympäristönäkökulman huomioimista rakennusten suunnittelussa, Lohjan Saarenta puolestaan energiatehokkuuden perustavanlaatuista merkitystä, summaa kilpailun lopputulosta Jenna Kotilehto, Canemure-hankkeen projektivastaava Lohjan kaupungilta.

Pieni- ja keskituloisilla on oltava mahdollisuus asua ilmasto- ja ympäristöystävällisesti

TA-Yhtiöiden pitkäaikainen määrätietoinen kehitystyö ympäristöystävällisen asuntotuotannon hyväksi näkyy Lohjalla TA-Asumisoikeus Oy:n laadukkaasti rakennetussa A-energialuokan kerrostalossa. Tekoäly optimoi huoneistokohtaisesti kaukolämmön kulutusta, aurinkopaneelit tuottavat puhdasta sähköä ja asukkaat voivat seurata omaa veden- ja sähkönkulutustaan. Autokatoksesta löytyy kymmenen sähköauton latauspistettä, ja polkupyörille on toteutettu runsaasti säältä suojattuja pysäköinti- ja säilytystiloja. Viherkatot, kattopuutarha ja korttelin yhteispiha tukevat luonnon monimuotoisuutta.

– Kaikelta asuntotuotannolta, kohtuuhintaiseltakin, on edellytettävä laatua ja osallistumista rakentamisen päästöjen vähentämiseen. TA-Asumisoikeus Oy osoittaa Lohjalla tason, johon jokaisen kerrostalohankkeen Suomessa nykyisin vähintään tulisi yltää, toteaa raadin jäsen Jyri Seppälä.

Kunnianhimoinen loikka kohti tulevaisuuden vähähiilistä kiertotaloutta

Kilpailun ensimmäinen kunniamaininta myönnetään Talo Pyörteelle. Se on Suomessa ainutlaatuinen rakennushanke, jossa vähähiilisyyden ja kiertotalouden mahdollisuuksia on tarkasteltu järjestelmällisesti kiinteänä osana talon suunnittelua, samalla aiheesta suurelle yleisölle viestien. Pyörre edustaa kehitysaskelia, joita koko rakennusalan tulisi nykyistä ripeämmässä tahdissa ottaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Alalla tarvitaan pikaisesti toimia, jotka vähentävät ilmastopäästöjä paitsi käytön aikaisen energiankulutuksen myös käytettävien rakennusmateriaalien osalta. Hiilijalanjäljen arviointi suunnitteluvaiheessa on tärkeä apuvälinen tässä työssä. Pyörteessä arviointia on käytetty esimerkillisesti suunnitteluvaiheen työkaluna, kun on punnittu esimerkiksi rakennustuotteisiin liittyviä valintoja, sanoo raadin jäsen Mikko Nousiainen.

Energiatehokkuus on ekologisesti kestävän rakentamisen kulmakivi

Vihreä teko -kilpailun toisen kunniamaininnan saa Lohjan Saarenta. Tämä A-energialuokan talo edustaa rakennustekniikkaa, joka on kaikkien talonrakentajien saavutettavissa ammattitaitoisella suunnittelulla ja rakentamisella. Energiatehokkuuden perustana on talon ilmatiiveys, joka todennetaan ilmatiiveysmittauksin rakennuksen käyttöönottovaiheessa.

– Rakentamisessa tulisi aina tavoitella A-energialuokan taloa. Tämän pitäisi olla suunnittelun lähtökohtana niin ammattimaisilla toimijoilla kuin kertarakentajillakin. Lohjan Saarennan erittäin pieni ilmanvuotoluku kertoo huolellisesta ja laadukkaasta rakennustyöstä, jota hyvän energiatehokkuuden saavuttaminen edellyttää, toteaa raadin jäsen Pekka Heikkinen.

Lisätiedot

Ilmastonäkökulma Asuntomessuilla Lohjalla 2021: projektivastaava Jenna Kotilehto, Canemure-hanke, Lohjan kaupunki, jenna.kotilehto(at)lohja.fi.

Vihreä teko -kilpailun asiantuntijaraati:

  • Pekka Heikkinen, puuarkkitehtuurin professori, Aalto-yliopisto, Osuuskunta Suomen Asunto-messujen hallituksen jäsen, pekka.heikkinen(at)aalto.fi
  • Paula Mäenpää, johtava rakennustarkastaja, Lohjan kaupunki, paula.maenpaa(at)lohja.fi
  • Mikko Nousiainen, toimitusjohtaja, Green Building Council Finland mikko.nousiainen(at)figbc.fi
  • Jyri Seppälä, kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja ja professori, Suomen ympäristökeskus, jyri.seppala(at)syke.fi
  • Pekka Vuorinen, ympäristö- ja energiajohtaja, Rakennusteollisuus RT Ry, pekka.vuorinen(at)rakennusteollisuus.fi

Lue myös

Vieraskynä: Valinnan mahdollisuus on vahva voima, Rami Erkkilä, Kuntarahoitus Oyj
Tasaista lämpöä energiatehokkaasti – Lohjan messutalon lämmönsäätöä ohjataan Leanheat-järjestelmällä

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun