30.3.2021

Kannanottomme Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailuun

FIGBC:n strategisiin tavoitteisiin vuodelle 2021 kuuluu varmistaa, että kaikissa merkittävissä rakennushankkeissa on ymmärretty rakennetun ympäristön vaikutus ilmastonmuutokseen ja kiertotalouden toteutumiseen. Otamme kantaa sekä kilpailutöihin että kilpailuohjelmaan. Kilpailuohjelmassa ei ole mielestämme tarpeeksi selvästi osoitettu, että hankkeiden ilmastokestävyydelle on asetettava kunnianhimoiset tavoitteet. Arvioimme kannanotossamme kunkin kilpailuesityksen erikseen sekä lausumme ilmastokestävyyden sisällyttämisestä jatkosuunnitteluun yleisesti. Albergo Kilpailuehdotuksessa esitetään tavoitteita […]

FIGBC:n strategisiin tavoitteisiin vuodelle 2021 kuuluu varmistaa, että kaikissa merkittävissä rakennushankkeissa on ymmärretty rakennetun ympäristön vaikutus ilmastonmuutokseen ja kiertotalouden toteutumiseen.

Otamme kantaa sekä kilpailutöihin että kilpailuohjelmaan. Kilpailuohjelmassa ei ole mielestämme tarpeeksi selvästi osoitettu, että hankkeiden ilmastokestävyydelle on asetettava kunnianhimoiset tavoitteet. Arvioimme kannanotossamme kunkin kilpailuesityksen erikseen sekä lausumme ilmastokestävyyden sisällyttämisestä jatkosuunnitteluun yleisesti.

Albergo

Kilpailuehdotuksessa esitetään tavoitteita ilmastokestävyydelle, mutta tavoitteille ei esitetä numeerisia arvoja. Kilpailuehdotuksessa esitellään laaja määrä ratkaisuja epämääräisesti.

Materiaaliksi on esitetty matalahiilinen betoni ja puuelementit. Näitä yhdistelemällä on mahdollista saavuttaa matala hiilijalanjälki. Rakennuksen katolla esitetään tuotettavan aurinkoenergiaa.

Näemme, että tämän esityksen perusteella on mahdollista jalostaa vähähiilinen kokonaisuus.

Eliel

Kilpailuehdotuksessa ei ole pohdittu ilmastonäkökulman tärkeyttä, ei lueteltu ympäristötehokkaan rakentamisen periaatteita, eikä kuvailtu hankkeen suunnittelua sen tarkemmin. Sen sijaan kaikki tieto on tiivistetty muutamaan riviin, joissa on selkeät toimenpiteet ilmastovaikutusten hallintaan.

Päämateriaaliksi on esitetty puuta. Rakennuksen julkisivut vuorataan luonnonkivellä ja kuparilla. Näitä yhdistelemällä on mahdollista saavuttaa matala hiilijalanjälki. Rakennuksen katolla esitetään tuotettavan aurinkoenergiaa.

Näemme, että tämän esityksen perusteella on mahdollista jalostaa vähähiilinen kokonaisuus.

Elielinsaaristo

Kilpailuehdotuksessa on mietitty biodiversiteettiä laajasti ja tasokkaasti. Kiertotalouden periaatteita on hyödynnetty. Rakenteiden hiilijalanjälkeä ei olla pyritty minimoimaan.

Rakennuksen rungon voidaan olettaa olevan teräsrakenteinen sen monimutkaisen muodon vuoksi. Välipohjat ja julkisivut tuotetaan betonielementeistä. Julkisivuissa hyödynnetään kierrätettyjä tiiliä, mikä voi osaltaan vähentää rakennuksen ilmastokuormaa.

Emme näe, että tämän esityksen perusteella olisi mahdollista jalostaa vähähiilistä kokonaisuutta.

Klyyga

Kilpailuehdotuksessa esitetään kunnianhimoisia tavoitteita kierrätysmateriaaleista, teollisuuden hukkavirtojen hyödyntämisestä sekä purettavaksi ja kierrätettäväksi suunnittelusta. Ehdotuksessa esitetään myös konkreettisia ratkaisuja tavoitteiden toteuttamiseksi.
Materiaaleiksi on valittu puu ja teräs. Puurakentamisessa luotetaan elementtitekniikkaan ja teräksen osalta on jo määritelty käytettävä palkkirakenne. Julkisivuun on esitetty kunnianhimoinen aurinkokeräinten ja varjostusjärjestelmä.

Näemme, että kilpailuehdotuksen mukaan toteutettu hanke olisi poikkeuksellisen vähähiilinen.

Platta

Kilpailuehdotuksessa käytetään ilmastokestävyyden muotisanastoa, mutta varsinaisten tavoitteiden ja toimenpiteiden esittäminen jää melko ohueksi. Kilpailuehdotuksessa on korvattu laatu määrällä.

Rakennuksen rungon voidaan olettaa olevan teräsrakenteinen sen monimutkaisen muodon vuoksi. Välipohjat ja julkisivut ovat todennäköisesti betonielementeistä. Rakennuksen muoto ei ole ympäristötehokas.

Emme näe, että tämän esityksen pohjalta olisi mahdollista jalostaa vähähiilistä kokonaisuutta.

Jatkosuunnittelussa on kiinnitettävä huomiota ilmastokestävyyteen

Toivomme, että jatkosuunnitteluun valitaan Albergo, Eliel tai Klyyga.
Toivomme, että suunnittelukilpailun tuomaristoon pyydetään rakenteiden elinkaariasiantuntija, joka voisi tarvittaessa sparrata suunnitteluryhmiä jatkosuunnittelussa. Toivomme jatkosuunnittelussa kiinnitettävän erityistä huomioita suunnitteluryhmien sitoutumiseen ja osaamistasoon ilmastokestävyyden suhteen.

Toivomme, että jatkossa tämän tasoisissa kilpailuissa esitetään jo kilpailuohjelmassa selkeät, numeeriset tavoitteet rakentamisen ilmastokestävyydelle ja muille hankkeen kannalta relevanteille planetaarisille rajoille.

Lisätietoja lausunnosta antavat johtava asiantuntija Miisa Tähkänen ja toimitusjohtaja Mikko Nousiainen. Sähköpostisoitteemme ovat etunimi.sukunimi (at) figbc.fi.

Elielinaukion varjoarvostelu – osallistu keskusteluun LinkedInissä.

Muita julkaisuja ja oppaita

Kiertotalouden green deal: Resurssiviisas rakennettu ympäristö

Kiertotalouden green deal koostuu viidestä muutosalueesta, joihin kuhunkin sisältyy 2-5 toimenpidealuetta. Tutustu Resurssiviisas rakennettu ympäristö toimenpidealueiden tavoitteisiin!

Nordic Network for Circular Construction- Analysis of Barriers and Possibilities

Nordic Network for circular construction. Report about barriers and possibilites within circular construction, A state of the art report from the five Nordic countries, The situation in the countries during 2018-2022.

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohje

Tilasuunnitelman hiilijalanjäljen arviointiohjeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta tilamuutosten hiilijalanjäljestä ja muista ympäristövaikutuksista, tunnistaa miten vaikutuksia voitaisiin rajoittaa, lisätä vertailumahdollisuuksia hankkeiden välillä sekä auttaa viestimään valintojen vaikutuksista myös alan ulkopuolisille.  Ohje sisältää määritelmiä hiilijalanjäljen laskennan rajaamiselle, lähtötietojen käyttämiselle ja tulosten raportoinnille. Ohje on suunniteltu toimitilahankkeille, mutta sitä voi rajoitetusti soveltaa myös muunlaisille tilamuutoshankkeille. 

Vähähiilisyyden sanakirja

Tämä vähähiilisyyden sanasto on koottu FIGBC:n Vähähiilinen rakentaminen ja Hiilineutraalit kiinteistöt -toimikuntien yhteistyönä keväällä 2020. Sanasto sisältää kaikki yleisimmät vähähiiliseen rakentamiseen ja kiinteistöliiketoimintaan liittyvät termit.

Kiertotalouden nykytila – mikä muuttuu seuraavaksi?

Sekä kansallisten että kansainvälisten projektien myötä olemme Green Building Council Finlandilla saaneet sukeltaa syvälle rakentamisen kiertotalouteen. Kertyneen kokemuksen myötä syntyy näkemys: mihin tähän mennessä on päästy ja millaisiin kehitysaihioihin pitäisi seuraavaksi keskittyä?

Hiilineutraalin rakennetun alueen määritelmä

Hiilineutraalin alueen määritelmän tarkoituksena on yhdenmukaistaa aluerakentamisen hiilijalanjäljen ja ilmastohyötyjen arviointia, sekä asettaa kehykset hiilineutraaliusväitteen tekemiselle.

Ideakortti: Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman

Näin järjestät purkumateriaalien kierrätyksen pop-up -tapahtuman!

Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma

Julkaisussa esitetään toimenpiteitä kahdeksalle eri toimijaryhmälle kiinteistö- ja rakennusalalla. Toimenpidetauluihin on koottu keskeiset toimenpiteet, joihin kyseisellä toimijaryhmällä on mahdollisuus vaikuttaa. Hiilineutraalin rakennetun ympäristön toimintaohjelma sisältää konkreettiset välitavoitteet ja askelmerkit kaikille alan toimijoille oman toimintansa kehittämiseksi.

Tilaa FIGBC uutiset ja tiedotteet

Noin kerran kuukaudessa ilmestyvään uutiskirjeeseen kootaan lyhyeksi koosteeksi keskeisimmät uutiset, tulevat tapahtumat ja FIGBC -kuulumiset. Uutiskirje on hyvä yleiskatsaus järjestön toimintaan. Uutiskirjeen voi tilata vapaasti kuka vain – siis myös, vaikka et olisi FIGBC:n jäsen!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Siirry takaisin sivun alkuun