15.12.2021

YIT, Varma, JKMM, Sponda ja Kuljetusrinki – tähtäimessä hiilineutraali rakennettu ympäristö

Aidosti kestävä liiketoiminta kestää tulevaisuudessakin. Ja aidosti kestävälle liiketoiminnalle lainsäädäntö on vasta toiminnan ensimmäinen porras – parempaa tekemällä varmistaa liiketoiminnan jatkuvuuden tulevaisuudessakin. Alun perin kaksikymmentäyksi yritystä ja kolme kaupunkia ilmoittautui #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi ja sitoutui laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla kehittää omasta toiminnastaan hiilineutraalia. Helsinki, Tampere, Lahti, One Click LCA Ltd., A-Insinöörit, Granlund, […]

Aidosti kestävä liiketoiminta kestää tulevaisuudessakin. Ja aidosti kestävälle liiketoiminnalle lainsäädäntö on vasta toiminnan ensimmäinen porras – parempaa tekemällä varmistaa liiketoiminnan jatkuvuuden tulevaisuudessakin.

Alun perin kaksikymmentäyksi yritystä ja kolme kaupunkia ilmoittautui #BuildingLife Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelman kannattajaksi ja sitoutui laatimaan itselleen toimintaohjelman, jolla kehittää omasta toiminnastaan hiilineutraalia.

Helsinki, Tampere, Lahti, One Click LCA Ltd., A-Insinöörit, Granlund, Sweco Finland, Realia Management, Saint-Gobain Finland, Stora Enso, KONE Suomi ja Baltia, Consolis Parma, Peikko Group, Bonava Suomi, Ilmarinen, SOK, Antilooppi Management, SRV, Fira, Skanska, Ramirent, EcoReal, Durat, Rototec.

Viisi uutta sitoutunutta

Julkaisemme nyt viisi uutta toimintaohjelman kannattajaa: laajasti asunto-, toimitila- ja infrarakentamisen sektoreilla toimiva YIT Oyj, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit Oy, kiinteistösijoitusyhtiö Sponda Oy, ja ympäristöhuolto- ja kuljetuspalveluja tarjoava Kuljetusrinki Oy.

YIT
”Ilmastonmuutos vaatii uudenlaista resurssien käytön arviointia ja elinkaariajattelu on olennainen osa kestävää rakentamista. Koko rakennusalalla tarvitaan merkittäviä muutoksia. Sitoudumme alan yhteisiin ponnistuksiin ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi ja teemme osamme yhteisen muutoksen mahdollistamiseksi. Haluamme olla alan edelläkävijä etsimällä ja tarjoamalla ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa.”

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
”Varma haluaa vähentää kiinteistöistä aiheutuvia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteenamme on, että vuoteen 2030 mennessä omistamamme kiinteistöt ovat päästöttömiä lämmön ja sähkönkulutuksen osalta. Rakentamisessa panostamme vähähiilisiin ratkaisuihin ja kiertotalouteen.”

 JKMM Arkkitehdit
”Me JKMM Arkkitehdeillä haluamme kehittää onnellisuuden infrastruktuuria ja kaupunkielämää rakennus kerrallaan, esimerkiksi sitoutumalla #BuildingLife-hiilineutraaliusohjelmaan.”

Kuljetusrinki Oy
”Kuljetusrinki Oy saavutti hiilineutraalisuuden jo loppuvuodesta 2021. Emme ainoastaan kompensoimalla, vaan ensin alentamalla päästömme minimiin ja sen jälkeen kompensoimalla loput kuten henkilökunnan työmatkat. Kompensoinnin kautta poistamme ilmasta enemmän kasvihuonekaasuja kuin niitä tuotamme. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme, jolloin kompensointitarpeemme pienenee tulevaisuudessa entisestään.”

Sponda Oy
 ”Tavoitteenamme on paitsi energiankulutuksesta aiheutuvien päästöjen vähentäminen, myös koko arvoketjun, kuten rakennuttamisesta ja kiinteistöjen ylläpidosta aiheutuvien päästöjen minimointi. Tähtäämme käytönaikaisen energiankulutuksen osalta täyteen hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä, ja pyrimme tähän tavoitteeseen muun muassa omaa energiankulutusta vähentämällä ja uusiutuvan energian tuotantoa ja hankintaa lisäämällä.” 

Kaikkia keinoja ei tarvitse keksiä itse

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma on selkeä pohja jokaisen kiinteistö- ja rakennusalalla toimivan organisaation omalle suunnitelmalle. Selkeisiin toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, aihealueittain, aikajanalle asetettuna.

Kiinteistö- ja rakennusala on käymässä läpi syvää systeemistä muutosta kohti vähähiilisyyttä ja aikanaan hiilineutraaliutta.  Kaikkia keinoja ei tarvitse keksiä itse. Tutustu toimintaohjelmaan ja luokaa oman toimintanne hiilineutraaliustiekartta nyt.

Lisätietoja:

Lauri Tähtinen
Kehityspäällikkö
Green Building Council Finland
puh. +358 40 486 5400

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun