Green Building Council Finland

Kuinka Varsinais-Suomen KIRA-ala vastaa tulevaisuuden kiertotaloushaasteisiin

Rakentamisen kiertotalous on nostettu Varsinais-Suomessa kiertotalouden tiekarttaan, kertoi Valonian Anni Lahtela kiertotaloustapahtumassa, jonka Green Building Council Finland, Turku Science Park Oy ja Valonia järjestivät yhdessä 8.6.2021. Lisäksi Lahtela kertoi viime vuonna julkaistusta selvityksestä, jossa selvitettiin rakentamisen potentiaalia Lounais-Suomen alueella. Turku Science Parkin Clean-tiimin Reeta Huhtinen puolestaan esitteli osallistujille 3C-klusterin toimintaa rakennusalan osalta. 

Kiertotalous tiekartoissa

Visa Kivisaari, Green Building Council Finland on koonnut ja analysoinut suomalaisia kiertotalous- ja hiilineutraaliustiekarttoja. Tiekartoista merkittävin on Suomen kansallinen kiertotalousohjelma, jonka mukaiseen kiertotaloustavoitteeseen päästään oikeanlaisilla kannusteilla ja kiertotalouden markkinoiden kehittämisellä. Esimerkiksi kiinteistö- ja rakennusalalla otetaan kiertotalouskriteerit käyttöön kaikkiin julkisiin hankkeisiin vuodesta 2022 lähtien, kehitetään kaavoitusta tukemaan olemassa olevan rakennuskannan vahvempaa hyödyntämistä sekä sisällytetään kiertotalousosaaminen osaksi koulutusjärjestelmää.

Kansallisen kiertotalousohjelman lisäksi kiertotalouteen ohjaavat rakennuksen hiilijalanjäljen pienentämisen tuleva lainsäädäntö, olemassa olevat RAKLIn ja Rakennusteollisuuden vähähiilisyyden tiekartat sekä uudistuvan jätelain mukaiset kasvavat kierrätystavoitteet.  Paikallisia muutoksia ohjaavat lisäksi alueelliset kiertotalous- ja hiilineutraaliustiekartat.

Turun kiertotaloustiekarttaa osallistujille esitteli Liisa Lahti, Circular Turku. Turun tavoitteena on olla päästötön vuonna 2029 ja jätteetön sekä resurssiviisas vuoteen 2040 mennessä. Yksi tiekartan viidestä painopistealueesta on rakentaminen. Resurssiviisaan rakentamisen, rakennusten ja asumisen muutostavoitteena on käyttää olemassa olevaa rakennettua ympäristöä pidempään. Toisena tavoitteena rakennettu ympäristö tukee hyvinvointia ja osallisuutta, kolmantena uusi rakennettu ympäristö suunnitellaan resurssiviisaaksi. Tähän tietä näyttävät Turun esimerkkikaupunginosat.

Viimeisinä muutostavoitteina on rakentaa resurssiviisaasti sekä tehdä rakennustyömaista resurssiviisaista. Lahti korosti, että koulutuksessa on huomioitava tulevaisuuden tarpeet ja esimerkiksi päätettävä painotetaanko nykyisessä koulutuksessa uusien rakennusten suunnittelua vai nykyisten korjaamista.

Globaalit haasteet ovat paikallisia haasteita

Nani Pajunen, Sitra, alusti ensimmäisen session todeten, että globaalit haasteet ovat pienemmässä mittakaavassa kaikkialla myös paikallisia haasteita. Ylikulutuksen taklaamiseksi meidän on siirryttävä hiilineutraaliin kiertotalouteen jo hyvin nopeasti. Tarjolla on ratkaisuja tuotteiden elinkaaren aikaiseen kiertotalouteen, mutta onko koulutuksessamme huomioitu kaikkien tuotteiden elinkaaren päättymiseen liittyvä osaaminen, Pajunen kysyi. Kiertotalouden yleisasiantuntijoita ei tarvita montaa, sen sijaan jokaisella alalla tulisi olla runsaasti oman alansa kiertotalousosaajia. Rakennussektorilla jokaisessa tuotteen tai rakennuksen elinkaaren vaiheessa työskentelevän olisikin pohdittava omaa työtään ja kuinka voi itse toimia kiertotalouden mukaisesti. On myös luotava uutta toimintaa jokaiseen rakennuksen elinkaaren vaiheeseen.

Kiertotalouden opetus Turun seudulla

Åbo Akademin molekylääritieteen ja -tekniikan laboratorion professori Leena Hupa kertoi osallistujille Åbo Akademin opetus- ja tutkimusaktiviteeteista. Kiertotalous on vahvasti mukana korkeakoulun opetuksessa, vaikkei sille olekaan omaa opetusmoduulia. Kiertotalous on ollut jo kauan osana esimerkiksi lasien tutkimuksessa, massa- ja paperitekniikassa, biomassaan perustuvissa tuotteissa, analytiikassa ja sensoreissa ja niin edelleen. Uusina tutkimus- ja opetusalueina ovat metallien talteenotto rakennuksista (urban mining) ja uudet energiamuodot. Rakennusteollisuudessa on hyvälaatuista hiekkaakin opeteltava käyttämään säästeliäästi ja kiertävästi, huomautti Hupa, sillä senkin saatavuus on heikkenemässä.

Turun ammattikorkeakoulussa puolestaan on tavoitteena yhteistyön tiivistäminen yrityksiin päin, kertoi Rauli Lautkankare. Tätä varten korkeakoulu tarjoaa erilaisia palveluita, kuten opiskelijatoimeksiantoja projektien tai opinnäytetöiden muodossa yksittäisille opiskelijoille tai opiskelijaryhmille. Opiskelijat tekevät projekteja jokaisena opiskeluvuonnaan ja yrityksen ongelman ratkaisemiseksi katsotaan yhdessä sopivin toteutustapa sekä osallistuvat opiskelijat. Kiinteistö- ja rakennusalan tulevaisuutta ennustelevalta ilmiökartalta Lautkankare nosti nano- ja materiaaliteknologian, kiertotalouden sekä rakennus-, energia- ja ICT-teollisuuden yhdistelmän, joiden kehittyminen vaatii uudenlaista osaamista sekä oman osaamisen rajoille venymistä.

STEAM Turku -hankkeen Matti Mäkelä kertoi, kuinka Turun kaupunki tukee varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen osalta Tiede- ja teknologiapolkua. Kiertotalouden näkökulma näkyy varhaiskasvatuksen tiedeprojekteissa, lukiokoulutuksen uusissa kursseissa ja työelämäkumppaneissa sekä ammatillisessa koulutuksessa erilaisten hankkeiden kautta. TSYKin lukiolla energia ja kiertotalous on ollut osana opintojaksoja jo muutaman vuoden ajan. Ruiskadun kampukselle on lisäksi rakentumassa havainnollinen kiertotalouden oppimisympäristö.

Kehityspäällikkö Elina Virolainen, YIT, pohti mitä uutta osaamista tullaan tarvitsemaan rakennusliikkeen näkökulmasta. Virolainen korosti esimerkiksi rakennuksen muunneltavuuden, iän ja korjattavuuden suunnittelun osaamista. Lisäksi tärkeisiin opetuksessa huomioitaviin asioihin olisi sisällytettävä materiaalien kierron sulkeminen sekä ohjaus ja vastuunjako. Aihe poiki tapahtumassa runsaasti keskustelua.

RATEKOn RAKI-verkkokoulutuksessa ollaankin lisäämässä talonrakentamisen kiertotalousosaamista, kertoi RATEKON koulutuspäällikkö Meri Hietala. RAKI-verkkokoulutus on tarkoitettu sekä opiskelijoille että rakentamisen ammattilaisille, ja koulutuksen on tarkoitus olla valmis keväällä 2022. Hanke on aluillaan ja sen nettisivut aukeavat tuota pikaa.

Myös Tulevaisuuden purkutyöosaajan koulutuspilotti vastaa osaavien ja sitoutuneiden purkutyöosaajien puutteeseen, kertoi Riikka Kinnunen, Kierivä Oy. Koulutuspilotissa kiertotalous integroidaan purkutyön koulutussisältöön ja siinä hyödynnetään virtuaalitodellisuuden toteutusta. Koulutusmateriaalien kokoamista varten Kinnunen toivoi purkutyömailta myönteistä suhtautumista tuleviin kuvauspyyntöihin.

Ennen lounasta tapahtumassa kuultiin vielä case-esittelyt EcoUpilta, NollaE:ltä sekä KIEPPI-hankkeesta.

EcoUp muuntaa eristevillajätettä geopolymeereiksi esimerkiksi piharakentamista varten, kertoi Linda Magi, EcoUp. Aiemmin mineraalivilla on päätynyt pääosin kaatopaikalle sen hankalan kierrätettävyyden vuoksi.

Energiaan liittyvää kiertotaloutta edistävän NollaE:n Nikolas Salomaa esitteli kokemuksia kerrostalojen ja kauppakeskusten muodostamista energiayhteisöistä. Esitellyssä Rauman keskustan kauppakeskuksen hankkeessa etukäteissimuloinnilla ja energiavirtojen järjestelyllä on saatu rakennuksen energiankulutus ja päästöt putoamaan kolmasosaan keskimääräisestä. Tämän mahdollistamiseksi on tarvittu uutta osaamista esimerkiksi palvelun tilaajien tavoitteiden asetannassa, kokonaisvaltaisessa lähestymistavan opettelussa sekä sopivien yhteistyökumppanien etsimisessä. Tampereen kaupungissa KIEPPI-hankkeessa kehitettyjä kiertotalouskriteereitä esitteli Karoliina Tuukkanen. Hankkeessa opittiin, että nykyisellä toteutusmallilla emme saa nykyisillä rakentamisprosesseilla kiertotalouden mukaisia kohteita, ja paremmaksi hankemuodoksi on valittu Suunnittele ja Toteuta (ST) -toimintamalli. Hankintakriteereiden luomisessa on painotettu dialogia markkinoiden kanssa. ST-toimintamallista kerrottiin myös aiemmin keväällä Tampereen alueen tapaamisessa.

Tapahtuman esitykset

Katso koko seminaarin tallenne Vimeosta!

Alustukset: Mitä kiinteistö- ja rakentamisalan kiertotaloudessa tapahtuu kansallisesti ja Varsinais-Suomessa?

  • Kiertotalouden strateginen ohjelma vie Suomea kohti kiertotaloutta, Green Building Council Finland – katso esityskalvot
  • Rakennukset ja rakentaminen Turun kiertotaloustiekartan painopisteenä, Liisa Lahti, projektipäällikkö, Circular Turku, Turun kaupunki – katso esityskalvot

Minkälaista uutta osaamista tarvitaan muutoksessa lineaaritaloudesta kiertotalouteen?

  • Alustus 20 min: Nani Pajunen, johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut, Sitra – katso esityskalvot

Kuinka kiertotalous näyttäytyy opetuksessa nyt ja tulevaisuudessa, ja minkälaisia yhteistyömahdollisuuksia tämä tarjoaa alueen toimijoille? Minkälaisia pilotteja oppilaitoksissa on käynnissä? Kuinka varmistetaan, että Varsinais-Suomessa on tulevaisuuden rakentamisen osaajia?

  • Åbo Akademi, Leena Hupa, Professori, molekylääritieteen ja -tekniikan laboratorio – katso esityskalvot
  • Turku AMK, Rauli Lautkankare (Tekniikka ja liiketoiminta, Rakennusteollisuus) – katso esityskalvot
  • STEAM Turku -kärkihanke ja kiertotalous, Turun kaupunki, kehittämispalvelut, Matti Mäkelä – katso esityskalvot
  • Mitä kiertotalouteen liittyvää koulutusta ja osaamisen kehittämistä alalla tarvitaan, jotta rakennusliike voisi hyödyntää kiertotaloutta paremmin omassa liiketoiminnassa? Elina Virolainen, kehityspäällikkö, YIT – katso esityskalvot

Täydennyskoulutusmahdollisuuksia kehitetään uusissa hankkeissa

  • Tulevaisuuden purkutyöosaaja – Riikka Kinnunen, Kierivä Oy – katso esityskalvot
  • RAKI-verkkokoulutus jakaa kiertotalousosaamista talonrakennuksen toimialalla, Rateko, Meri Hietala, koulutuspäällikkö – katso esityskalvot

Case-esittelyjä rakentamisen kiertotaloudesta Varsinais-Suomesta – minkälaista uutta osaamista piloteissa on tarvittu?

  • EcoUp kierrättää ensimmäisenä maailmassa purkuvilloja Tarvasjoella, Linda Magi, EcoUp Oy – katso esityskalvot
  • nollaE järjestää olemassa olevien kiinteistöjen energiavirrat uudelleen, Markus Steinby, johtaja, nollaE Oy – katso esityskalvot
  • KIEPPI-hanke kehittää uusia kiertotalouden toimintamalleja infra-alalle, Karoliina Tuukkanen, Tampereen kaupunki – katso esityskalvot

Kiinteistö- ja rakentamisalan kiertotalouden osaamiskeskittymä kokoaa yhteen alan asiantuntijuuden, parhaat toimintamallit ja innovaatiot. Lisätietoja Kestävän kehityksen asiantuntijat Visa Kivisaari ja Ella Lahtinen, etunimi.sukunimi(at)figbc.fi.

Osallistu ja kerro omasta osaamisestasi, työstänne ja jaa tietoa hankkeemme tapahtumissa muille alan toimijoille. Yhteinen tavoitteemme on nopeuttaa KIRA-alan muutosta kohti kiertotaloutta. Liity myös hankkeessa perustettuun LinkedIn-ryhmään.

Edit 10.6.2021 vaihdettu tallenteen Vimeo-linkki päivitettyyn.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Osallistu World Green Building Weekille 11.–15.9.2023

6.6.2023
Kansainvälinen World Green Building Week on maapallomme laajin kampanja kestävän rakennetun ympäristön puolesta. Kampanjan järjestää World Green Building Council, yhdessä yli 75 kansallisen Green Building Councilin ja näiden yli 46 000

63 #BuildingLifen kannattajaa ja 14 julkaistua tiekarttaa

1.6.2023
#Buildinglifen tavoitteena on nostaa materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen EU:n, jäsenvaltioiden ja yritysten keskeiseksi ilmastotavoitteeksi. Kutsumme mukaan kannattajia sitoutumaan oman tiekartan laatimiseen ja julkaisemme jo valmiita tiekarttoja esimerkiksi koko alalle. NCC hiilitiekartta

Green Building Council Finland muuttaa Siltasaareen

29.5.2023
Muutamme Hakaniemeen, Siltasaari 10:n tiloihin! 1.6.2023 lähtien osoitteemme on Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki. Siltasaari 10 on historiallinen kohde, jolle on mm. myönnetty LEED Platinum -ympäristösertifikaatti. Kiinteistönomistaja ja FIGBC -verkoston jäsen

#BuildingLife2 – lisää vauhtia kohti ilmastokestävää Eurooppaa

24.5.2023
World Green Building Council julkaisi tasan vuosi sitten tavoiteohjelmansa EU:n rakentamislainsäädännölle. Whole Life Carbon Policy Roadmapin tavoitteena on varmistaa, että rakentamislainsäädäntö on linjassa EU:n ilmasto- ja energiatavoitteiden kanssa ja toisaalta

Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin 2023 kooste

15.5.2023
Ympäristöministeriö ja Green Building Council Finland järjestivät Vähähiilisen rakentamisen vuosiseminaarin tiistaina 9.5.2023. Tilaisuudessa kuultiin vähähiilisen rakentamisen säädöskehityksestä Euroopassa sekä Suomessa, alan viimeisimmistä kehityssuunnista sekä alueiden käytön suunnittelun vaikutuksesta vähähiiliseen rakentamiseen.

Aika siirtyä suljettuun kiertoon – GBCt julkaisevat Circular Built Environment Playbookin 

10.5.2023
World Green Building Council (WorldGBC) ja sen yli 75 Green Building Councilin verkosto lanseeraavat Circular Built Environment Playbookin – kansainvälisen oppaan nopeuttamaan kiertotalouden ja resurssitehokkuuden periaatteiden käyttöönottoa rakennusalalla. Green Building

Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouden sanakirja julkaistu

3.5.2023
Yhteisesti sovitut toimintatavat, tulkinnat ja termit karsivat pois mahdollisia väärinymmärryksiä ja jopa päällekkäistä työtä. Järjestönä ja jäsentemme verkostona tuotamme erilaisia selvityksiä ja toimintamalleja, joiden avulla alalla toimivat voivat vauhdittaa omaa

FIGBC:n tulevaa strategiaa hiotaan toukokuussa 

19.4.2023
FIGBC:n uuden strategian valmistelu aloitettiin kevätkokouksessa 28.3.2023. Uusi strategia hyväksytään syyskokouksessa ja se astuu voimaan vuoden 2024 alusta. Nyt kutsumme Green Building Council Finlandin jäseniä osallistumaan strategiatyöpajoihimme.  Järjestämme toukokuussa viisi työpajaa

Kuinka vauhdittaa puun kiertotaloutta infrahankkeissa? 

19.4.2023
Elina Samila, FIGBC, haastatteli Janne Tikkamäkeä, Skanska, infrarakentamisen ympäristövastuullisuuden kehittymisestä. Tikkamäki on työskennellyt infrarakentamisen alalla eri rooleissa jo yli kahdenkymmen vuoden ajan.  Kiihtyvä kehitysvauhti ja -tahto  Kehitysvauhti on hurja niin

S-Pankki liittyi jäseneksi maailmanlaajuiseen kestävän rakentamisen verkostoon 

13.4.2023
Green Building Council Finland on osa maailmanlaajuista Green Building Council -verkostoa, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja rakennetun ympäristön ympäristökestävyyttä.  S-Pankki liittyy jäseneksi kestävän rakennetun ympäristön edistämiseen keskittyvään Green

New Global Policy Principles outline transformative action policymakers can take to accelerate sustainability action in the built environment 

12.4.2023
Ahead of the G7 Ministers’ Meeting on Climate, Energy and Environment (15–16 April 2023), the World Green Building Council (WorldGBC), and its network of 75+ Green Building Councils, launch a

Tulevaisuuden työn haasteita ja ratkaisuja

6.4.2023
Minkälaista kestävyystyötä rakennusalan yritykset tällä hetkellä tekevät? Minkälaisia haasteita alan yritykset kestävyysmurroksen edessä kohtaavat? Entä miten näitä haasteita voitaisiin lähteä ratkaisemaan? Tällaisten kysymysten äärelle kerääntyi 13.-15.3. joukko teknisen alan opiskelijoita