7.1.2021

WorldGBC:n vuosikertomus 2020 julkaistu: verkoston työ tarpeellisempaa kuin koskaan ennen

World Green Building Council (WorldGBC) julkaisi vuodenvaihteessa vuosikertomuksensa vuodelta 2020. Julkaisussa esitellään sekä WorldGBC:n että maailmanlaajuisen Green Building Council -verkoston viime vuoden tärkeimpiä saavutuksia.

World Green Building Council (WorldGBC) julkaisi vuodenvaihteessa vuosikertomuksensa vuodelta 2020. Julkaisussa esitellään sekä WorldGBC:n että maailmanlaajuisen Green Building Council -verkoston viime vuoden tärkeimpiä saavutuksia.

GBC-verkostoon kuuluu noin 70 kansallista GBC:tä sekä yli 1000 työntekijää ja 36 000 jäsenorganisaatiota, joiden avulla verkosto vaikuttaa keskeisiin päätöksentekijöihin ympäri maailmaa.

Ilmastotoimien vuosikymmen alkoi vuonna 2020, jolloin myös COVID-19-pandemia toi rakennetun ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin välisen yhteyden tarkastelun kohteeksi. WorldGBC uskoo, että rakennettu ympäristö voi tehostaa muutosta kohti kestävämpää, elpynyttä ja oikeudenmukaisempaa maailmaa.

WorldGBC jatkoi vuonna 2020 vahvaa perustoimintaansa. Viime vuoden kohokohtiin kuuluivat muun muassa

  • Uuden strategian ”Sustainable buildings for everyone, everywhere” julkaiseminen. Strategia tukee GBC-verkostoa johtamaan ja edistämään muutosta rakennetussa ympäristössä kolmella strategisella vaikutusalueella: ilmastotoimet, terveys ja hyvinvointi sekä resurssit & kiertotalous.
  • World Green Building Week 2020, #ActOnClimate. Kaikkien aikojen menestyksekkäin Week näytti, että kiinteistö- ja rakennusalalla on käynnissä iso muutos kestävämmäksi. Viikon aikana järjestettiin yli 300 tapahtumaa yli 40 maassa.
  • Health & Wellbeing Framework -viitekehyksen lanseeraus. WorldGBC:n projekti Better Places for People lanseerasi viitekehyksen terveyden ja hyvinvoinnin huomiomiseen rakennetussa ympäristössä.
  • Euroopanlaajuiset ilmastotoimet. WorldGBC vahvisti asemaansa Euroopan ilmastotoimien kirittäjänä projektiensa kautta. WorldGBC on myös nimetty EU:n uuteen kestävän rahoituksen foorumiin, joka avustaa EU:n komissiota.
  • Laajasti näkyvyyttä kestävälle rakentamiselle. WorldGBC tuotti ja julkaisi yhdessä BBC Storyworksin kanssa Building a Better Future -sarjan, jonka esittelemät ratkaisut tavoittivat yli miljoona katsojaa kolme päivää julkaisusta.
  • Rakennusala YK:n ilmastokokouksen parrasvaloihin. WorldGBC osallistui YK:n Race to Zero Dialogues 2020 -tapahtumaan ja kannatti yhdessä yhdeksän muun kansainvälisen järjestön kanssa rakennetun ympäristön päivää seuraavassa YK:n ilmastokokouksessa.

Lataa vuosikertomus WorldGBC:n sivuilta ja lue, kuinka maailmanlaajuinen GBC-verkosto kehittää rakennusalaa kohti nollahiilistä tulevaisuutta!

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun