12.2.2024

Green Building Council Finland uutiskirje helmikuu 2024

Aiemmin vain FIGBC:n jäsenille tarkoitettu jäsenkirje on jatkossa kaikille avoin uutiskirje. Uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan.  Hae FIGBC Ohjausryhmän jäseneksi! Edelläkävijät ja alan johtavat asiantuntijat ohjaavat FIGBC:n toimintaa ohjausryhmien jäseninä. Ohjausryhmiä on kaksi: Kestävyysosaamisen ohjausryhmä ja Vaikuttamisen ohjausryhmä. Ohjausryhmätyön kautta vaikutat suoraan järjestön […]

Aiemmin vain FIGBC:n jäsenille tarkoitettu jäsenkirje on jatkossa kaikille avoin uutiskirje. Uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. 

Hae FIGBC Ohjausryhmän jäseneksi!

Edelläkävijät ja alan johtavat asiantuntijat ohjaavat FIGBC:n toimintaa ohjausryhmien jäseninä. Ohjausryhmiä on kaksi: Kestävyysosaamisen ohjausryhmä ja Vaikuttamisen ohjausryhmä.

Ohjausryhmätyön kautta vaikutat suoraan järjestön toimintaan ja sitä kautta alan kehitykseen laajemmin. Haku ohjausryhmien jäseneksi on nyt auki, hakuaikaa on 28.2.2024 saakka. Lue lisää ja hae nyt ohjausryhmän jäseneksi!

Liity nyt FIGBC Jäsenfoorumeihin!

Jatkossa tuttujen toimikuntien työtä jatketaan jäsenfoorumeilla – joihin voivat osallistua kaikki FIGBC jäsenorganisaatioiden työntekijät! Aiempien toimikuntien jäsenet siis siirtyvät jäsenfoorumeihin automaattisesti. Lue lisää ja liity nyt jäsenfoorumin jäseneksi!

Tervetuloa uudet jäsenet!

Alkuvuonna FIGBC-verkostoon liittyivät:

Tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet rakennus- ja kiinteistöalan yrityksille

Green Building Council Finlandin 19.1.2024  järjestämässä webinaarissa perehdyttiin Science Based Targets Buildings laskentatavan, ohjeistuksen ja työkalun viimeisimpiin luonnosversioihin. Pilotointiin on osallistunut Green Building Council Finlandin jäsenistä esimerkiksi CapMan Real Estate, jolta kuultiin webinaarissa kommenttipuheenvuoro. Lue tapahtuman kooste tai katso tallenne.

Webinaari FIGBC jäsenille: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) 22.2.2024

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on tarkoitus hyväksyä Euroopan komis.siossa ja parlamentissa alkuvuonna 2024. Tässä FIGBC-jäsenille varatussa tietoiskussa käydään lävitse tarkemmin direktiivin sisältöä, voimaantuloa ja vaikutuksia Suomessa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.  

Tilasuunnittelun hiilijalanjäljen arviointiohjeen ja raportointipohjan julkistuswebinaari 28.2.2024

Tilamuutosten vaikutusta toimitilarakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeen on tutkittu kasvavassa määrin. Green Building Council Finlandin työryhmä on valmistellut ohjeen ja raportointipohjan alalle avoimesti testattavaksi. Lue lisää ja ilmoittaudu webinaariin.

Tutustu Green Building Council Finlandiin 4.3.2024

Tämä FIGBC:n toimintaa esittelevä tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille jäsenyydestä kiinnostuneille tai jo jäseniksi liittyneille. Kuulet tarkemmin mitä teemme ja kuinka ottaa jäsenyydstä täysi ilo irti! Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Julkista tukea kiertotalouden vauhdittamiseen – Nordic Network for Circular Construction -projektin työpaja 5.3.2024

Pohjoismaiden ministerineuvoston toimeksiannosta ympäri Pohjoismaita järjestetään viisi työpajaa – yksi kussakin maassa.

Haemme nyt Suomessa järjestettävään työpajaan osallistujia! Tilaisuus on hybridi. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Kiertotalouden green deal kiinteistö- ja rakennusalalla 15.3.2024

FIGBC fasilitoi rakennusalaa kohti kiertotalouden systeemistä muutosta. Kiertotalouden green dealia viimeistellään parhaillaan. Kyseessä on valtion luotsaama yrityksille, kunnille ja alueille suunnattu strateginen sitoumusmalli. Sen puitteissa toimijat voivat vapaaehtoisesti sitoutua luonnonvarojen käytön vähentämistä ja hiilineutraalia kiertotaloutta edistäviin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Lue tiedotteemme ja ilmoittaudu webinaariin kuulemaan kiertotalouden green dealistä juuri kiinteistö- ja rakennusalan näkökulmasta.

Kaupunkivihreän seminaari: Viherrakenteen arvo ja suunnittelun lähtökohdat 21.3.

Viherrakenne suojelee meitä ja omaisuuttamme sään ääri-ilmiöiltä sekä tarjoaa välttämättömiä ekosysteemipalveluita. Seminaarissa perehdymme, miten juuri alkanut ARVO-hanke edistää kaupunkien viherrakenteen vahvistamista maankäytön suunnittelussa, ja miten kaupungit siitä hyötyvät. Tämä tilaisuus on hybridi. Lue lisää ARVO-hankkeesta ja ilmoittaudu mukaan tapahtumaan.

Uudet, maankäytön suunnittelun avuksi julkaistut työkalut Hiilikartta ja Sitowisen asemakaavojen vähähiilisyyden arviointimenetelmä tukevat hyvin FIGBC:n julkaisemaa Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmää. Työkalut laajentuvat vauhdilla luonnon arvioinnin ja ekologisuuden mittaamiseen, ja tätä hyvää kehitystä tukee myös ARVO-hanke.

Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman tulosseminaari: Data ja laskurit 25.3.2024

Tilaisuudessa esittäytyy viisi Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta (KIRAilmasto) rahoitusta saanutta, jo valmistunutta hanketta. Tilaisuus on hybridi. Lue lisää ja ilmoittaudu.

PS. Save the date! World Green Building Week 2024

World Green Building Week tullaan järjestämään 9.-13.2024. Varaa jo viikko kalenteristasi. Lue lisää World Green Building Weekistä ja tutustu samalla aiempien vuosien teemoihin.

URF kutsuu – kuuleko Green Building -verkosto?

URF etsii kumppaneita ja näytteilleasettajia sekä puhujia, joilla on näkemystä ja visiota kiertotalouteen, rakentamiseen, kestävään asumiseen ja elämään sekä hyvään elinympäristöön liittyen. Tule kuulemaan lisää Green Building Council Finlandin jäsenille suunnattuun omaan URF-infoon Teamsissa 27.2.2024 kello 8.30–9.30.

Circle the dates – WCEF2024

The world’s leading event for circular economy thinkers, doers and leaders hits Brussels in April 2024, showcasing the most impactful circular solutions from around the world. Online participation is open to everyone. Check the programme!

Circularity Gap Report 2024

The Circle Economy Foundation recently released its 2024 Circularity Gap Report. The research shows that global circularity is still in decline, and consumption continues to accelerate.

Ympäristöpalkinto kestävälle rakentamiselle

Noin 40 000 euron suuruinen Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinto myönnetään tänä vuonna toimijalle tai hankkeelle, joka on edistänyt merkittävästi rakennusalan kestävää kehitystä. Ehdokasasettelu päättyy 30. huhtikuuta, ja sen aikana suuri yleisö voi ehdottaa palkinnonsaajaa. Lue lisää.

Elinkaariominaisuudet rakennuksen pitkäikäisyyden edistämisessä : Säilyvyys, joustavuus ja uudelleenkäytettävyys kiertotalouden välineinä

Uuteen rakentamislakiin sisältyy kestävää rakentamista tukevia velvoitteita, jotka painottavat vähähiilisyyttä ja rakennusten pitkäikäisyyttä. Jälkimmäiseen liittyy uusi olennainen tekninen vaatimus rakennuksen elinkaariominaisuuksista. Lue lisää.

Uutisvinkit

Uutiskirjettä päivitetty 16.2.2024 kutsulla URF-infoon!

Muita julkaisuja ja oppaita

Metrics for circularity

To establish a common Nordic framework for monitoring circularity in construction, this report suggests new voluntary indicators.

Coverpage for publication, houses and trees.

An Invitation to Be Exceptional

A Nordic interpretation of Baukultur is an opportunity to define what high-quality building culture means in our unique context. This report introduces a new narrative for the Nordic construction culture and how the Nordic built environment could be truly sustainable and work for the best of the planet and people.

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun