1.2.2023

Nollahiileen sitoutuneet – Avara ja Premico allekirjoittivat kansainvälisen Net Zero Carbon Buildings sitoumuksen 

Lehdistötiedote 1.2.2023 klo 11:00  Net Zero Carbon Building -sitoumuksen allekirjoittajat tavoittelevat hiilineutraalin energiankäytön lisäksi hiilineutraalia rakentamista. Kansainvälisen sitoumuksen taustalla ovat merkittävät tahot kuten C40-kaupunkiverkosto, World Green Building Council ja The Climate Group. Avara Amplus ja Premico Residential Fund III ovat sitoumuksen kuudes ja seitsemäs suomalainen allekirjoittaja.  Allekirjoitettu, julkinen sitoumus kertoo paitsi toiminnan tunnistetusta kiireestä, on […]

Lehdistötiedote 1.2.2023 klo 11:00 

Net Zero Carbon Building -sitoumuksen allekirjoittajat tavoittelevat hiilineutraalin energiankäytön lisäksi hiilineutraalia rakentamista. Kansainvälisen sitoumuksen taustalla ovat merkittävät tahot kuten C40-kaupunkiverkosto, World Green Building Council ja The Climate Group. Avara Amplus ja Premico Residential Fund III ovat sitoumuksen kuudes ja seitsemäs suomalainen allekirjoittaja. 

Allekirjoitettu, julkinen sitoumus kertoo paitsi toiminnan tunnistetusta kiireestä, on myös allekirjoittajille merkittävä mahdollisuus nostaa koko toimialan tavoitetasoa kerrasta korkeammalle. 

Net Zero Carbon Building sitoumus edellyttää, että vuoteen 2030 mennessä: 

  • Käytössä olevat kiinteistöt ovat erittäin energiatehokkaita, ja käyttävät pääosin uusiutuvaa energiaa. 
  • Lisäksi huomioidaan kylmäainevuotojen aiheuttamat ilmastopäästöt. 
  • Uudisrakentamisen ja laajojen peruskorjausten ennen käyttöä syntyviä tuotesidonnaisia päästöjä vähennetään mahdollisimman paljon. 
  • Päästöt, joita ei voida vähentää, kompensoidaan. 

Käytännössä allekirjoittajat raportoivat ja todentavat 

  • Oman kiinteistökannan energiankulutuksen, energiatehokkuusparannukset sekä vähennetyt päästöt ja edistyminen kohti nollahiilistä portfoliota. 
  • Tuotesidonnaiset päästöt lasketaan koko elinkaaren ajalta joko EN15978 standardin tai muun hyväksytyn kansallisen standardin mukaisesti. Lisäksi raportoidaan kompensoinnit, joilla tavoitellaan koko portfolion nollahiilisyyttä. 

Sitoumuksen aiemmat suomalaiset allekirjoittajat ovat Ylva, Antilooppi ja One Click LCA Ltd, LähiTapiola Kiinteistövarainhoito ja Technopolis. Sitoumuksen sisältö sekä kaikki sen allekirjoittajat ovat nähtävissä World Green Building Council Finlandin sivuilla.

Lisätietoja: Lauri Tähtinen (lauri.tahtinen @ figbc.fi) 

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun